Hogyan orvosolható az eldugult lefolyó?

eldugult lefolyó

Eldugult lefolyó nehezíti meg a mindennapokat? Nem folyik le a víz, vagy ha mégis megtörténik ez, akkor hamarosan újra visszaköszön? A konyhában, a fürdőszobában és a mellékhelyiségben is jelen vannak a lefolyók, és ha bármilyen gond adódna velük, az automatikusan egyet jelent azzal, hogy a helyiség használata nem kielégítő.

Sajnos sok esetben kellemetlen szagok is társulnak mindehhez, ami szintén rányomja a bélyegét az ingatlan komfortosságára. A gyors cselekvés nem képezheti alku tárgyát: ha nem teszünk azonnal az eldugult lefolyó okozta probléma ellen, még nagyobb bajt hozunk a saját fejünkre (akár anyagi tekintetben is), mint amivel egyébként meg kell birkóznunk.

Néhány szóban a lefolyó dugulásának okairól

A tapasztalatok azt mutatják, hogy legtöbbször az eldugult lefolyó hátterében a vízkő, a hajszálak, valamilyen idegen anyag, vagy például mosogató-és mosószer maradványok állnak.

 

lefolyó

Ez utóbbiakból a háziasszonyok rendszeresen többet használnak, mint az szükséges lenne, s mindennek hátulütői az eldugult lefolyó kapcsán hamarosan meg is mutatkoznak. Cikkünkben annak igyekszünk utánajárni, hogy miként mondhatunk mihamarabb búcsút az eldugult lefolyó kellemetlenségeinek.

Egy lélegzetvételnyi kitérő, vagy oda nem illő, veszélyes anyagok a lefolyóban

A vízkő és a hajszálak mellett gyakori oka a dugulásnak, hogy mosogatás közben gyakorta kerülnek ételmaradványok a lefolyóba. Ezek az ételmaradékok a csövek egyébként is zsíros felületén nagyon könnyen megtapadhatnak, ezáltal képezve már-már áthatolhatatlan gátat a távozni készüli víz előtt. Az így képződő gócpont előbb-utóbb teljesen ellehetetleníti a víz csöveken keresztül való távozását.

Sajnos a tapasztalat azt mutatja, a toalettbe is kerülnek olyan oda nem illő anyagok, amelyek könnyen eltömíthetik a rendszert. Nedves törlőt, tisztasági betétet semmiképpen se a WC lefolyóján keresztül próbáljunk meg leengedi, mert ezek akár azonnali dugulást is okozhatnak.

Cicatulajdonosok, figyelem!

Manapság egyre többen tartanak cicát a lakásban. A kis négylábú kedvencünk körüli teendők listáján természetesen a rendszeres alomtakarítás is előkelő helyet foglal el. Sokan sajnos úgy vélik, az alom tartalmától úgy szabadulhatnak meg a legegyszerűbben, ha azt a WC lefolyóján engedik le.

Ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk! Bár valóban kényelmes megoldásnak tűnhet, az alom helye nem a WC lefolyóban van, hiszen az nagyon könnyen totális duguláshoz is vezethet. Az alomnak tehát minden esetben a szemétben a helye!

lefolyó dugulás

Házilagos megoldás eldugult lefolyó ellen

A dugulás orvoslásának érdekében számos házi praktika kering a köztudatban. A legtöbben megpróbálkoznak házilag a duguláselhárítással, és ez így is van rendjén. Könnyen lehet, hogy a sokak által előszeretettel alkalmazott ecet, szódabikarbóna páros segíthet az eldugult lefolyó problémáján.

Ha azonban néhányszor már próbálkoztunk, és a dugulás ismételten vissza-visszatért, akkor bizony célravezetőbb lehet szakembert hívni. S hogy miként érdemes a természetes hatóanyagokat használni?

A szódabikarbóna, a sütőpor, a háztartásban egyébként is jó szolgálatot tevő ecet, a citromsav, a bórax és a trisó is alkalmas lehet a dugulások elhárítására. A hatóidő ugyan akár egy egész éjszaka is lehet, de miután átöblítettük a rendszert forró vízzel, akár meg is szűnhet a dugulás.

WC pumpa a mosogatóba

A WC pumpa szinte fillérekért beszerezhető, így érdemes otthon tartani egy olyan eszközt, ami kifejezetten a mosogató dugulása esetén használatos. Az említett lefolyó pumpa bizony sokat segíthet a problémánk leküzdésében! A mosogató az a hely, amely a fokozott zsírosodásveszély miatt gyakran eldugulhat.

Ilyenkor nincs másra szükségünk, mint gumikesztyűre, egy rongyra és a WC pumpára. Töltsük fel a mosogatót félik vízzel, de a túlfolyó nyílását mindenképpen tömítsük el egy rongy segítségével. Ekkor jöhet a pumpálás, ami a víztömeg erejével kombinálva megoldást kínálhat a bajra.

Szifontisztítás

Az eldugult lefolyó hátterében a szifonban levő szennyeződések is állhatnak. A korszerű mosogató szifonokat már egyszerű szétszerelni, és akár laikusként is hozzáláthatunk ahhoz. Helyezzünk egy vödröt a szifon alá, majd finoman lazítsuk meg az alkatrészeket. Amint kiengedtük a felgyülemlett vizet, szétszerelhető a rendszer.

Figyeljünk az apró tömítésekre és elemekre, nehogy a munka hevében elkallódjanak. A vödörben könnyedén átmoshatjuk a szifont, majd újra összeszerelhetjük a rendszert. A tömítésekre kiemelt figyelmet érdemes fordítani, ezzel megelőzve a későbbi szivárgásokat.

Van, amikor nem kerülhető ki a szakmai segítség

Ha mégsem a szifonnal van a baj, akkor a falban levő vezetékekben keresendő a dugulás oka. Ilyenkor már nehezebb a dolgunk, és a gyorsaság érdekében célszerű lehet profikat hívni. Megtörténhet, hogy a dugulás már olyan komoly, hogy egész egyszerűen a leghatékonyabb házi praktikával sem vagyunk képesek orvosolni a gondot.

lefolyó pumpa

Annak érdekében, hogy elkerüljük a nagyobb anyagi károkat, mindenképpen kérjük profi szakember segítségét. A tapasztalt duguláselhárító szakértő profi kellékeivel rövid időn belül helyreállítja a lefolyó kiváló állapotát. S bár ez némi plusz költséggel jár, ha valóban komoly a baj, elkerülhetetlen a szolgáltatás igénylése.

Gondos odafigyeléssel megelőzhető a baj

A tapasztalat azt mutatja, nincs az a háztartás, ahol legalább egyszer-kétszer ne dugulna el a lefolyó – úgy tűnik, ez teljességgel kikerülhetetlen. Annak érdekében viszont, hogy a szóban forgó bosszantó jelenség ne lepjen meg minket minden hónapban, fektessünk komoly figyelmet az alábbi megelőzési módszerekre, ezáltal is minimálisra csökkentve a lefolyó eldugulásának gyakoriságát.

A mosogató lefolyójának rendszeres forró vízzel való átöblítésével elkerülhető a zsíros csomók kialakulása. A szilárd anyagok, ételmaradékok ne a lefolyó csövein keresztül távozzanak a háztartásból!

A zuhanyzóba, kádba fillérekért kapható aprócska szűrő a lefolyócső bemenetei részéhez illesztve megakadályozza a hajszálak csövekbe kerülését. A toalettet használjuk rendeltetése szerint, ne kerüljenek annak csövébe oda nem illő anyagok, higiéniás termékek.