Padlóösszefolyó bűzelzáró – Most mindenre fény derül

padlóösszefolyó bűzelzáró

Jogos a gyanúnk abban az esetben, hogy valami került a gépezetbe, hogyha a padlóösszefolyó bűzelzáró kellemetlen szagokat kezd el árasztani. Elvégre éppen az lenne a feladata, hogy ezt meggátolja.

De akkor mi lehet a megoldás és mégis mit kell tenni annak érdekében, hogy ilyen többé ne forduljon elő? Érdemes több oldalról megközelíteni ezt a témát, mert a körülmények és az okok változóak lehetnek.

Miért kezdett bűzölögni padlóösszefolyó bűzelzáró?

Általában ez az a kérdés, amit mindenki feltesz magában, amikor a fürdőszobába lépve az orrfacsaró csatornaszaggal kell szembesülnie. Szerencsére a legtöbb esetben létezik megoldás. Előfordul, hogy egyszerűbb, míg máskor valamivel bonyolultabb. A probléma forrását értelemszerűen a már említett padlóösszefolyó bűzelzáró körül érdemes keresni.

 

Elsősorban nem árt ellenőrizni, hogy mégis milyen állapotok uralkodnak a belsejében. Érdemes kibontani és alaposan kimosni, kitisztítani, mert ha a víz-bűzzár koszos és tele van mindenféle haj, köröm, sampon, szappan maradványokkal, akkor nem csoda, hogy ilyen szagokat ereget a környezetébe.

padlóösszefolyó bűzelzáró működése

Ezzel pedig meg is volnánk! Végre fellélegezhetünk, minden rendben van, hiszen a tavaszi virágok friss illata győzedelmeskedett az elviselhetetlen bűz felett. Egy darabig… Utána hirtelen ismét billent egyet a mérleg nyelve és a szag visszatért.

A padlóösszefolyó bűzelzáró kitisztítása megint csak ideiglenes eredményt hozott. Akkor itt valami más lehet a gond. Lehet nem ártana egy kicsit mélyebbre ásni, hogy mégis mi a fene okozhatja ezt az egészet.

A padlóösszefolyó bűzelzáró és a vákuum

A vákuum előfordulása a lefolyó rendszerekben nem számít egyedi esetnek. Önmagában nem is lenne probléma, azon kívül, hogy valami fura, buborékoló hang jön a kagylóból. Viszont a vákuum nem csak a levegőt szippantja ki a rendszerből, hanem a padlóösszefolyó bűzelzáró víz-bűzzárát is, amiben ezután nem marad csak néhány mm-nyi víz.

Ez pedig éppen arra elegendő, hogy a baktériumok megtelepedjenek benne azért, hogy egy hatalmas élményfürdővé varázsolják a mi padlóösszefolyó bűzelzárónkat.

Tovább fokozza a bajt az, hogyha a ház építése során a padlózatot alacsonyra tervezték és emiatt nem megfelelő a padlóösszefolyó bűzelzáró mérete. Ha a szifonba nem kerül elegendő víz a szagok távoltartásához, akkor a vákuum még egyszerűbben kiszippantja onnan.

A bűzelzáró visszacsapó szelep beépítése után fellélegezhetünk

Ennyi macera után már nagyjából kirajzolódott előttünk a padlóösszefolyó bűzelzáró működése, most már csak meg kell találni a legkézenfekvőbb megoldást. Cseréljük ki a padlóösszefolyó bűzelzárót? Hát az bizony nem lesz egyszerű feladat és bizony úgy tűnik, hogy bontással jár az egész folyamat.

Nem beszélve arról, hogy ezzel sokat nem oldunk meg, hogyha valóban alacsony a padló, mert ha nem vagyunk elég körültekintőek az új padlóösszefolyó bűzelzárót illetően, akkor ismét ott találjuk magunkat, ahol a part szakad. Szerencsére a világ ama felére születtünk, ahol az internet a hétköznapjaink szerves részévé vált, tehát ne legyünk restek használni és hívjunk egy szakembert, aki valószínűleg a bűzelzáró visszacsapó szelep beépítését fogja javasolni.

bűzelzáró visszacsapó szelep

Egyszerű, hatékony és olcsón kivitelezhető épületgépészeti megoldás. A mechanikája révén nem csak kint tartja a bűzt, de azt sem engedi, hogy befolyjon a helyiségbe a lefolyón keresztül. Ez általában a pincehelyiségek, földszinti lakások esetében jelenthet problémát.

Bizonyára sokan láttunk már olyat, hogy jött egy hatalmas zivatar és a csatorna már nem bírta nyelni a vizet. A víz pedig nem válogat, gondolkodás nélkül utat tör magának. Kivéve akkor, hogyha esetünkben egy visszacsapó szeleppel találja meg magát, mert így egyszerűen tovább terelhetjük és nem fogja elárasztani a lakást.

Összességében ezek lennének azok a problémák, amik felmerülhetnek a padlóösszefolyó bűzelzáró kapcsán. Egy jó szakember pedig mindig tudja, hogy mi a legjobb megoldás ilyen esetben. Ha nem vagyunk képben ezzel a témával kapcsolatban, akkor bátran keressünk fel egy szakembert, hiszen a bűzelzáró problémája nem számít egyedi esetnek a háztartások körében.