A szennyvízcső elhelyezéséről néhány szóban

szennyvízcső

A szennyvízelvezető rendszer kialakítását nem szabad akárkire rábíznunk, hogyha nem szeretnénk nyakig ülni a … bajban. Ehhez pontosan ki kell számítani, hogy hol fognak haladni a csövek, ahogyan figyelni kell az átmérőre, illetve a vezetékek anyagára is. Hogyha hibásak a számítások, akkor megvan rá az esély, hogy a frissen öntött alapot kell feltörni a drága és mutatós burkolattal együtt.

Szennyvíz cső – Pontos tervezés mindenekfelett

A szennyvízelvezető rendszer kialakításának általában kétféle oka szokott lenni. Az egyik, hogyha álmaink otthonát készülünk megépíteni, a másik pedig az, hogyha a meglévő rendszert szeretnénk felújítani. Mindkét verzió komoly munkát jelent és precíz kivitelezést igényel. Házilag tehát csak az vágjon bele, aki teljes mértékben tisztában van azzal, hogy mivel jár ez az egész és ha valóban úgy érzi, hogy boldogulni fog a feladattal.

A felújítás, csőtisztítás esetében általában kétféle embertípust különböztetünk meg. Aki azonnal igyekszik helyre hozni, vagy helyre hozatni a problémát, illetve az, aki addig halasztja a dolgot, amíg a helyzet már tarthatatlanná válik. Talán mindenkinek egyöntetűen megegyezik a véleménye abban, hogy egyáltalán nem számít kellemesnek a munkálat folyamata, mivel nem fejezhető be egyik napról a másikra.

 

Kerülgetni kell a kivitelező brigád tagjait, lehet, hogy az ingatlanban is fel kell törni a padlózatot, gödrök tátonganak mindenhol. Viszont azt be kell látnunk, hogy ez a szükséges rossz vezet ahhoz, hogy a következőkben zavartalanul és kényelemben élhessük a mindennapjainkat.

Ezért fontos egy korrekt kivitelezőre bízni a munkát. Ahhoz, hogy ezt megtaláljuk, ne sajnáljuk az időt az utánajárásra. A szakemberek túlnyomó része egyetért abban, hogy a szennyvíz csatorna kiépítése az egyik legnehezebb feladat a vízvezetékszereléssel kapcsolatos teendők között.

Szennyvízcső dugulás megszüntetése szakszerű módon

Van az a pont, amikor már a mágikus szódabikarbóna/ecet/citromlé szentháromsága sem segít. Egy akkora átmérőjű csőben, mint amilyen a szennyvízelvezető, nyilván komoly oka lehet a dugulásnak. A legtöbb esetben még a lefolyótisztító vegyszerek sem képesek felvenni a harcot az ilyen makacs elzáródásokkal.

szennyvízcső lejtése

A dugulás többféle dolog miatt alakulhat ki. Például, ha nem megfelelően lett megtervezve és megépítve a rendszer. Ha van egy pont, ahol mindig megáll a víz és felakadnak a darabos szennyeződések. A másik ok pedig az, amikor nem odavaló dolgok kerülnek a lefolyóba. Amikor nedves törlőt, pelenkát, esetleg valamilyen gyerekjátékot húzunk le a WC-n, az is okozhat dugulást. Ilyenkor általában csak egy dolog segíthet, ami nem más, mint a „womázás“.

Ez tulajdonképpen egy magasnyomású mosó, egy olyan hosszú vezetékkel és speciális szórófejjel ellátva, amit el lehet juttatni egészen az elzáródási pontig. Hogyha szükséges, akkor a szakember előtte kamerát vezet a csőbe, hogy megállapítsa az elzáródás helyét és pontos okát.

Olyan külső tényezők is okozhatnak dugulást, mint a gyökérbenövés vagy az, ha a vezeték egyszerűen eltörik, megsérül. Ilyen esetben nem marad más hátra, mint az adott csőszakasz cseréje.

Kulcsfontosságú a szennyvízcső lejtés

Ha mégis úgy gondoljuk, hogy nekünk ez egy testhezálló feladat, akkor a szennyvízcső lejtés kialakítása során be kell tartanunk bizonyos szabályokat. Ellenkező esetben hamar érzékelni fogjuk, hogyha valami nem úgy sült el, ahogy kellett volna. Például bűz árasztja el a lakást a lefolyóban megrekedt víz miatt.

A szennyvízcső lejtés kialakítása segíti a természetes öntisztulást a gravitáció segítségével. Ez egyszerűen csak annyit jelent, hogy a víz így képes kimosni a kommunális hulladékot a rendszerből. De akkor mi lenne, ha minél nagyobb lejtést adnánk a csöveknek? Ha így tennénk, akkor is dugulással kellene szembenéznünk. Ennek a magyarázata is egyszerű.

Ilyenkor a víz túl hamar távozna a csőből, így nem vinné magával a szilárd darabokat, amik lassanként lerakódnának, majd elzáródást okoznak. Csak idő kérdése és bekövetkezik a dugulás és megjelennek a kellemetlen szagok. Ha a fent említett dolgok mégis megtörténnek, akkor csak a bontás és az újraépítés segíthet.

Azt gondolhatnánk, hogy akármelyik szakember meg tudja mondani, hogy mennyi is az annyi. Azaz, hogy mennyire kell megdönteni a szennyvízcső vezetéket. Viszont sok tévhit kering ezzel kapcsolatban. A Magyar Nemzeti Szabvány viszont egyértelműen meghatározza, hogy 0,003% – 0,005% közötti értéknek kell lennie.

A fektetési mélység meghatározása szintén lényeges, mivel ennek az értéknek a fagyhatárpont alatt kell lennie. Hazánkban ez általában 80-90 cm-t vagy az alatti értéket jelent. Így nem fog a téli hidegben elfagyni a szennyvízcső.

szennyvízcső idomok

Végül, de nem utolsó sorban a lefektetéskor nem csak a mélységet, hanem a más közművektől származó szerelvényektől is be kell tartani a meghatározott védőtávolságot. E szerint az ivóvíztől 1,5 m, az elektromos kábelektől 1 m, a telefonkábeltől, 1 m, a gázvezetéktől szintén 1 m-e kell elhelyezni a szennyvízcsöveket.

Milyen szennyvíz cső idomok állnak a rendelkezésünkre?

Manapság a legkézenfekvőbb választás az egyszerű KG PVC a rengeteg előnye miatt. Elsősorban ellenálló, hiszen akkor beszélhetünk megfelelően kivitelezett lefolyórendszerről, hogyha az minél tovább bírja. Az időjárási körülmények és a vegyszerek sem tesznek kárt az anyagában. Általában a 110 mm – 200 mm közötti szennyvízcső átmérőt érdemes választani.

A másik előnyük, hogy egyszerű velük a munka. Könnyen egymásba illeszthetőek a tokos kialakításból kifolyólag. A titok csupán annyi, hogy ilyenkor ütközésig kell tolni, mert így nem marad köztük hézag.

Az iránytörések szennyvíz idomok segítségével oldhatóak meg. Amennyire lehetséges kerüljük a 90 fokos kanyarokat. A lágyabb ívek sokkal biztonságosabbak a dugulás megelőzése végett. A segítségünkre lehet a szennyvízcső tisztító idomok beépítése, amiket a határtelektől 1 m-re ajánlott elhelyezni. Hogyha tisztításra kerül a sor, akkor ezt már a közműszolgálatató elvégzi. A visszacsapó szelepek beépítése pedig megakadályozza a szennyvíz visszaáramlását. Egészen addig zárva marad, amíg meg nem szűnik a külső nyomás.