Mosogató lefolyó: nem mindegy, hogyan mosogatsz!

mosogató lefolyó

A lefolyó tisztítás tipikusan azon kategóriájú házimunkák sorát gazdagítja, ami időről-időre relevánssá válik minden átlagos háztartás életében. Azoknak, akiknek volt már „szerencséje” az eldugult lefolyóhoz, a tapasztalataik birtokában a jövőben egészen biztosan sokkal jobban odafigyelnek majd a megelőzésre (erről majd részletesen később).

Sajnos az igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy a mosogató lefolyó gondos odafigyelés mellett is eldugulhat a csövek falához tapadt, egyre gyűlő szennyeződések miatt. Cikkünkből megtudhatod, milyen filléres házi praktikákkal oldhatod meg a legegyszerűbben ezt az egyébként felettébb bosszantó problémát.

Szeretjük, nem szeretjük – akkor is el kell végezni

A házimunka nem tartozik a legtöbbek kedvencei közé, mégis muszáj elvégezni a feladatokat. Sok múlik azonban azon, hogy milyen lendülettel, mennyire jó kedvvel végezzük a tevékenységet.

lefolyó tisztítás
 

Ha csak összecsapjuk, annak általában nincs jó vége, és ez a mosogatás esetében sincsen másként. Hamar munka ritkán jó, tartja a mondás – s míg e kijelentés igazával nincs okunk vitába szállni, muszáj megemlíteni, hogy az összecsapott mosogatásnak előbb-utóbb akár komolyabb anyagi vonzatai is lehetnek a lefolyó súlyos dugulása miatt.

Ételmaradékot ne a lefolyóba!

Amikor feltorlódik az edény mennyiség, akkor szeretnénk mihamarabb a dolog végére járni. Nem minden háztartásban áll rendelkezésre mosogatógép, és ha mégis, oda is a már ételmaradékoktól letisztított tányérokat célszerű behelyezni. Igen, ezek az ételmaradékok és zsiradékok felelősek a leginkább azokért a makacs dugulásokért, amelyek akár saját otthonunkban is bármikor megjelenhetnek.

Árulkodó jelek – amikor a lefolyó tisztítása már nem várathat magára!

Természetesen vannak azok a bizonyos félreérthetetlen jelek – például amikor a víz már nem hajlandó távozni a mosogatóból-, amelyek egyértelműen a dugulásra mutatnak, viszont akadnak olyanok is szép számban, amelyek csupán a gyanakvásunkat ébresztik fel. Jó azonban ezekre odafigyelni, hiszen, ha még idejében cselekszünk, nem csak a nagyobb kellemetlenségtől, de a komolyabb anyagi kártól is megóvhatjuk magunkat.

Ilyen például a lakásban terjengő csatornaszag, vagy a mosogatóból szakaszosan távozó víz. Abban az esetben, ha ezeket a jelenségeket tapasztaljuk, a lefolyó tisztítását is fel kell vennünk a sürgős teendőink listájára.

Lefolyócső tisztítás – minden egy aprócska zsírcsomóval kezdődik

Bár a csövek alapvetően zsírosodnak egy idő után, de a gócpontok kialakulása gyakran visszavezethető a nem megfelelő mosogatásra. Ha tipikusan azok közé tartozol, akik úgy vannak vele, hogy majd lemegy az ételmaradék, akkor változtass azonnal szokásaidon!

lefolyó tisztítása

Egy ideig lemegy a csöveken, de ahogyan ott gátat képez egy nagyobb csomópont, azonnal visszafelé folyik a víz, dugulás jelentkezik. Kevés bosszantóbb dologgal találkozhatunk a háztartásban, és kétségtelen, hogy azonnali beavatkozást igényel.

Lefolyó tisztítás – mennyire lehetnek hasznosak a házi praktikák?

Amint már megszokhattuk, az „öregmotoros”, sokat tapasztalt háziasszonyoknak az eldugult lefolyóra is van egy-két házi praktika a tarsolyukban. Sokan egyébként az egyszerű forró víz erejére esküsznek.

Amennyiben ugyanis a dugulás viszonylag még a kezelhető kategóriába tartozik, e szóban forgó roppant környezetbarát trükk is segíthet megoldani a problémát. Nincs más dolgunk, mint a forró vizet a csövekbe önteni, s megvárni, míg az elvégzi odalent a dolgát.

Vessük be az igazi nagyágyúkat is!

Szódabikarbóna és ecet. Ki ne hallott volna már e két általános háztartási szer varázslatos „szuper erejéről”. S valóban: az említett anyagok kombinációja igazoltan hatékonyan távolítja el még a makacsabb szennyeződéseket, csomópontokat is a lefolyó csövéből. Az ecet és a szódabikarbóna olcsó termékek, és a legtöbb a háztartásban megtalálhatók.

Ha a fent említett forró vizes praktika nem hozta meg a várt eredményeket, nyugodtan próbáld ki ezt a trükköt is, ártani biztosan árthatsz vele. Íme a recept: szórj fél pohár szódabikarbónát a problémás lefolyó nyílásába, majd önts rá 2 dl ecetet.

Az ecet és a szódabikarbóna azonnal reakcióba lép egymással, a hatás fokozásának érdekében fedd le a nyílást valamivel. 30 perc elteltével önts 1 liter forró vizet a csőbe. Ha a dugulás nem volt túlságosan elharapódzva, a „kísérlet” is biztosan sikerrel végződik.

Visszatérő mosogató lefolyó dugulás? Bízza profira!

Amint azt a fentiekben megjegyeztük, a kisebb dugulások a pumpálásra vagy az ecet és a szódabikarbóna kombinációjára remekül reagálnak, de nem mind tartozik e csoportba. Gyakori hiba, hogy a háziasszonyok nagy mennyiségű mosogatószert használnak, amelynek habja az ételmaradékokkal és a zsiradékkal együtt durva dugulást okozhat.

mosogató lefolyó

A bivalyerős vegyi anyagok és duguláselhárító készítmények rendszerint megoldást kínálnak. Akkor viszont már érdemes profit hívni, ha visszatér a dugulás. Hidd el, a komoly szakmai tapasztalattal rendelkező, gyakorlott duguláselhárítóknak nem tudsz olyat mutatni, amit még ne láttak volna a munkájuk során!

Ha egyedül nem megy a lefolyó tisztítása, bátran kérd a segítségüket. Bár e megoldás valóban költségesebb, mintha a saját kezedbe vennéd az irányítást, vannak olyan helyzetek, amelyek kifejezetten profi kézért kiáltanak.

A szifon tisztítása is segíthet

A mosogató lefolyó esetében a szifon tisztítása is egyfajta megoldást kínálhat, de ha a dugulás a rendszerben mélyebben van, akkor csak a szakember segíthet a speciális eszközeivel.

Ha a szifont szeretnénk kitisztítani, akkor mindenképpen tegyünk alá egy vödröt a felesleges víz távozásához, és ügyeljünk arra, hogyan szereltük szét, így az összeszerelés is zökkenőmentes lesz. A bűzre készülj fel, ugyanis ez nem egy mókás feladat, és ne feledkezz meg a gumikesztyűről sem.

Lefolyó tisztítás – célkeresztben a megelőzés

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a megelőzésre, amely a mosogató lefolyó esetében a körültekintő mosogatást, az ételmaradékok kukába kaparását, valamint a rendszeres takarítást jelenti. Időnként öblítsd át a rendszert egy fazéknyi forró vízzel, ez segíthet a zsírosodás megelőzésében.