Létezik hatékony duguláselhárító szer?

duguláselhárító szer

Speciális lefolyótisztító eszközök hiányában a duguláselhárító szer az, amit egy átlagos háztartásban először bevetnek a dugulás elhárítása ellen. A gond csak az, hogy ez nem mindig hatásos, hiába a megkapó marketing, amit a TV-ben reklám formájában próbálnak leerőltetni a torkunkon.

Mivel manapság már hatalmas a választék, ezért nem könnyű eldönteni, hogy melyik számít hatékonynak és melyik jó csak arra, hogy szennyezze a környezetet.

Duguláselhárító szer házilag?

Ha már a különféle duguláselhárító folyadék fajták kerülnek górcső alá, akkor miért ne vizsgálnánk meg az úgynevezett csináld magad (DIY) megoldásokról sem. Ki ne hallott volna még a szódabikarbóna, ecet és víz, esetleg citromlé elképesztő “hatékonyságáról“.

 

Számos legenda terjeng az interneten és különféle Facebook csoportokban azzal kapcsolatban, hogy az ebből készült elegy mennyire hatékony a zsíros szennyeződések ellen, de egy eldugult lefolyó ellen vajmi kevésnek számít ez tény. A lefolyóba öntve a fel nem oldódott szódabikarbóna csak további lerakódásokat képez.

Duguláselhárító szerek a boltok polcairól

Rengeteg termék közül válogathatunk, amik közül bizonyára többet is ismerhetünk a reklámokból. Ami mindegyikben közös, hogy nagyon veszélyes vegyszereknek számítanak, ezért fokozott óvatossággal kell eljárni a használatuk során.

A legtöbb változat valamilyen lúgos bázisra épül, ennek köszönhetik a maró hatásukat. Ezen a módon oldják fel a leragadt szennyeződéseket és a lefolyóba került különféle szerves anyagokat.

Ha a bőrre jut azonnal mossuk le bő vízzel és mindig használjunk vastag védőkesztyűt a duguláselhárító szer alkalmazásakor. Az már magától értetődik, hogy a tárolását is úgy kell megoldani, hogy a gyerekek vagy a házi kedvencek semmiképp ne férhessenek hozzá a veszélyes kemikáliához.

A dugulás elleni szerek használata esetén a megfelelő szellőzésről is gondoskodnunk kell. Amikor reakcióba lépnek, akkor általában szúrós szagú, mérgező gázok szabadulnak fel a lefolyóból. Ezért nem ajánlott kíváncsian leskelődni a konyhai lefolyóba, miután beleöntöttük a duguláselhárító folyadékot.

Népszerű duguláselhárító szer márkák

A Tiret duguláselhárító szert bizonyára sokaknak nem kell bemutatni, ami egy professzionális, igen hatékony termék. Hogyha a dugulást szerves anyagok okozzák, akkor jó esély van rá, hogy ez a szer nem fog csalódást okozni. Ezen kívül nagyon hatékonynak számít a baktériumok elpusztításában, amiből az következik, hogy a kellemetlen szagok ellen is bevethető.

dugulás elleni szer

Hiába a barátságos csomagolás, továbbra sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy egy rendkívül veszélyes szerrel állunk szemben, ezért a gyártó előírása szerint ne használjuk más szerekkel, illetve ügyeljünk arra, hogy ne érintkezzen a bőrünkkel, még oldott formában sem. Védőkesztyű, szemvédő viselete is erősen ajánlott. Nem tesz kárt sem a műanyag, sem a fém csövekben.

A HG duguláselhárító szer a makacs dugulások ellen is bevethető, de nem valószínű, hogy már az első öblítéskor megszűnik a probléma. Ezeknél a készítményeknél a biztonságos használat mellett türelemre is szükség lesz.

Egyrészt azért, mert nem tudhatjuk biztosan mennyire komoly a dugulás, másrészt pedig minden termék, valamilyen szinten más-más összetétellel rendelkezi, tehát sokat számítanak a körülmények. Az első öblítéseket langyos vízzel végezzük, végül pedig hideg vízzel öblíthetünk 30 perc elteltével. A régi vezetékekben sem tesz kárt.

A HG Duo már egy sokkal komolyabb fegyver a dugulások ellen a vegyi hadviselést illetően. A nevéből kikövetkeztethető, hogy egy kétkomponensű termékről van szó, amely nem igényel hígítást. Ennek köszönhetően nem kell fröccsenéstől tartani.

A leírásában megtudhatjuk, hogy milyen arányban és hányszor kell adagolni attól függően, hogy fürdőszobai vagy konyhai dugulás ellen szeretnénk bevetni. Első körben az „A“ palackból kell egy adagot a lefolyóba önteni, majd ezután következhet a „B“ palack tartalma. Nagyjából egy órára van szükség, hogy kifejtse a hatásfokát.

A Mr. Muscle szintén egy olyan gyártó terméke, aminek a reklámját számtalanszor láthattuk a TV-ben. Hogyha hihetünk a marketingnek, akkor ez az egyik legerősebb termék, ami alkalmazható a háztartásokban. A sűrű állagú gél a műanyag és fém csövekben sem tesz kárt, viszont a magas koncentrátuma miatt, mindenképp érdemes szellőztetni amíg 20 perc alatt kifejti a hatását.

Az Ecover Öko duguláselhárító szer merőben más, mint az eddig felsoroltak. Ha nem lett volna nyilvánvaló, az előző termékek rendkívül károsak a környezetre. Mivel manapság egyre népszerűbb a környezettudatos életmód, ezért bátran próbára tehetjük ennek a duguláselhárító szernek az erejét, ami csak természetes összetevőket tartalmaz az ásványi összetételének köszönhetően.

dugulás elleni szerek

Kíméli a környezetet, de a türelmünket nem, mivel 24 órának kell eltelnie ahhoz, hogy kifejtse a hatását. Viszont megelőzés céljából, rendszeresen alkalmazható, mert nem engedi megtapadni a szennyeződéseket a lefolyó falán, ugyanakkor nem szennyezzük a környezetet sem.

A Brilliance egy magyar termék, ami szintén elég kiemelkedőnek számít, főként konyhai használat esetén, mert képes megbirkózni az ételmaradékok okozta dugulással. Igaz, hogy nem tartozik a legolcsóbb változatok közé, viszont az erejének köszönhetően nem marad el a várt hatás.

A Domestos sem szorul bemutatásra. Ez a duguláselhárító szer a fertőtlenítő és a tisztító hatásáról is ismert. A kézmosó, a konyhai és fürdőszobai lefolyó esetében is sikerrel alkalmazható. Viszonylag gyorsan semlegesíti a dugulást.

A Wild Tornado egy viszonylag új termék, ami állítólag a legerősebbnek számít a piacon. A hazai forgalmazása egyelőre kérdéses, de akinek sikerül beszereznie belőle az mindenképp tehet egy próbát, mert elég ígéretesnek tűnik a promóciós videója alapján.

Mi a helyzet a granulátum állagú duguláselhárító szerekkel?

A tapasztalat azt mutatja, hogy a gélekkel szemben ezek kevésbé számítanak hatékonynak, sőt tetézhetik a bajt, mivel beleköthetnek a szifonba. A gél alapú dugulás elleni szerek használata esetén a legrosszabb amire számíthatunk az az, hogyha nem hatnak, de legalább nem fokozzák tovább a bajt újabb lerakódások formájában.