A csatornaszag végleg megszüntethető

csatornaszag

Sokat ronthat az otthonunk hangulatán a megállíthatatlanul terjengő csatornaszag. Először általában mindenki megpróbálkozik valamilyen házi a praktikával kisebb-nagyobb siker reményében, de vajon mi lehet a valódi megoldás, ha a csatornaszag a lakásban már elviselhetetlen méreteket ölt?

Létezik tartós megoldás a csatornaszag ellen

Lehet próbálkozni mindenféle illatosítóval, ez viszont nem túl célravezető. Az egyébként kellemes illatot árasztó termékek főként olyan esetben számítanak előnyösnek, amikor a háttérben nem lappang semmilyen kellemetlen szag. Ha a friss virágok illata keveredik a lefolyó bűzével az általában egy még kellemetlenebb, bizarrabb kombinációt eredményez.

Hogy mi ebből a tanulság? Nem elég a tüneti kezelés, a problémát a gyökerénél kell elfojtani. Tehát az első lépés, hogy megpróbálunk rájönni mégis mi okozza az orrfacsaró bűzt. Ez alapján már kialakítható a megfelelő stratégia a csatornaszag megszüntetése ellen.

Mik lehetnek az okok?

 

Ez általában attól függ, hogy melyik helyiséget vesszük alapul. Csatornaszag a fürdőszobában főként akkor szokott kialakulni, hogyha a padlóösszefolyók csöveiben felgyülemlik az elhasznált tisztítószer. Az állott, piszkos vízben elszaporodó baktériumok, szerves anyagok kellemetlen bűzzel töltik meg a tisztálkodó helyiségeket.

Ha a víz nem áramlik szabadon a lefolyóban a lerakódások miatt, az szintén lehet okozója a kellemetlen szagoknak. Az itt felgyülemlett lerakódások eltávolítása nem egyszerű feladat, mert a rugalmas, olykor elévült lefolyó csövek elég sérülékenyek. Ha elkezdjük piszkálni, könnyen megtörténhet, hogy kilyukad.

Ez különösen nagy gond egy emeleti fürdőszoba vagy lakás esetén. Ezért nem árt inkább szakemberre bízni a dolgot, aki a megfelelő eszközök segítségével távolítja el a rendszerben felgyülemlett szennyeződéseket, ezzel véget vetve a kellemetlen csatornaszagnak.

csatornaszag a lakásban

Nagy általánosságban elmondható minden helyiség esetében, hogy gyakran olyan dolgok kerülnek a konyhai, fürdőszobai lefolyóba, amik nem odavalóak. A konyhai lefolyó nem konyhamalac, mégis rengeteg zsíros ételmaradék kerül be a rendszerbe. Ezek végül bomlásnak indulnak és nagyon kellemetlen szagot árasztanak.

A bűz forrása pedig fakadhat egész mélyről, ami azt eredményezi, hogy az ilyen jellegű elzáródást otthoni eszközök segítségével nem lehet megszüntetni. A vegyszerezés talán segíthet, de nem garantált a siker.

Fontos, hogy a konyhai lefolyóhoz használjunk szűrőt, figyeljünk mosogatás közben arra, hogy mit engedünk bele. A WC-be ne dobáljunk idegen anyagokat, babatörlőkendőket, intim betétet, pelenkát. Talán ez a felsorolás irreálisnak hangzik, viszont egy tapasztalt szakember órákon át tudna mesélni arról, hogy az emberek milyen dolgokkal képesek eltömíteni a WC lefolyót, ami egyenes út a csatornaszag kialakulásához.

A hanyag kivitelezés és a csatornaszag kapcsolata

Az épületgépészeti megoldások adottak ahhoz, hogy egy higiénikus, modern lakókörnyezetet alakítsunk ki magunknak. Az általános hangulat szempontjából meghatározónak számít, hogy az életterünkben milyen illatok lengenek körbe minket. A rosszul kivitelezett lefolyórendszer szintén tökéletes táptalajt jelent a csatornaszag kialakulásához.

Csatornaszag megszüntetése otthoni módszerekkel

Az ecet és a szódabikarbóna reakciója elég lehet ahhoz, hogy alaposan átmossa a csövek falát, ami pozitív változáshoz vezethet a kellemetlen szagokat illetően. Talán ez az egyik leginkább környezetkímélő és költséghatékony megoldás.

csatornaszag ellen

Abban az esetben, ha a szag időről időre visszatér és nem bizonyulnak tartós megoldásnak a különféle házi praktikák, akkor mindenképp egy megbízható szakemberhez kell fordulni.

Ő rendelkezik minden eszközzel ahhoz, hogy a kellemetlen szagok végleg megszűnjenek. Sokkal jobb eredmény várható el ezen a módon, mintha rendszeresen vásárolnánk a különféle vegyszereket, amik egyáltalán nem tesznek eleget az elvárásainknak.

A lefolyók átmosása általában egy gyorsan és egyszerűen kivitelezhető folyamat, ami nem jár különösebb kellemetlenségekkel, a végeredmény pedig önmagáért beszél, hiszen végre fellélegezhetünk az otthonunkban.