Zuhany lefolyó tisztítás házilag

zuhany lefolyó tisztítás

A fürdőszobára mindannyian úgy tekintünk, mint a tisztaság és a higiénia színterére. Az otthoni wellness oázis kényelmes használatára azonban jelentősen rányomhatja a bélyegét az, ha a szaniterek eldugulnak. A zuhany lefolyó esetében is találkozhatunk a jelenséggel, ám némi rálátással hamar búcsút mondhatunk a problémának.

A zuhany lefolyó eldugulása

A zuhanyzó esetében rendszerint a túl nagy mennyiségben használt samponok, tusfürdők okoznak gondot, de a bőrről a lefolyóba kerülő zsiradék és persze a hajmosások alkalmával távozó hajszálak is felelőssé tehetőek a dugulásokért. Kifejezetten sok bosszúsággal jár a zuhany lefolyó eldugulása, ezért ha felüti fejét a baj, akkor természetes, hogy azonnali megoldást szeretnénk találni.

Jó hír, hogy akár saját magunk is megoldhatjuk ezt, ehhez pedig első lépésként a padlóösszefolyó bűzelzáró könyökét célszerű eltávolítani. Ha a lefolyó nem rendelkezik ilyennel, akkor a tisztító dugó eltávolítása javasolt. Amint ezzel megvagyunk, a tusoló gégecsövén keresztül erős vízsugarat engedhetünk a nyílásba. Időközben az ott talált hajszálcsomókat is eltávolíthatjuk, hiszen ezek rendszerint átjárhatatlan akadályt szoktak képezni a rendszerben.

 

zuhany lefolyó

Hogyan a leghatékonyabb a zuhanykabin tisztítása

A zuhany lefolyó tisztítás mellett ne feledkezzünk el a zuhanyzó kabin tisztán tartásáról sem. A zuhanyzó üveg szappan- és vízkő lerakódásának tisztításához próbáljunk ki egy szivacsot, vagy akár egy szárítópapírt, csak egyszerűen nedvesítsük be és súroljuk le vele a kabin falát. További megoldásként szódabikarbóna és víz keverékéből szuperhatékony és olcsó tisztítószert készíthetünk.

Kezdetnek használjunk fél csésze szódabikarbónát, adjunk hozzá vizet, és keverjük sűrű pasztává. Amennyiben komoly szappan „maradékkal” van dolgunk, használhatunk hígítatlan, forrásig hevített fehér ecetet is. Áztassunk be egy mikroszálas ruhát vagy szivacsot az ecetbe, és tisztítsuk meg a zuhany üveget. Egy-két zuhanyzás után az ecetszag el fog tűnni. A vízfoltok és a szennyeződések mindig problémát jelentenek, ezért a rendszeres zuhanykabin tisztítás elengedhetetlen!

A zuhanykabin tisztítás utolsó lépése

Akár bolti termékkel, akár házi készítésű megoldással tisztítottuk meg zuhanykabinunkat, az üvegnek még mindig szüksége van egy utolsó öblítésre. Az egyik fő probléma ezzel kapcsolatban azonban az, hogy azok számára, akik kemény vizes területen élnek, az öblítés vízkő és víz nyomokat hagy a zuhanykabinon, miután megszáradt. Ezeknek a csúnya vízfoltoknak a megelőzésére a legjobb eszköz a vízlehúzó.

Használjunk lefolyófedőt

Talán a legjobb módja annak, hogy megakadályozzuk zuhanyzónk lefolyójának dugulását, és így az állandó zuhany lefolyó tisztítás szükségességét, egy lefolyó fedő használata. Ez nemcsak nagyszerű megoldás a lefolyó dugulásának megelőzésére, hanem egyszerű és olcsó is. Sokféle lefolyó fedelet vásárolhatunk mindenféle formában és méretben, szilikonból, műanyagból és rozsdamentes acélból. A lefolyófedél úgy működik, hogy felfogja a hajat és minden más törmeléket, amelyet a lefolyóba mosnak, és segít megelőzni a dugulásokat, amelyek javítása költséges lehet.

Kerüljük az olaj- és zsírcsapdákat

Akár az olajat, akár a zsiradékot tartalmazó készítmények nem tesznek jót a zuhanyzónknak. Sokan használnak olaj alapú hajápolási termékeket, és ezek zsíros maradványokat hagyhatnak, amelyek felhalmozódhatnak a csövekben. Az olaj és zsír felhalmozódása a zuhanyzó lefolyójában nagyon drága gondokat okozhat, költséges lehet a tusoló lefolyó tisztítása.

Tehát bármennyire is élvezzük az illatos testolajban való áztatást vagy a hajmosást drága olajos termékekkel, érdemes lehet ezeket a műveleteket a zuhanyzás utánra tartogatnunk, így nem kell havonta egy teljes zuhany lefolyó tisztítást végig csinálnunk.

Hagyjuk a zuhanyzót tovább „futni”

Miután lezuhanyoztunk, csábító lehet, hogy azonnal elzárjuk a zuhanyzót. A dugulások elkerülése érdekében azonban praktikus tipp, ha a forró vizet még néhány percig folyatni hagyjuk. Ez segíthet kiöblíteni a lefolyócsövekben maradt üledéket, így annak nincs esélye megtapadni és felhalmozódni. Ezzel nagy mértékben elodázhatjuk a zuhanyzó lefolyó tisztítását.

Tároljunk egy üveg ecetet a fürdőszobában

Az ecet olyasmi, amiből mindig tartsunk egy üveggel a szekrényben. Amellett, hogy az ecet sokféleképpen használható a háztartásban, olcsó és egyszerű módja annak, hogy a zuhanytálca lefolyó tisztán maradjon. Egyszerűen öntsünk le háromhavonta egyszer egy üveg fehér ecetet a zuhanytálca lefolyójába, és hagyjuk állni körülbelül 10 percig, mielőtt forró vízzel átöblítjük – ez megteszi a hatását!

Egy másik nagyszerű módja a zuhanyzó lefolyóinak tisztán tartásának a szódabikarbóna használata. Ez nagyszerű alternatívája az ecetnek, ha nem szereti a szagát. A szódabikarbóna ragyogó tisztítószer, és leönthetjük a lefolyóba, majd forró vízzel átöblíthetjük. Ez segít lebontani a dugulásokat és felszívja a kellemetlen szagokat is a zuhany lefolyó tisztítás után.

zuhanykabin tisztítása

Használjunk lefolyótisztítót

Ha a zuhanyzó lefolyójának dugulása nagyon elfajult, érdemes megfontolni, hogy vegyszeres erősségű lefolyótisztítóval történjen a zuhany lefolyó tisztítás. Egy adag folyékony lefolyótisztító nagyszerű megoldás azokra az eldugult zuhanyzólefolyókra, amelyek miatt szappanos vízzel teli tócsában kell állnunk. Ezek mellett nagyszerű technika a lefolyó tisztán tartására, ha hetente egyszer egy vízforraló forró vizet öntünk a lefolyóba. Ez egy hatékony módszer a zsír, a szennyeződés, a törmelék és a kosz felhalmozódásának elkerülésére.

Zuhany lefolyó tisztítás profik segítségével

Nem sikerül elsőre a mutatvány? Ha gondot okoz a szétszerelés, akkor nem ajánlott tovább próbálkozni a dologgal, ugyanis nagyobb bajt okozhatunk, mint amivel a kezdetekkor szembetaláltuk magunkat. A plusz költségek és a hosszan fennálló dugulás elkerülése érdekében a zuhany lefolyó tisztítását ilyenkor érdemes szakemberre bízni.

Ne várjunk túl sokáig vele, hiszen a kényelmes fürdőhasználatra és így életminőségünkre nyomhatja rá bélyegét egy olyan tényező, amitől duguláselhárító szakember segítségével percek alatt megszabadulhatunk.