A lefolyótisztító praktikák megkönnyítik az életet

lefolyótisztító szerek

Amennyiben volt már dolgunk dugulással otthonunk csővezetékeiben, az eset után biztosan felértékelődött a lefolyótisztító szerek fontossága. Talán nem is kell ecsetelni, hogy egy elzáródott cső milyen kellemetlenségeket okozhat. Áll a víz a mosogatóban, bedugul a fürdőkád, megtelik a csap…

Pár napig talán elviselhetjük a kényelmetlenséget, de a komfortérzetünk rohamosan csökken. Ám abban az esetben, ha a vécében keletkezik dugulás, még a pár nap is örökkévalóságnak tűnhet. Nem beszélve arról, hogy minél hosszabb ideig halogatjuk a beavatkozást, annál nagyobb feladat lesz a probléma megszüntetése, és a vele járó költség.

Mi okozhat dugulást?


Gyakorlatilag minden vizes helyiségünkben fennáll a kockázat, hogy egy váratlan pillanatban a víz többé nem folyik le. A lefolyótisztító szerek szerencsére a legtöbb esetben megoldják ezt a gondot. De a legjobb, ha el sem jutunk odáig. Nézzük meg, hogy mi okozza leggyakrabban a konyhánkban, fürdőszobánkban és a vécénkben a dugulást. Így azt is tudni fogjuk, hogy miképp előzzük meg.

 

Konyha
A vízvezetékekben törvényszerűen kialakuló vízkő sajnos eleve szűkebbé teszi a csövek átmérőjét, ezáltal csökken a vízáteresztő képességük is. Így a lefolyóba bejutó anyagok könnyebben lerakódnak, még inkább akadályozva a szabad áramlást. Egy ördögi kör! Ehhez adódnak hozzá a konyhánk rendeltetésszerű használata során keletkező anyagok.

legjobb lefolyótisztító

Finomságokat készítünk a napi étkezésekhez, zöldséget és gyümölcsöt mosunk, ételmaradékot öntünk a mosogatóba, kiöblítjük a pohár alján maradt gyümölcslét és így tovább. Egyszóval növényi rostok, levelek, morzsák és ki tudja még milyen maradékok kerülnek nap mint nap a lefolyóba. Bármikor eljöhet az a pillanat, amikor már nem tud megbirkózni vele.

Fürdőszoba
Az illatos samponok, kellemes tusfürdők és kényeztető habfürdők minket ápolttá és tisztává varázsolnak, ám a lefolyót egyáltalán nem tisztítják. Épp ellenkezőleg! A különféle ápolószerek, szépségipari termékek hajlamosak lerakódni a csövek belsejében. Az így kialakuló ragacsos felület pedig könnyebben megtapasztja az egyéb anyagokat is.

Általában nem gondolunk bele, de ezernyi dolog kerülhet a csövekbe: lekopott bőrréteg, haj- és szőrszálak, levágott körömmaradvány, mosdószivacs darabkák, vattacsomó és sok más szerves vagy szervetlen anyag. Épp ezért a konyhában és a fürdőben is érdemes a lefolyót preventív jelleggel rendszeresen tisztítani, átöblíteni. Szerencsére lefolyótisztító házilag is készíthető ehhez a munkához, hamarosan szó lesz róla.

Vécé
Sokan abban a hitben élünk, hogy a vécé egy mindent elnyelő feneketlen kút, amibe bátran beleönthetünk bármit. Talán ezért kerül bele gyümölcsmag, műanyag kupak, a múlt hét vasárnapról megmaradt egész rántotthús vagy a samponos flakonról leázott papírcímke. De hajlamosak vagyunk a porszívózás után megtelt porzsák tartalmát vagy kiszáradt virágföldet is a vécébe önteni. Veszélyes dolog!

Meg kell említenünk az utóbbi évtizedekben elterjedt takarékos tartályokat is, amelyek viszonylag kevés vízzel végzik az öblítést. Ez ugyan rendkívül környezetbarát megoldás, de dugulás szempontjából meglehetősen kockázatos.

Nagyobb mennyiségű víz kell ugyanis ahhoz, hogy a vécépapír ne halmozódjon fel és rendeltetésének megfelelően feloldódjon a csövek belsejében. A fent leírtak egyértelművé teszik, hogy miért fontos a wc lefolyótisztító rendszeres használata.

wc lefolyótisztító

Duguláselhárítás házilag


A legtöbb alkalommal a dugulást önerőből is elháríthatjuk a megfelelő praktikák alkalmazásával. Több olyan otthonunkban is megtalálható kellék létezik, amelyeknek használatával vagy kombinálásával sikert érhetünk el. Amennyiben azonban a lefolyótisztító szerek önmagukban nem elegendőek a probléma megoldására, pumpához, csőgörényhez vagy egyéb eszközhöz kell nyúlnunk.

Fontos azonban tudnunk, hogy ilyen esetben már jobb szakember segítségére hagyatkoznunk. Persze egy vécépumpával mi is megpróbálkozhatunk, de más berendezés esetén inkább bízzuk profikra a munkát, nehogy több kárt okozzunk, mint hasznot. Most vizsgáljuk meg, hogy melyek a legjobb lefolyótisztító szerek, ha saját kézbe vesszük a megoldást.

Forró víz


A lefolyótisztító szerek belépő szintje az egyszerű, forró csapvíz. Gond esetén érdemes ezzel kezdeni a próbálkozást, mert elsőre talán triviálisan hangzik, mégis meglepően gyakran működik a módszer. A dugulásokat sokszor a felgyülemlett zsír okozza, ami ellen kifejezetten hatékony a forró víz!

lefolyótisztító házilag

De ügyeljünk rá, hogy valóban forró legyen, mert a langyos vagy fürdőmeleg víz nem képes feloldani a zsíros lerakódást. Ha kell, inkább forraljunk fel vizet néhány lábosban, majd ezt próbáljuk minél intenzívebben a lefolyóba önteni. A nagyobb hatás kedvéért egy kis sót vagy mosogatószert is adhatunk hozzá.

Mosószóda


Nem tudjuk, mikor és ki fedezte fel, hogy a mosószódát gépi és kézi mosáson kívül dugulás ellen is használhatjuk, de köszönjük a leleményességét! A mosószóda, vagy régies nevén sziksó kifejezetten hatékony zsíroldó képességgel rendelkezik, így felveszi a harcot a lerakódásokkal.

Használata egyszerű: tegyünk néhány kanál mosószódát egy pohár forró vízbe és hagyjuk feloldódni, majd öntsük a lefolyóba. Ezt követően érdemes várnunk néhány órát, vagy lehetőség szerint egy egész éjszakát, hogy minél jobban kifejtse hatását. Végül öblítsük át a vezetéket alaposan forró vízzel.

Szódabikarbóna és ecet


Ez a kombináció az otthoni lefolyótisztító szerek közül a legismertebb módszer, amolyan univerzális jellegű. Sokan azt gondolják, hogy minél nagyobb mennyiséget döntenek a csővezetékbe, annál biztosabb a hatás. Ám nincs szükség rá, hogy sokliternyi koktélt készítsünk a fenti hozzávalók bekeverésével. Elegendő, ha beleöntünk a lefolyóba néhány deci szódabikarbónát, majd egy pohár ecetet.

Célszerű ezt este megtenni, mielőtt nyugovóra térünk, így az anyagok 10-12 óráig állhatnak a rendszerben és jobban kifejthetik a tisztítóerőt. Másnap bőséges forró vízzel mossuk át a rendszert. Érdemes ezt a megoldást akkor is rendszeresen alkalmazni, ha nincs probléma a vezetékekben, mert nemcsak karban tartja a lefolyót és megelőzi a lerakódásokat, de még a nemkívánatos szagoktól is megszabadít.