Vízvezetékek cseréje lakásfelújítás során

vízvezetékek cseréje

Ha lakásfelújításról van szó, a tervezés során számos sarkallatos kérdést is meg kell vitatni. Ezek közé tartozik például az elektromos vezetékek cseréje, a padló burkolása, a lakás megfelelő szigetelése, vagy éppen az, hogy milyen ajtót válassz az otthonodba. Ez a kérdés egyaránt vonatkozik a bejárati és a beltéri ajtókra és igazából csak árnyalatnyi különbségekről beszélhetünk a választás során.

Hiszen, mi is a lényeg egy ajtó esetében? Rendelkezzen tökéletes, vagy legalábbis minél jobb hang- és hőszigetelő képességgel, tegyen eleget a biztonsági előírásoknak, legyen időtálló, tehát ne kelljen rövid időn belül kicserélni és ide sorolhatjuk még a tűzvédelmi hatékonyságot is. 

Az építőipar fejlődésének köszönhetően a lehetőségek valóságos tárháza áll előtted építkezés, felújítás során. Ma már számos féle ajtó közül lehet választani, legyenek azok panelajtók, tolóajtók, vagy különböző innovatív anyagokból készült nyílászárók. Ezek mindegyikének megvannak a maga előnyei és hátrányai.

 

Az elektromos vezetékek cseréje talán a legfontosabb kérdés, hiszen ha egy idősebb házat újítasz fel, ott jó eséllyel elöregedtek a vezetékek, nem bírják annyira a terhelést, arról nem is szólva, hogy az ilyen hálózat tűzveszélyes is. 

Amiről azonban ezúttal szó lesz, az a vízvezetékek cseréje. A megfelelő vízvezetékek, csövek, lefolyó fontosságát nem szükséges különösebben hangsúlyozni. Az alábbiakban a legfontosabb teendőkről lesz szó a vízvezeték-hálózat felújítása során.

Cseréld ki a régi csöveket

Az első teendő mindenképpen az elöregedett csövek cseréje, ugyanis számos problémának lehet okozója az ezekben felgyülemlett lerakódás. A falakba beépített csöveket bontás útján tudjuk csak feltárni, amit el kell végezni annak teljes hosszában, vagyis egészen a fürdőszobai csatlakozási pontig. Így válik ugyanis hozzáférhetővé a teljes hálózat.

Mivel ez igencsak időigényes és macerás tevékenység, érdemes szakértő véleményét kikérni azzal kapcsolatban, hogy milyen mélységig végezd el a munkát. Na és számolni kell a dolog költségvonzatával és az így keletkező bontási törmelékkel is, amit el kell onnan távolítani.

Szükséges-e áthelyezni a WC-t?

A fürdőszobai felújítás gyakran jár a belső tér átrendezésével is, ennek keretében pedig szükséges lehet a WC áthelyezése is. Ez azonban esetleg problémás is lehet, ezért érdemes megvizsgálni a lehetőségeket.

Gondot okozhat ugyanis a lefolyó áthelyezése, ez ugyanis egy komolyabb kiterjedésű rész bontásával járhat. Illetve, csak ezután derül ki, hogy az új csőnek lesz-e elég helye, a szükséges lejtési szöggel együtt. Na és az esztétikára is figyelni kell, hogy az áthelyezés után ne lógjon ki a cső kisebb vagy nagyobb része.

Fürdőkád helyett zuhanyzókabin

Egyre többen döntenek úgy, hogy korábbról meglévő fürdőkádjuk helyére zuhanyzót építenek be. Ennek időnként az életkor az oka, hiszen idősebb korban már nehezebb kiszállni egy kádból, de ez nem kizárólagos, a fiatalabbak közül is sokan részesítik előnyben a zuhanyzót.

Ezzel kapcsolatban hasznos tanács, hogy lehetőség szerint inkább válaszd az épített zuhanyzót, mint a különböző szalonokban elérhető kabinokat. Az ok, hogy az utóbbiak nem annyira időtállóak és néhány év után javításra, netán cserére is szorulnak.