Amikor már csak a duguláselhárító szakember segíthet

duguláselhárító szakember

Az már régen rosszat jelent, ha a duguláselhárító szakember csenget a bejárati ajtónál. A duguláselhárítás legelső lépése ugyanis maga a megelőzés. Talán felsorolni sem lehetne, hogy mi minden oda nem illő dolog kerül bele a lefolyócsövekbe, amelyek komoly problémákat idéznek elő a háztartásoknál. Azt is jól tudjuk, hogy a legtöbbünk mit tesz ilyenkor. Kipróbáljuk az összes házi praktikát, amivel meglehet, hogy még nagyobb galibát okozunk a már meglévőnél. Ha már az összes ragyogó ötletünk csődöt mondott, akkor csak a profi duguláselhárító segíthet.

Miként előzhető meg a probléma?

A fentiekben már szó esett az első lépés képében a megelőzésről. Igyekezzünk kímélni a lefolyócsöveket a zsíros és szilárd szennyeződésektől! Hogyha valami megakad a csőben, ahhoz hozzátapad a többi lerakódás, ami egy áthatolhatatlan gátat fog alkotni. Mondhatni szerencsés helyzetben vagyunk akkor, ha valamilyen hosszabb tárggyal elérhető a dugulás gócpontja, mert így talán elhárítható a probléma, ha már a lefolyótisztítóval nem jártunk sikerrel. Ilyenkor viszont érdemes óvatosan eljárni, nehogy véletlenül megsérüljön a lefolyó.

Nem árt évente egyszer ellenőriztetni a rendszert, ami meglehet, hogy némi kiadást jelent, de rengeteg kellemetlenségtől kímélhet meg a későbbiekben. Érdemes hígabb, könnyebb vegyszereket használni a kézi és gépi mosogatáshoz egyaránt.

Mikor van szükség duguláselhárító szakemberre?

 

Rosszat jelent, ha már a lakásban is érezni a kellemetlen csatornaszagot. A duguláselhárítók a kiérkezés előtt megpróbálnak minél több információt megtudni a dugulás okáról, hiszen nem mindegy, hogy réz vagy műanyag csövek vannak a lakásban. A régi vezetékekkel finomabban kell bánni. A lefolyó típusa is lényeges, hiszen eldugulhat a kád, a WC, a konyhai lefolyó vagy a padlóösszefolyó is.

Miként történik a profi duguláselhárítás?

Első körben duguláselhárító vegyszerrel vagy pumpával próbálkoznak. Gyakran ez is célravezető, mert egyszerűen csak egy gyakorlottabb kézre van szükség. Ezen a téren is sokat számít a tapasztalat. Ha egyik sem válik be, akkor jöhet a gépesített segítség, a lefolyótisztító gép képében. Az egész folyamat nem tart tovább egy óránál, kivéve akkor, ha nagyobb a baj.

duguláselhárító

Amikor még a gép sem képes elhárítani a dugulást, akkor mindenképp fel kell fedni, hogy mégis mi okozza a problémát. Ennek kivizsgálása érdekében kamerás csatornavizsgálatra kerül sor. A legrosszabb helyzetben bemérést, illetve bontást kell végezni, de ez csak nagyon ritkán szokott előfordulni. Általában egy minőségi, ipari felhasználásra szánt csőgörény tökéletesen elvégzi a dolgát.

Duguláselhárító eszközök otthonra

Nyilván csekély az esély a sikerre, hogyha elkezdünk a lefolyóban turkálni valamilyen hosszú tárggyal, mivel nem biztos, hogy ezzel elérjük a dugulás pontját. Jobban járunk, ha célszerszámot alkalmazunk, ami lehet például egy teljesen átlagos csőgörény. Ezt 2-3 ezer Forintért beszerezhetjük akármelyik barkácsáruházban.

Nem nagy kiadás és valóban jó, ha akad otthon egy ilyen eszköz a vészhelyzetek esetére. A duguláselhárító szakember eszközei ennél sokkal drágábbak. Egy ipari csőgörény ára elérheti akár a félmilliót is. Logikus, hogy egy ilyen eszköz beszerzése csak a szakembereknek éri meg.  

A csatornatisztító berendezések szintén elég költségesek, a használatuk pedig alapos körültekintést igényel, ezért jobb, ha szakavatott kezek végzik a womázást. A Woma eredetileg egy márkanév volt, csak úgy, mint Flex. Ennek ellenére gyakran nevezi így ezt az eljárást a köznyelv. A csatornatisztító nagynyomású vízzel tisztítja meg az eldugult csőszakaszt.

A tisztítás 120-160 bar nyomással történik. A régi, elavult csőrendszerek esetében előzetes felmérést kell végezni, mivel a nagynyomású víz több kárt okozhat, mint hasznot. Teljesen átmossa a rendszert és a kialakulóban lévő szűkületeket is eltávolítja.

A duguláselhárító szakember a diagnosztikai vizsgálatot a már említett csatornakamerával végzi. Otthoni felhasználás szempontjából ez legfeljebb csak arra elég, hogy eleget tegyünk a mérhetetlen kíváncsiságunknak az elzáródás kapcsán. Ez a berendezés sem tartozik az olcsóbbak közé.

duguláselhárítók

Összességében elmondható, hogy a lefolyók tisztán tartásával, a megfelelő vegyszerek, pumpa és egy csőspirál beszerzésével ritkán lesz szükség a duguláselhárító szakember szakértelmére. Viszont az olcsó csőgörény használatával csak óvatosan! Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy elhárítható a probléma, akkor várjuk meg a duguláselhárító szakembert, aki profi eszközökkel dolgozik! Az olcsóbb spirálok gyenge acélból készülnek, megcsavarodhatnak a vezetékben és ezáltal bent is ragadhatnak

Duguláselhárítás bontás nélkül – mindig lehetséges?

A statisztikák azt mutatják, hogy az esetek túlnyomó részében nincs szükség kibontani a problémás csőszakaszt. Az ipari csőgörény vagy a womázás szinte minden esetben elhárítja a problémát. A gond főként a régi, rozsdás, korrodálódott csővezetékeknél szokott jelentkezni. Ilyen esetben nagyon finoman kell bánni a nagyteljesítményű tisztítógépekkel. Az is megeshet, hogy az adott vezeték már annyira elavult, hogy költséghatékonyabb inkább kicserélni a problémás szakaszt. Ez viszont csak extrém esetekben fordulhat elő.

Drágán dolgozik a duguláselhárító szakember?

A mai modern szolgáltatások ára mindenképp kedvezőnek mondható. A duguláselhárító szakemberek gyors kiszállással dolgoznak, ezért nem kell 1-2 napon keresztül a csodára várni az eldugult lefolyó mellett. Gyakorlatilag minden dugulással kapcsolatos problémát képesek elhárítani fix árak mellett. Ezért nem kell az utólagos rejtett költségektől tartani, az előzetes felmérésnek köszönhetően.

Miért tartanak sokan a duguláselhárító szakember munkájától?

Mert valamiért összemossák ezt a szolgáltatást bizonyos tévhitekkel, miszerint rendkívül nagy ramazúrival jár együtt a duguláselhárítók munkája. Ez az esetek többségében nem igaz, köszönhetően a magasfokú szakértelemnek és az elmúlt évek technológiai fejlődésének. Manapság már rendkívül modern és hatékony eszközök állnak a duguláselhárító szakemberek rendelkezésére, ezért nem kell felújítást végezni a csatornatisztítást követően. Sőt, még komolyabb takarításra sincs szükség, hiszen minden szennyeződés a kitisztított lefolyón keresztül távozik, ahogyan annak eredetileg történnie kellett volna.

A másik ok pedig a szélhámosoktól való félelem. Lássuk be, erre valóban volt már jó néhány példa. Kóklerként kontár módon elvégezte vagy el sem végezte a feladatát az illető, aki korántsem nevezhető szakembernek, majd közölte, hogy csak ennyit tehet a lefolyó rendszer hibája miatt és lelépett a pénzzel. Valóban érhetik meglepetések még a tapasztaltabb duguláselhárító szakembereket is, viszont ezért számítanak szaktekintélynek ezen a téren, hiszen képesek megbirkózni a komolyabb gondokkal is, a változó körülmények ellenére.

profi duguláselhárítás

Ezért lényeges az előzetes felmérés, továbbá az, hogy a szolgáltatás igénylésekor, megrendelőként a lehető legtöbb információval lássuk el a duguláselhárítókat. Ezáltal kellő felkészültséggel érkezhetnek a helyszínre. Ami nekünk áthidalhatatlan bajt jelent, a szakembereknek rendszerint rutinfeladat.

Legyünk körültekintőek és válasszunk olyan szolgáltatót, aki megfelelő referenciákkal rendelkezik és pozitív ügyféli visszajelzésekkel büszkélkedik! Minden valamirevaló szolgáltató rendelkezik manapság egy honlappal, ahol részletes betekintést nyerhetünk a munkájába. Ezáltal könnyebb megtalálni azt, akire szükségünk van a duguláselhárítást illetően.

Érdemes olyat választani, aki gyors kiszállással dolgozik, hogy minél hamarabb megszabaduljunk a kellemetlenségtől. Szerencsére ez sem lehetetlen, hiszen rendszerint a gyors kiszállással történő helyszínre érkezés manapság már alapkövetelménynek számít.

Végezetül elmondható, hogy rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg, ha szakemberre bízzuk a duguláselhárítást. A szolgáltatás higiénikus módon, gyorsan és egyszerűen kivitelezhető, ezért megkímélhetjük magunk a felesleges stressztől, ami a hozzá nem értésből és az eszközök hiányából fakadhat.