Miért dugul el a kád lefolyó?

kád lefolyó

A kád lefolyó dugulása sajnos éppen ugyanúgy előfordulhat, mint a szennyvízvezeték-rendszer más pontjain fellépő elzáródások. Ez természetesen nagyban függ a kád igénybevételétől is, egy rendszeres használat mellett értelemszerűen hamarabb és nagyobb eséllyel következik be a kád dugulás, mintha csak elvétve, alkalomszerűen vennék igénybe a fürdőkád és egy hosszú fürdőzés nyújtotta örömöket.

Milyen okokra vezethető vissza a kádlefolyó dugulása, milyen körülmények segítik elő ennek minél hamarabbi bekövetkeztét? És mi mit tudunk tenni ennek elkerülése érdekében? Mostani bejegyzésünkben ezeket a kérdéseket vizsgáljuk meg röviden.

Mire vezethető vissza a kád lefolyó dugulása?

A fürdőszobák kialakítása során megannyi elképzeléssel találkozhatunk már. A hétköznapi ember számára sokszor kiemelt jelentőséggel bír a lakás ezen része, még lakberendező nélkül is igyekszik kihozni a maximumot a helyiségből, ugyanis tulajdonképpen ez lesz az otthoni wellness színtere.

 

Vannak, akik egy prémium színvonalú zuhanykabinra vágynak mindenféle extra funkciókkal, míg mások inkább a kádfürdőzés szerelmesei. A kád lefolyó kapcsán azonban mindenképpen figyelmet érdemel a dugulás kockázata.

Általánosságban nézve, a dugulások a legtöbb esetben a nem megfelelő szaniterhasználatra vezethetők vissza, amikor oda nem illő tárgyakat, anyagokat öntünk a lefolyócsövekbe. Sokszor végzik ételmaradékok, nedves törlőkendők a WC-ben lehúzva, zsíros – olajos folyadékok pedig valamelyik szaniter lefolyójába öntve.

kádlefolyó

Ezek az esetek talán a fürdőkád lefolyó dugulását valamivel kevesebb alkalommal idézik elő, azonban a fürdőkád esetében még a rendeltetésszerű használat is rengeteg olyan következménnyel járhat együtt, amelyek végső soron a kád lefolyó elzáródásához vezethetnek.

A fürdőkádban rendszerint hosszabb időt töltünk el, ami alatt bőségesen használunk samponokat, tusfürdőket, alkalmanként pedig itt végezzük el az esedékes hajmosást is. És máris felsoroltunk két olyan okot, amelyek könnyen vezethetnek a kád lefolyó dugulásához.

Az olyan habzó anyagok, mint a tusfürdők és samponok (valamint a háztartásban egyébként használt mosogatószerek és mosóporok is), egy idő után lerakódnak a csövekben egy szakzsargonnal élve, egy fészket hoznak létre abban.

Ebben a fészekben pedig az olyan anyagok, mint például a hajszálak, a testről lejövő zsiradék vagy éppen a szőrszálak nagyon könnyen megtapadhatnak, és lassan, de biztosan okozhatják a kád lefolyó dugulását.

Mit lehet tenni a kád lefolyó dugulása esetén?

Kevés kellemetlenebb dolog létezik a dugulásnál, hiszen a jelenség akár teljesen ellehetetleníti a vizes helyiség használatát. A kád esetében különösen problémás az, ha nem folyik le a víz, hiszen a duguláselhárításhoz először el kell távolítani az akár tetemes mennyiségű folyadékot belőle.

A házi duguláselhárítás során a különböző erős vegyi anyagok és koncentrátumok mellett az ecet és a szódabikarbóna is szerephez juthatnak. Tény azonban, hogy ezek nem minden esetben hozzák meg a kívánt hatást. Ha már a pumpa és a kipróbált házilagos praktikák sem vezettek el a probléma megoldásához, akkor bizony nélkülözhetetlen lesz a szakszerű és profi segítség.

Makacs dugulásokhoz megéri inkább már az elején szakembert hívni, aki akár félóra alatt is képes lehet elintézni a dolgot, amíg mi akár órákon keresztül is folytathatjuk kilátástalan harcunkat a kád lefolyó dugulásának megszüntetése érdekében.

Mit tehetünk a dugulás megelőzése érdekében?

Ahogy azt a fentiekből is jól láthattuk, a túl sok tisztálkodószer használata az egyik első számú felelős lehet a kád lefolyó dugulása miatt. Ezért mindig csak annyit használjunk ezekből a szerekből, amennyire ténylegesen szükségünk is – gondoljunk csak az egyszerű matematikára, hogy a kétszeres mennyiségű tisztálkodószer kétszer akkora terhelést jelenthet lakásunk szennyvízvezetékei számára.

Emellett pedig minden esetben figyeljünk oda arra, hogy ha hajszálak kerülnének a kádba, akkor azokat lehetőleg azonnal távolítsuk el onnan, mielőtt a kád lefolyóba jutva komolyabb kellemetlenségeket okozhatnának számunkra.

Nagyon fontos a rendszeres fürdőkád tisztítás is

Ezen kívül, amiről nem szabad megfeledkezni, az a fürdőkád tisztítás. Nem bonyolult művelet, gyorsan és olcsón elvégezhető és még speciális felszerelésekre vagy vegyszerekre sem lesz hozzá szükségünk.

fürdőkád lefolyó

Törekedjünk arra, hogy időnként tisztítsuk át a rendszert forró vízzel, ha pedig biztosra szeretnénk menni, havonta egyszer bátran használhatjuk a szódabikarbóna és az ecet kombinációját a lefolyók tisztítására. Nem kell mást tenni, mint először körülbelül egy – másfél liter forró vizet a lefolyóba önteni, majd ezután egy fél bögre szódabikarbónát lehetőleg úgy, hogy az lejusson a lefolyóba és ne akadjon meg annak felső részén.

Várjunk egy rövid időt, majd nagyjából két perc elteltével mehet utána egy fél bögre ecet, ha ecet nincs, akkor negyed bögre citromsav. Hagyjuk, hogy a két anyag pezsgő kölcsönhatása megtegye a hatását – várjunk nagyjából még húsz percet, majd ezt követően ismételten öntsük másfél liter forró vizet a lefolyóba a lehető legjobb végeredmény elérése érdekében.

Egyszerű és olcsó művelet, ami ráadásul kizárólag természetes, a környezetre nem káros anyagokat használ a kád lefolyó rendszeres tisztítása érdekében, így akár havonta is érdemes lehet megismételni ezt az eljárást.

Az odafigyelés és a rendszeres karbantartás idővel meghálálja magát

A kád lefolyó dugulásának megelőzésével sok bosszúságnak vehetjük elejét. Igaz, hogy ezeket általában utólag tudjuk értékelni, amikor már bekövetkezett a baj és arra gondolunk, hogy talán az egész megelőzhető lett volna egy kis odafigyeléssel és rendszeres fürdőkád tisztítással.

De mindent jobb később elkezdeni, mint soha, így akinek még nem kellett ezzel a problémával szembenéznie, azt tanácsoljuk számára, hogy ne várja meg, amíg a kád lefolyó dugulása bekövetkezik, hanem kellő odafigyeléssel használja ne csak a kádat, hanem a lakás más szanitereit is.