Miért fontos a csatornatisztítás?

csatornatisztítás

A csatornatisztítás az évek múlásával a legtöbb háztartásban aktuálissá válik: a folyamatos használat mellett a vezetékek elzsírosodnak, lerakódások, elzáródások alakulnak ki benne. Ha kertes házban lakunk, akkor ráadásul a kültéri csatorna is ki van téve a különböző környezeti, természeti hatásoknak, például az elgyökeresedésnek.

De ugyanígy szükséges lehet időnként az ereszcsatornák, a vízelvezető árkok vagy a házi bekötővezetékek tisztítása is. Ha biztosra akarunk menni, mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni, aki a rendelkezésére álló speciális eszközökkel pontosan felmérheti a csatornák állapotát és célzottan lesz képes megszüntetni a problémát.

Mi okozhatja a csatornarendszer dugulását?

Sajnos számos különböző okra vezethető vissza a vezetékek dugulása, amelyek miatt a csatorna tisztítás időről időre szükségessé válik. Sok ezek közül ráadásul olyan, ami tőlünk teljesen független és még a legnagyobb odafigyelés mellett sem tudunk tenni szinte semmit elkerülésük érdekében. Nézzük is, milyen esetek fordulhatnak elő.

Nem megfelelő szaniterhasználat

 

Először is, sok háztartásban a nem megfelelő szaniterhasználatra vezethetők vissza ezek a problémák. Bár elsőre triviálisnak hangzik, sajnos mégis sokan dobnak és húznak le a toalettben oda nem illő dolgokat, mint pelenkákat, nedves törlőkendőket, cigaretta csikkeket. Ezek a vízben nem oldódnak és képesek komoly károkat okozni a csatornarendszerben, de még egy szennyvízszivattyút is képesek tönkretenni. Valamint bárkivel előfordulhat, hogy takarítás után például a felmosóvízzel együtt a felmosórongyot vagy szivacsot is véletlenül kiönti.

A vezetékek zsírosodása

Különösen mosogatásnál fordulhat elő, hogy valamennyi zsiradék elkerülhetetlenül a lefolyórendszerbe jut, ott pedig az évek során lerakódva képes komoly gondokat okozni, amelyeket csak a csatorna duguláselhárítás útján lehet majd elhárítani. Úgy szintén, a konyhában vagy fürdőszobában használt habosodó alapanyagok, mint a tusfürdő vagy a mosogatószerek szintén képesek lerakódni a csőrendszerbe, egyfajta fészket képezve ott. Ebbe a különböző darabos anyagok vagy hajszálak fennakadnak és meg is van a baj.

Környezeti hatások

A környezet hatások ellen értelemszerűen sajnos nem sokat tehetünk. Sajnos gyakori jelenség, hogy a kertben lévő növények gyökerei okozzák a problémát. Ezek ugyanis folyamatosan keresik a nedvességet, hiszen elengedhetetlen a növények túléléséhez. Ha a szennyvízcsöveken apró hajszálrepedések vannak és csak egy kis nedvesség is szivárog belőle, könnyen felkelthetik ezek érdeklődését.

csatorna tisztítás

A növények gyökerei szépen lassan bekúsznak ezeken a réseken, megtelepszenek ott és idővel szétfeszíthetik a csatornát. Erre utaló jel lehet, ha nagyobb esőzések alkalmával azt tapasztaljuk, hogy például a toalettben visszafelé folyik szennyvíz.

Az elmúlt években Magyarországon is egyre gyakrabban fordulnak elő hatalmas esőzések, amelyek szintén képesek károkat okozni: nem csak az esőcsatorna tisztítás lesz szükséges a nagyobb viharokat követően, de a vízelvezető árkok és csatornák is megtelhetnek a letört gallyakkal, ágakkal vagy a lehullott falevelekkel és egyéb hordalékokkal, indokolttá téve a csatorna tisztítását.

A csatornarendszer kialakítása

Előfordulhat, hogy egyes ingatlanok csatornarendszerének csövei kifejezetten vékonyak, amelyek értelemszerűen sokkal könnyebben záródhatnak el, a fentiekben részletezett okok miatt. Emellett gyakran okozhat problémát a szennyvíz csatorna nem megfelelő leejtése is. Eltérő vélemények vannak ezzel kapcsolatban és sok a tévedés is- sajnos sokszor még a szakemberek körében is.

Abban talán nincs vita, hogy ha túl kicsi a leejtés, az semmi esetben sem lesz jó. Ekkor ugyanis a szennyvíz olyan lassan folyik el a vezetékben, hogy annak tartalma könnyen leülepszik. Ugyanakkor az sem jó, ha a csatornacső lejtése túl meredek. Ekkor ugyanis a víz olyan gyorsan folyik le, hogy a szilárd kommunális szennyeződést „elhagyja”, ami szintén lerakódik a vezetékben – egy idő után nem lesz más megoldás, mint a szakemberek által elvégzett csatorna duguláselhárítás. Ezekről a jellemzőkről pedig rendszerint nem szoktunk meggyőződni, amikor ingatlant vásárolunk magunknak.

Miért fontos a csatornatisztítás? Miért éri meg szakemberhez fordulni?

Léteznek olyan házilagos megoldások a WC pumpa mellett, mint az ecet és szódabikarbóna egyvelege, amelyek a kisebb dugulásokat megszüntethetik, valamint azok kialakulásának megelőzésében. Házilagos csatorna tisztítás céljára megfelelőek lehetnek ezek az interneten is széles körben elérhető megoldások, de ha komoly baj van, a csatorna duguláselhárítás szakember feladatát kell, hogy képezze.

Nem csak a kellemetlen szagok, hanem higiéniai szempontok miatt, az esetleges fertőzések elkerülése céljából is fontos a dugulás megszüntetése. Egy profi szakember a birtokában lévő speciális eszközökkel könnyedén és szakszerűen oldhatja meg a legkomolyabb problémát is.

Csatorna duguláselhárítás

A dugulást a házon belül is okozhatja például a padló-összefolyó elzáródása, ahová a mosogatók, mosdók, zuhanytálca szennyvízcsövei csatlakoznak. De a házból kivezetett csatornacső, gyűjtőcső szintén lehet a probléma forrása.

csatorna duguláselhárítás

A csatornatisztítás területén a csőgörény sokak által ismert, bevett megoldás. Természetesen mi magunk is elsajátíthatjuk ennek használatát, de minden esetben nagyon óvatosan, finom mozdulatokkal szabad csak használni, nehogy véletlenül nagyobb kárt okozzunk végül, mint amelyet el kívántunk hárítani. Ha nem vagyunk profik ennek használatában, lehet, hogy jobb, ha hozzáértő kezekre bízzuk ennek használatát.

Profi eszközök csatorna duguláselhárításra

Nagy segítség a csatornatisztítás kapcsán egy speciális, kamerás csatornavizsgálat. Ezzel az eszközzel könnyedén megvizsgálható és felmérhető a csatornarendszer belseje. Egy monitoron figyeljük a kamerák által mutatott képet, így pontosan felállítható a „diagnózis” és célzottan, a megfelelő műszerek után nyúlva, gyorsan megoldható a csatorna duguláselhárítás.

Ha például a csövekbe jutott gyökerek okozzák az elzáródás, akkor a csatorna gyökértelenítését és úgynevezett darálós gép segítségével végezzük el. Ezzel felaprítjuk és eltávolítjuk a fás részeket, majd a csatornatisztítás következő lépéseként egy magas nyomású, úgynevezett woma géppel átmossuk az egész csőrendszert.

A woma gép egy speciális kialakítású, forgófejjel ellátott, magas nyomású tisztítógép. Használata ennek sem tűnik túl bonyolultnak, de természetesen csakis szakértő kezekben. Azon túl, hogy háztartási használatra amúgy is drága lenne, a nagy nyomás nem megfelelően használva képes lenne komoly károkat tenni a vezetékekben.

Esőcsatorna tisztítás

Ha csatornatisztítás, akkor meg kell említenünk az esőcsatorna tisztítás fontosságát is. Bár ez kicsit más, mint a zárt csatornarendszer, ennek tisztán tartásáról sem szabad megfeledkezni, különösen az őszi lombhullások után. Bár ez is elvégezhető házilag, azonban számos balesetveszélyt rejt magában, hiszen nem csak magasra kell másznunk a létrán, hanem ott oldalra kinyúlva kell eltávolítani a lerakódott hulladékot. Ezért jobb, ha rögzítjük előtte a létrát, mert mozgás közben könnyedén kibillenhet alólunk.

esőcsatorna tisztítás

De még jobb, ha ezt is szakemberre bízzuk, ugyanis az esőcsatorna tisztítás szintén elvégezhető profi eszközökkel. Ilyen például a kifejezetten esőcsatorna tisztítás céljára kifejlesztett, vizes, forgókevés cső, illetve létezik lánctalpas csatornatisztító robot is.

Összegzés

Mint láthattuk, a csatornarendszer dugulása sokszor olyan okokból is bekövetkezhet, amelyekre nekünk egyáltalán nincs ráhatásunk. Nem látjuk az esetleges tervezési hibákat, a nem megfelelő leejtésű szennyvíz csatornát vagy a túlzottan vékony csöveket. A folyamatos használat is elkerülhetetlenül lerakódásokat képezhet a csőrendszerben. Ezért a csatornatisztítás sajnos elkerülhetetlen lesz – ilyenkor pedig érdemes ezt a lehető leghatékonyabb módon elvégezni és szakember segítéségét kérni!