Ismerje meg közelebbről PVC cső előnyeit

pvc cső

A szürke, vagy mondhatni hagyományos PVC cső egy jól bevált típus, amit legtöbbször külső, vagy a falba besüllyesztett szerelésre használnak, de mindenképpen az ingatlanokon belül. Kimondottan gravitációs vízelvezetésre lett készítve. Természetesen a technológiai fejlesztések nem álltak meg ezen a területen, mert a tudomány előrehaladtával megjelent a narancssárga KG testvére, ami nagyobb ellenállóságot biztosít.

Ettől azonban még nem kell elfeledkezni a hagyományos PVC cső típusokról, már csak azért sem, mert költségeikben jóval alacsonyabbak, valamint körültekintő beillesztés esetén tökéletesen ellátják a funkciójukat évtizedeken keresztül.

Az alábbiakban igyekszünk részletesebben utánajárni, hogy pontosan mikor éri meg és melyik típus használata. Tartson velünk és hozza létre otthona csatornarendszereit kellő precizitással a fokozott anyagi megtérülés mellett.

A PVC cső típusokról általában

 

A PVC cső alapvetően egy polivinilklorid összetevőből készül, amelyik komponenst a vegyészek még 1912-ben fedezték fel. Ekkoriban még nem tudták pontosan milyen sikerrel lesz a jövőben alkalmazható, mert egy nehezen formálható és törékeny anyag volt. A fejlesztések során majd csak 1943-ban kezdet el széles körben elterjedni. A megfelelő komponensek hozzáadásával már egy sokkal jobban kezelhető és tartósabb összetevőt kaptak a szakemberek. Ebből aztán megszületett a PVC cső.

A KG kivitel egy vastagabb falú típus, ami jobban viseli a környezeti hatásokat. Ennek megfelelően a föld alá helyezve, illetve szabadban az UV sugárzásnak kitéve ez a PVC cső ellenállóbb és tartósabb, míg szürke társa könnyebben elöregszik. A belterekben azonban remekül állja a strapát. Még az agresszív szennyvíz sem fog ki rajta és hosszabb időn át viseli a +40 ℃ hőmérsékletet. A szerelése pedig roppant egyszerű

PVC cső idomok és azok szerelése

Maguk a PVC cső méretek alapvetően 32-től 110 mm-ig terjednek és ennek megfelelőn kaphatók hozzájuk az idomok. a különféle típusok között megemlíthetők a következők:

–          A 45 és 90 fokos könyök irányváltások kialakítására szolgálnak.

–          Elágazások kiképzésére a T, illetve Y PVC cső idomok a leginkább alkalmasak.

–          Az összeillesztéseket karmantyúkkal, vagy közismertebb nevükön toldókkal végezhető el.

–          Szűkítőkkel a csövek átmérője csökkenthető.

–          A dugókkal pedig a vezetékek vége zárható le egyszerűen.

–          Hasznos PVC cső idomok még a padlóba építhető összefolyók, amik a dugulások elhárításában járnak élen és a csőtöréseknél nyújtanak nagy segítséget.

A PVC cső méretek az átmérők mellett még a hosszúságukban térhetnek el egymástól. Több méteres kiszerelésekben érhetők el, de a vágásuk könnyen megoldható, ami egyben a szeresé kényelmét szintén befolyásolja.

Milyen indokok szólnak a PVC cső mellett?

Mint már említettük a szürke PVC cső árak kedvezőbbek a narancssárga típusokhoz képest, de a pontos költségeket mindig az adott termék hossza, átmérője, de olykor még a forgalmazó üzlet is befolyásolhatja. Bár könnyűek és egyszerűen szállíthatók, de ettől még a mozgatásukra is felszámolhatnak több-kevesebb összegeket az értékesítők.

pvc cső méretek

Ami viszont garantáltan megtérülővé teszi a PVC cső árak kifizetését, azok az olyan előnyei, mint a korrózió- és kopásálló képessége, az egyszerű szerelhetőség, nem rozsdásodik és vízkövesedik, szinte teljesen karbantartásmentes. Nehezen dugul el, de amennyiben mégis, akkor egyszerűen tisztítható. A nyomáskülönbségeket kiválóan viseli és akár 50 éven keresztül kitart a belterekben.

Mire érdemes figyelni a PVC cső elhelyezésénél?

A PVC cső szabadon, szerelőszekrényben, szerelőaknában, falhoronyban vagy födémben továbbá pedig padlócsatornában helyezhető el tartósan. Mivel a magas és túl alacsony hőmérsékletet nem viseli jól, ezért érdemes figyelni arra, hogy fagytól védett helyre, valamint meleg vízcsövek mellé közvetlenül biztosan ne kerüljön.

Kémények, gőzvezetékek sem lehetnek a közelében. A központi fűtés elemitől legalább 10 cm távolságban legyen mindig elhelyezve. Ha azonban szakemberre bízza a feladatot, akkor biztosan nem merülnek fel a későbbiekben problémák és csak az előnyöket kell élvezze.