Ezért népszerű több területen a KPE cső

kpe cső

A KPE cső az öntözéstechnika egy verhetetlen eleme, ami nélkül manapság szinte képtelenség lenne boldogulni. Számos előnye van ennek a terméktípusnak, amit okosan kihasználva olyan vezetékhálózatokat építhet fel, amik évtizedeken keresztül fogják kiszolgálni az igényeit. A népszerűségén túl csak a méret és átmérőbeli változatossága tesz túl.

Érdemes mindig alaposan megnéznie, hogy milyen paraméterekkel rendelkező terméket választ. Ennek függvényében pedig KPE cső ár szintén módosul. Egy valóban forradalmi találmányról van szó, amit egyre több helyen bevetnek hatalmas sikerrel, tekintve, hogy ellenálló az agresszív kémiai összetevőkkel szemben és még a fokozott ultraviola sugárzás sem tesz benne könnyen kárt.

Megfelelő körülmények között ivóvíz vezetésére is alkalmas, de a szennyvíz eltávolítása ugyanúgy végezhető vele. Az alábbiakban lehetősége lesz közelebbről megismerkedni a KPE cső kínálta előnyökkel, amik új távlatokat nyitnak Ön előtt.

Pontosan mi is az a KPE cső

 

A KPE cső voltaképpen a polietilén összetevőből készül. A neve előtt szereplő K betű pedig a keménységre utal. Ezt azért kell külön kiemelni, mert létezik LPE változat, ami a lágy kivitelt jelenti. Hála a sajátos kémiai összetételének a KPE cső rendkívül tartós és ami mellette szól, hogy egyszerű vele dolgozni. Keménysége ellenére mégis könnyen megmunkálható. Ennek akkor mutatkozik meg az előnye, amikor lyukasztani, vágni kell azt.

Egyedi összetevőjének hála, valamint kémiai inertségéből adódóan több területen bevethető. Telepíthető a föld alá, illetve futhat a talajon. Kibírja az erős UV sugárzást, de a szennyvizekben található agresszív anyagok sem okoznak benne kárt. Jól viseli az ütéseket, ezért védőburkolatként szintén alkalmazható. De a leginkább öntözőrendszerek készülnek belőle.

Öntözőrendszerek kialakítás a KPE cső méretek függvényében

A széles skálát felvonultató KPE cső méretek révén olyan változatos módon alkalmazható ez a vezetéktípus, amire elsőre sokan nem is gondolnak. Átmérőt tekintve 16, 20, 25, 32, 40, 50, 63, 75, 90, 110, 125, 140, 160, 180 és 200 mm-es KPE cső egyaránt elmérhető. Mivel jól hajlik, ezért többnyire tekercsekben vásárolható meg 50 és 100 m-es kiszerelésben, de igény szerint akár 1 méter is vágható belőle.

Abból adódóan, hogy ennyire széles spektrumot fednek le a KPE cső méretek, így megoldható belőlük az öntözőrendszer fővezetékének telepítése, majd ezen készíthetők egyszerűen csatlakozások, amikből kisebb, mondjuk 16-20 mm-es leágazások futnak a sorokban. A nagy mezőgazdasági területektől, a gyümölcsösökön át, egészen a kis háztáji kertekben ugyanolyan sikerrel vehető igénybe. De mi a helyzet a szereléssel?

Egyszerűen szerelhető KPE cső idomok

Visszautalva a különféle méretekre, még fontos megjegyezni, hogy a KPE cső ár azok függvényében változó. Méterenként lehet ez terjedhet néhány 100-tól, akár több 1000 Ft-ig. Itt még a nyomásnak való ellenállóság sem elhanyagolható. Ebből a szempontból 6, 10, 16 bar értékűek között lehet válogatni.

kpe cső idomok

A KPE cső idomok sem mellékesek. Ezeket mindig az adott átmérőhöz kell igazítani. Alapvetően ugyanolyan csatlakozókkal lehet számolni, mint a legtöbb vezeték esetében. Ennek megfelelően szűkítő, toldó, T-idom, könyök, szűkítő-toldó, végelzáró áll rendelkezésre. A KPE cső idomok többnyire belső és külső menettel egyaránt elérhetők. A legtöbb esetben a szerelés egyszerűen, kézzel megoldható, minden speciális szerszám nélkül.

A fekete testhez egy fehér szorítógyűrű csatlakozik, amire egy kék szorítósapka illeszkedik. Az anyagok tekintetében a KPE cső idomok polipropilén, gumi és rozsdamentes acél, amivel dolgozhat. A gyorskötő idomok mellett ugyanakkor léteznek bonyolultabb technikák az összeillesztésre, mint a tompa, tokos fúziós és elektrofúziós hegesztés. 

Megtérülő befektetés a KPE cső

Ami még kimaradt a sorból az a KPE cső ellenállósága a hőmérséklet tekintetében. Átalagos értékként elmondható, hogy – 40-től egészen +60 ℃-ig használhatók a vezetékek, amik többnyire 50 éven keresztül viselik el a folyamatos használatot. A fentebbiek ismeretében elmondható, hogy megtérülő beruházás ilyen termékekben gondolkodnia. De a szerelést sohasem kapkodja el.