Az eldugult WC sok bosszúsággal jár

eldugult wc

Egy eldugult WC komoly kellemetlenségeket okozhat, valamennyi háztartásnak viszont nagy valószínűséggel egyszer szembe kell nézni ezzel a problémával. Ha lassan vagy egyáltalán nem folyik le a víz, esetleg visszafelé folyik a szennyvíz, az már minden esetben problémát jelez.

Vannak ugyan házi praktikák WC dugulás esetére, azonban az esetek nagy többségében ezek nem képesek orvosolni a problémát. Ha eldugult a WC, jobb minden esetben szakértő segítséget kérni és nem megvárni, amíg a teljes elzáródás bekövetkezik. De mégis, mit tehetünk ilyen esetekben? Cikkünkben most ezt a kérdést vizsgáljuk meg.

Eldugult WC: milyen okokra vezethető vissza?

Az eldugult WC számos okra vezethető vissza, amelyben a tervezési, kivitelezési hibák ugyanúgy előfordulhatnak, mint a nem megfelelő szaniterhasználat vagy a minden igyekezetünk és odafigyelésünk ellenére bekövetkező zsírosodás a csőrendszerben.

 

A szennyvízvezetékek ideális esetben egy bizonyos fokú leejtéssel rendelkeznek, hogy a nagyobb szennyeződések a gravitáció rásegítésével távozzanak belőle. Ha ez a szög nagyobb, akkor a víz átszalad a csatornán, viszont a szennyeződéseket nem megfelelően mossa ki. Amennyiben pedig a szög túl kicsi, a lassú folyás miatt nem viszi magával – a végeredmény mindkét esetben ugyanaz, a csatornarendszer dugulása.

Az eldugult WC fő oka a nem megfelelő szaniterhasználat

Sokkal jellemzőbb azonban, hogy az eldugult WC annak az eredménye, hogy nem oda való tárgyak kerülnek bele, sokan hajlamosak szemetesként tekinti rá. A kisebb, puhább ételmaradékok jelentik a kisebb problémát, azonban ezeknek a WC-be dobása is kerülendő, már csak az általuk esetlegesen okozott zsírosodás miatt is. A nagyobb maradékok, különösen a csontok és húsdarabok különösen veszélyesek, hiszen remekül el tudják torlaszolni a lefolyót, cserébe nem is bomlanak le, így egy idő után könnyen elzáródást okozhatnak.

eldugult a wc

A WC papír arra lett tervezve, hogy lehúzzuk a WC-n. Ez azonban nem igaz sem a nedves törlőkendőre, sem a pelenkára, sőt, még a papírzsebkendőre sem! Ezeknek az anyagoknak egyfelől az a célja, hogy jó nedvszívó képességgel rendelkezzenek és lehetőleg ellen is álljanak a nedvességnek.

Éppen ezért, a csatornába juttatva sem bomlanak le, hanem igen komoly kellemetlenségeket okozhatnak ott. Hasonlóan problémás a vatta, egészségügyi betét és a tamponok, ráadásul bizonyos esetekben a túl sok WC papír szintén okozhat dugulást, azonban egy ilyen esetben a probléma sokszor házilagos megoldásokkal is könnyen elhárítható.

Ugyanakkor bármikor előfordulhat az is, hogy véletlenül kerülnek oda nem illő tárgyak a WC lefolyójába: egy takarítás során véletlenül lehúzott szivacs vagy a leeső illatosító hasonlóképpen gondok forrása lehet. Rajtunk kívül álló okok ugyanígy erre a végeredményhez vezethetnek. A vízkő mindenhol komoly gondot jelent, különösen ott, ahol keményebb a víz.

Hosszú évek munkájával ez is létrehozhat lerakódásokat, rosszabb esetben elzáródásokat a csőrendszerben. Ha a dugulást végső soron nem is ez fogja okozni, egy beszűkült csőben értelemszerűen sokkal könnyebben akadnak el a különböző szennyeződések.

A zsírosodás is okozhat gondokat: a sütőolaj és a különböző vajak, margarinok, salátaöntetek is kerülhetnek a lefolyóba, amelyek lehűlve megtapadnak ott és gyakorlatilag egy olyan vízhatlan réteget hoznak létre, amely folyamatosan szűkíti a csatorna átjárhatóságát és előbb vagy utóbb WC duguláshoz fognak vezetni.

Mit tehetünk házilag, ha eldugult a WC?

Az internetet böngészve számos házilagos módszert, megoldást találhatunk eldugult WC esetére. A szódabikarbóna és az ecet igazán sokoldalú háztartási felhasználásra alkalmasak a konyhán kívül is, remekül oldják a vízkövet és más szennyeződéseket. Mégis azt mondhatjuk, hogy ezeknek a módszereknek sokkal inkább a megelőzésben van szerepe, mint a már eldugult WC esetén.

Szinte minden háztartásban található WC pumpa – akár ezzel is próbálkozhatunk, hiszen a vákuumhatás előidézése megoldás lehet a dugulást okozó akadály elmozdítására. Ugyanígy megpróbálkozhatunk egy olyan felmosóval is, amit később nem sajnálunk akár ki is dobni. Először fel kell tölteni vízzel a teljes WC csészét, majd a felmosót lenyomva a lefolyó felé, hosszú nyelének köszönhetően fel – le mozgatva képesek lehetünk elmozdítani a dugulást. Azonban minden esetben készüljünk fel a kiloccsanó szennyvíz okozta esetleges kellemetlenségekre.

Eldugult WC esetén a legjobb a profi segítség

Ha a fenti módszerek nem működnek, akkor nagy valószínűséggel a lehetőségek végére is értünk. Különböző vegyszerekkel ilyenkor már felesleges próbálkozni, sok reményt nem fűzhetünk ahhoz, hogy házi módszerekkel el tudjuk hárítani a dugulást. Amire pedig különösen figyelni kell, hogy soha ne öntsük egyszerre hypot és sósavat a lefolyóba, ezeknek az anyagoknak a kémiai reakciója folytán erősen mérgező gázok szabadulnak fel, amelyek akár életveszélyesek is lehetnek.

wc dugulás

Egy felkészült szakembernek a rendelkezésére állnak azok a felszerelések, amelyekkel nem csak megállapítja a probléma forrását, hanem hatékony megoldást is kínál annak elhárítására. Szükség esetén kamerás csatorna- és csővizsgálattal lokalizálja a dugulást, megállapítja a csatorna nyomvonalát, illetve bármit, ami a dugulás elhárításához szükséges.

Felszerelésében nem csak a csőgörény található meg, hanem egy nagy teljesítményű vákuum pumpa is, valamint szükség esetén WOMA-val, azaz egy nagynyomású csatornamosóval mozdítja el a lerakódott szennyeződést. Legrosszabb esetben, ha nincs más lehetőség, marad a bontás – azonban ezt a szakember ugyanúgy szeretné elkerülni és mindent meg fog tenni, hogy más módszert találjon a probléma megoldására.

Összegzés

Ha már bekövetkezett a dugulás, jó eséllyel nem marad más hátra, mint a szakszerű segítség. Az otthoni, házilagos módszerek inkább a megelőzés terén hasznosak. Amit tehetünk, hogy megfelelően használjuk szaniterünket és időszakonként gondoskodunk a csatornarendszer tisztításáról. Egy eldugult WC esetén pedig jobb, ha a szakszerű segítségre hagyatkozunk.