A bűzelzáró gátat szab a kellemetlen szagoknak

bűzelzáró

Senki sem szereti a kellemetlen szagokat az otthonában, viszont a bűzelzáró egy jól bevált módszer, amivel növelhető az otthonunk komfortérzete. Mert nem mindegy, hogy milyen légkör vesz minket körül, hiszen senki sem szeretné egy csatornaszagú lakásban tölteni a mindennapjait.

A bűzelzáró szifon egyszerű alapelven működik, mégis biztos gátat szab a szagoknak, már ha megtalálható egyáltalán az adott helyiségben vagy akkor, ha telepítése a megfelelő módon történt.

Hogyan működik a bűzelzáró?

Nem kell semmi bonyolult dologra gondolni, hiszen a legtöbbünknek az jut az eszébe, hogy minden bizonnyal valami speciális szűrőberendezéssel van dolgunk. Pedig erről szó sincs, hiszen a bűzelzáróban a szagok útját a víz állja. Ez pedig a kialakításából fakadóan lehetséges, mivel a bűzelzáró szifonban keletkező víz jó esetben meggátolja a visszaáramló gázok útját.

 

Hogy miért jó esetben? Mert vannak bizonyos esetek, amikor ez nem bizonyul elegendőnek és a zuhany lefolyó bűzelzáró mégis kellemetlen szagokat kezd el árasztani.

Találkozhatunk olyan típussal is, amelyik szerkezeti, beépített bűzelzárónak számít, míg sok helyen alkalmazzák a külső bűzelzárókat. A külsők között szintén lehetőségünk nyílik falba épített és falon kívüli változatok beszerzésére, hogyha az utólagos beépítés mellett döntünk.

Mikor van okunk aggódni?

Ha már mindent megpróbáltunk a lefolyótisztítással kapcsolatban és mégis kellemetlen szagot érzünk, akkor valahol hiba került a rendszerbe. De mégis mi lehet a gond? Gyakran a kivitelezés nem megfelelő és ilyenkor ebben keresendő a hiba. Hogyha szerencsénk van egy szakember helyre tudja hozni a dolgot és utána a bűzelzáró teljes mértékben eleget tesz a feladatának.

bűzelzárók

Elég, hogyha az illesztéseknél a figyelmetlen telepítés során apró hézagok keletkeznek, amik nem akadályozzák meg a víz elfolyását, tehát nem jön létre vízzár. Az iszapos hordalék is bekerülhet a rendszerbe az esőzések során, ami szintén kellemetlen szagú lerakódásokat képez.

A vákuum jelenség szintén nem egy ismeretlen fogalom, amikor WC vagy a mosogató bűzelzáró problémája kerül terítékre. Ennek a jelenségnek az előfordulása szintén a hibás tervezéshez vezethető vissza. A leömlő víz vákuumot képez, ami kiszippantja a vízzárat, a helyére pedig csatornaszag kerül.

Bűzelzáró telepítése utólag is lehetséges?

Mert nem minden épületben, konyhában, fürdőszobában található, ilyen épületgépészeti elem, ezért nincs semmi, ami útját állhatná a kellemetlen szagok áramlásának. Szerencsére WC bűzelzáró telepítésére utólag is van lehetőség egy szakember segítsége révén.

Viszont fontos, hogy alaposan átgondoljuk kit bízunk meg a feladattal. Attól, hogy felszerelésre kerül egy mosógép bűzelzáró, még nem biztos, hogy a megfelelően fog működni. A rossz kivitelezés során a mosó és mosogató gépek használata alkalmával a víz a lefolyóba kerül.

De ha valamilyen oknál fogva, a lefolyó nem képes teljes mértékben elnyelni a koszos vizet, az megreked a rendszerben, ami ismét csak a már többször említett probléma kialakulását idézi elő.

A vákuum jelenség például kivédhető egy utólagos légbeszívó szelep beépítésével. A vákuumos rendszert nem csak a kellemetlen szagokról lehet felismerni, hanem egy tipikus buborékoló hangot is hallhatunk, amikor távozik a víz a lefolyóba. Ha ezt észleljük, akkor joggal gyanakodhatunk arra, hogy a rendszerből hiányzik a légbeszívó szelep.

Egy jó bűzelzáróval minden megoldódott?

Főleg a zuhany lefolyó bűzelzárók esetében számít rengeteget a rendszeres tisztítás. Rendszerint ez az a pont, ahol a kellemetlen szagok szoktak kialakulni a tisztítás hiányából fakadóan. A haj vagy köröm, szappan, sampon, balzsam maradványok makacs lerakódásokkal terítik be a lefolyót és ezáltal a bűzelzáró vízzárja is szennyezetté válik.

Miért nem megfelelő a már létező bűzelzáró?

A lefolyórendszerrel úgy tűnik minden rendben van, már ki lett tisztítva, mégis kellemetlen szagok kezdenek el uralkodni a helyiségben időről-időre. Sajnos vannak olyan gyártók is hazánkban, akik olyan termékeket forgalmaznak, amik manapság főleg, de régebben sem feleltek meg a követelményeknek.

bűzelzáró szifon

Egyetlen 95%-át is kiszívhatja, csak néhány mm vizet hagyva a szifonban. A modern háztartásokban nagyrészt már eltűntek ezek a régi, rossz minőségű változatok, de számos étteremben, kocsmában megfigyelhető a fent említett jelenség a rendszeres takarítás és a megfelelő higiéniai körülmények ellenére.

Nem mindig elég a hagyományos bűzelzáró

A hagyományos alatt pedig a víz-bűzzár értendő. Ilyenek például az alig használt helyiségek, ahonnan a víz egyszerűen elpárolog. Ebből fakadóan többé ismételten nincs mi útját állja a szagoknak. Ilyen helyzetekben nyújt kiegészítő segítséget a mechanikai bűzzár. Egy hosszabb nyaralásról hazatérve, nem kell azzal szembesülnünk, hogy az orrfacsaró bűz felültette a fejét a fürdőben vagy a konyhában.

A padlófűtés egy remek dolog, de az is elősegítheti a párolgást, ami szintén indokolja a mechanikai bűzzár beépítését. Manapság már léteznek olyan megoldások, amik például a fan-coilok, klímaberendezések cseppvizét elvezetik a bűzzárhoz.

Ez otthoni felhasználás tekintetében nem feltétlenül szükséges, de a nagyobb irodaépületekben, egyéb intézményekben egy rendkívül modern és praktikus megoldásnak számít.

A bűzelzáró és az alacsony padló esete

Látszólag minden tökéletes a kivitelezést illetően. Egyszerűen nem lehet többszöri ránézésre sem hibát találni az újépítésű ingatlanban majd, amikor elkezdődik a mosdók, WC-k, mosogatók rendszeres használata, akkor jön a feketeleves, azaz a bűz.

Gyakran a költséghatékony tervezés és a belmagasság növeléséből fakadóan a padló túl alacsony, ezért a kivitelezőnek nem jut elég hely az ideális méretű zuhanylefolyó beépítésére.

Ennek a kicserélése sok esetben elég költséges és munkaigényes. De mégsem maradhat így az egész, hiszen emiatt élvezhetetlen az újonnan vásárolt ingatlan. A légzáró szelep beépítése sokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb, ami drasztikusan csökkenti a vákuum kialakulását a rendszerben, ezért a vízzár nem párolog el olyan gyorsan.