WC duguláselhárítás házilag- gyors és olcsó tippek

wc duguláselhárítás házilag

A WC duguláselhárítás házilag is megoldható, de még jobb, ha egyáltalán nem kerülünk ilyen helyzetbe. Odafigyeléssel és rendszeres takarítással, fertőtlenítéssel megelőzhetjük, hogy a nagyobb baj bekövetkezzen. Ha eldugult a WC, akkor sem feltétlen kell rögtön szakembert hívnunk. Rengeteg házi praktika, illetve könnyen beszerezhető tisztítószer létezik, amelyekkel akár a legmakacsabb dugulás is megszüntethető.

Lehetnek azonban olyan esetek, amikor elkerülhetetlen egy szakember segítsége. Mostani bejegyzésünkben ezeket a kérdéseket vizsgáljuk meg és igyekszünk hasznos tippeket adni a WC higiéniájának megőrzésével, fenntartásával vagy ha bekövetkezik, a dugulás megszüntetésével kapcsolatban.

Mit tehetünk a dugulás megelőzése érdekében?

Egy WC lefolyócsöve lényegesen nagyobb keresztmetszetű, mint a mosogatóé vagy a zuhanytálcáé, így eldugulása is nehezebb, de nem lehetetlen. Legfontosabb, hogy mértékkel használjuk a toalettpapírt, de még jobb, ha a sok helyen kapható, vízben oldódó típust szerezzük be. Emellett pedig kerüljük a nedves törlőkendők, háztartási hulladékok, cigarettacsikkek vagy ételmaradékok WC-be történő kidobását – a szemetesben jobb helyük van.

 

Legnagyobb odafigyelésünk mellett is előfordulhat, hogy kellemetlen szagok törnek fel a WС csészéből. Ez ellen a különböző WC tisztító vegyszerek mellett megoldás lehet, ha két pohár ecetet öntünk a csészébe és éjszakára állni hagyjuk.

A WC tartály tetejére vagy a csésze mögé elhelyezett fél pohár szódabikarbóna szintén semlegesíti a kellemetlen szagokat. Rendszeresen takarítsuk és fertőtlenítsük a WC csészét és közvetlen környezetét és törekedjünk az általános higiénia fenntartására.

WC duguláselhárítás házilag – mit tehetünk, ha mégis bekövetkezett?

Szerencsénkre sok módszerrel próbálkozhatunk, mielőtt szakember segítségének igénybevételére adnánk a fejünket. Több háztartásban megtalálható anyag, illetve boltokban beszerezhető vegyszer is rendelkezésünkre állhat.

Ami nagyon fontos: soha ne keverjük össze a vegyszereket! A már említett két anyag, az ecet és a szódabikarbóna is reakcióba lép egymással (pezsegni kezdenek, amely következtében széndioxid gáz szabadul fel), azonban az egyes vegyszerek keverése még veszélyesebb kölcsönhatásokat okozhat!

Valamint minden esetben viseljünk kesztyűt és lehetőleg olyan ruhát, amit nem sajnálunk. Külön figyeljünk arra, hogy se a vegyszerek, se a lefolyóból esetleg felfröccsenő szennyvíz ne kerüljön se a bőrünkre, se a szemünkbe.

Mi lehet a WC dugulás oka?

Néha egészen egyszerűen is elhárítható a WC dugulása, míg máskor összetettebb a probléma. Előfordulhat, hogy nem is közvetlenül a fürdőszobai szennyvízvezetékben kell keresnünk a hibát. A kertben lévő csőtörés eredménye szintén lehet az, hogy a toalettből visszafelé folyik a szennyvíz: ezt okozhatják például a vezetékrendszerbe bekúszó növények is. Elképzelhető az is, hogy a csatorna leejtésszöge hibás, ami egy ideig nem okozott problémát, majd mégis kellemetlenségeink akadnak miatta.

wc dugulás elhárítása

Lehetséges, hogy egyszerűen nincs elég nyomás vagy nem jut elég víz az elhasználódott vízvezetékekből a WC öblítéséhez, mely szintén elzáródást idézhet elő a lefolyócsőben. Sokszor fordul elő, hogy észre sem vesszük, de gyerekjáték, illatosítókosár kulcscsomó vagy éppen a felmosóvízzel együtt véletlenül kiöntött szivacs is okozhat problémát.

WC duguláselhárítás házilag elérhető szerekkel, eszközökkel

Ha a WC dugulás elhárítása szóba kerül, legtöbben egyből a WC pumpára gondolunk, mint lehetséges megoldásra. Egy kisebb dugulás esetén valóban hasznos segítség lehet, egy kis praktikával pedig mi is tehetünk a még jobb hatás elérése érdekében. Először is, bőségesen öntsünk forrásban lévő vizet a csészébe, egy kis mosogatószerrel keverve.

Ez akár már önmagában ez is megszüntetheti a dugulást, de ha mégsem, vagy csak szeretnénk biztosra menni, megpróbálkozhatunk még egy kis pumpálással is. A művelet közben figyeljünk a kifröccsenő vízre – ami nem csak a WC csészéből, de más fürdőszobai szerelvényből, így akár mosdóból vagy a padló összefolyóból is előtörhet.

Szintén házi praktika, hogy pár darab pezsgőtablettát dobunk a lefolyóba. Ezt körülbelül 20 percig állni hagyjuk, majd ezt követően állunk neki a pumpálásnak. Ha szeretnénk, hogy a pumpa még jobban tapadjon, kenhetünk rá egy kis petróleumzselét. Ennek köszönhetően szorosabban zár és nagyobb szívóhatás kifejtésére lesz alkalmas.

Ha a pumpás megoldás nem segít, megpróbálkozhatunk a nyeles felmosóval is. Figyeljünk rá, hogy a felmosórongy stabilan illeszkedjen a felmosórúdra, hiszen ha bennragad a WC csészében, azzal csak a tovább rontunk a saját helyzetünkön. Nincs más dolgunk, mint lenyomni a felmosórudat WC csészébe, ki- be mozgatni, hátha sikerül megszüntetnünk általa a dugulást.

Ekkor is nagyon figyeljünk a kifröccsenő szennyvízre és a művelet után ne maradjon el az felmosó alapos fertőtlenítése sem, de még jobb megoldás lehet, hogy utána, ha nehéz szívvel is, de megválunk tőle.

Végül pedig megpróbálkozhatunk egy talán kevésbé ismert művelettel is. Fogjunk valamilyen fóliát, majd alaposan tekerjük körbe vele a WC csésze száját úgy, hogy a csészét légmentesen elzárjuk. Majd óvatosan, két kézzel, ütemesen addig nyomogatjuk, pumpáljuk, amíg a dugulás el nem mozdul – ezt feltehetően a fólián keresztül is érezni fogjuk.

Mit tegyünk, ha a háztartási eszközökkel sem jártunk sikerrel?

Ekkor sincs még minden veszve, léteznek még további, házilag alkalmazható WC duguláselhárítás tippek. Próbálkozhatunk vegyszerekkel is, vannak kifejezetten erre szolgáló termékek. Két dolgot viszont tartsunk szem előtt, bármilyen vegyszer is választunk végül. Egyrészt, se lefolyótisztító szereket, se pedig savas vegyszert ne alkalmazzunk, ezek hatástalanok lesznek dugulás ellen. Másrészt mindig kerüljük a vegyszerek keverését – amíg az ecet és a szódabikarbóna csak pezsegni kezd, a vegyszerek vegyítése kellemetlenebb következményekkel járhat.

Válasszunk tehát valamilyen alkalmas folyadékot, ezt öntsük a lefolyóba és hagyjuk ott egy egész estére, hogy elérje a kívánt hatást. Majd másnap reggel egy nagy adag forró vízzel öblítsük le bízva abban, hogy ezáltal sikerrel jár.

wc duguláselhárítás

A vegyszerek mellett szóba jöhet a trisó, a mosószóda, a mosódió vagy az Ultra mosogatópor használata. Ezek mind lúgos kémhatásúak, így alkalmasak lehetnek a dugulás megszüntetésére. Ha teljesen környezetbarát megoldásban gondolkodunk, akkor pedig beszerezhetünk zsírfaló baktériumokat is. A csészébe öntve nagyjából 8-10 óra szükséges, hogy a munkát elvégezzék – elhárítsák a dugulást és megszüntessék a csatornarendszer elzsírosodását. A sok zsiradék és más, szilárd részecskék okozhatják a dugulást, a hasznos baktériumok pedig ezeket dolgozzák fel.

Mikor kell szakembert hívnunk a dugulás elhárításához?

Ha a fenti módszerek egyike sem működik, akkor már közel járunk ahhoz, hogy elkerülhetetlen legyen a profi segítség. Ha érzünk magunkban tehetséget egy kis szereléshez, akkor megpróbálkozhatunk a barkácsáruházakban kapható csőgörény használatával. Elsőként szereljük le a mosdó szifonját. Ha még nem csináltunk ilyet, akkor nagyon figyeljünk, hogy melyik alkatrészt honnan és milyen sorrendben szereltünk ki.

Ezt követően a falon lévő lefolyó bemeneti nyílásába helyezzük be a csőgörényt. Folyamatosan toljuk befelé, közben pedig végezzünk körbe-körbe tekerő mozdulatokat. Óvatosan haladjunk előre, majd amikor úgy érezzük, hogy a végére értünk, öntsük vizet a lefolyóba. Ha a víz lefolyik és bugyogó hangot sem hallunk, akkor jó eséllyel sikerrel jártunk.

Azonban ha ez sem segítene vagy a dugulás időről időre visszatér, akkor a WC duguláselhárítás házilag nem lehetséges. Ekkor nincs más lehetőségünk, mint szakembert hívni. A dugulást sok esetben kísérik kellemetlen szagok, illetve ha a szennyvíz nem tud megfelelő módon távozni, az előbb utóbb higiéniai problémákat is okozhat. Ekkor pedig nem tudunk mást tenni, mint saját és ingatlanunk érdekében is minél előbb felkeresni egy hozzáértő szakembert.