Mire jó a csatorna kamerázás?

csatorna kamerázás

Néhány évtizeddel ezelőtt még nem létezett csatorna kamerázás, így nem használhattuk ki annak hasznos jellemzőit sem. Pedig rengeteg előnye van egy ilyen műveletnek. A legfontosabb talán, hogy ma már nem kell kibontani a teljes falazatot egy-egy dugulás alkalmával. Vésés, por, zaj és felfordulás nélkül is megtaláljuk a probléma okát.

A rendszernek köszönhetően elegendő célzottan, egyetlen ponton megbontani a falat, nem szükséges egy teljes csatornaszakaszt kicserélni. Ez nemcsak könnyebbé és gyorsabbá teszi a munkát, de egyúttal olcsóbbá is, hiszen sokkal alacsonyabb költségekkel számolhatunk.

Mit jelent pontosan a kamerás csatornavizsgálat?


Egy rendkívül költséghatékony megoldás! Segítségével mi magunk, vagy a megbízott szakemberek egyszerűen és rövid idő alatt megvizsgálhatják otthonunk csatornahálózatát. Az eljárás során pontos képet kapunk az épület csővezetékeinek állapotáról, nyomvonaláról, a sérülésekről és természetesen az esetleges dugulás pontos helyéről. Szó szerint „pontos képet kapunk”, hiszen a rendszer lényege, hogy kamerát juttatunk a vezetékek belsejébe.

Mikor ajánlott?

 


A legtöbben azt gondoljuk, hogy csatorna kamerázás csak akkor szükséges, ha dugulás jelentkezik a hálózatban. Természetesen ilyenkor erősen ajánlott az alapos átvizsgálás, főleg, ha rendszeresen visszatérő kellemetlenségről van szó. Ne legyünk restek felmérni a vezetékeket abban az esetben sem, ha véletlenül egy kemény vagy méretes tárgy kerül a rendszerbe.

Intő jel az is, ha a csövek környezetében süllyedést észlelünk. Mindezeken kívül, amolyan megelőző jelleggel, érdemes meggyőződnünk a csatornarendszer állapotáról használt ingatlan vásárlása vagy költözés előtt is. Így nem érhet minket meglepetés. Szintén előrelátó megoldás, ha otthonunk átépítése vagy bővítése előtt is ellenőrizzük a hálózatot. Gyakran előfordul, hogy a csővezetékek nem ott húzódnak, ahol az eredeti tervrajzok jelölik.

Milyen típusú csőhálózatokat ellenőrizhetünk?


A csatorna kamerázás igazán kedvező áron nyújt megoldást a különféle csatornák, mosdók, mosogatók, zuhanyzók és fürdőkád lefolyók, valamint csőhálózatok és szennyvíz vezetékek állapotfelmérésére. A rendszerhez általában több eltérő méretű LED világítással felszerelt kamera tartozik, ezért gyakorlatilag bármilyen csövet képes precízen felmérni.

Miképp zajlik a művelet?


Az első lépés általában a rendszer átmosása a lehetőségeknek megfelelően. Egy masszív dugulás esetén nyilván nem lehet a teljes hálózatot kitisztítani. Arra azonban mindenképpen jó az előzetes takarítás, hogy feloldja a zsíros, koszos szennyeződéseket a vezetékekben, utat nyitva ezzel a kamerának.

Ezt követően kell bevezetnünk a kamerát a csövek belsejébe. A lámpával felszerelt műszert az úgynevezett berudaló használatával irányíthatjuk a csőben. Egészen addig kell tolnunk a kamerafejet, amíg fel nem fedezzük a dugulás vagy egyéb probléma okát. Ma már sok üzletben vásárolhatunk otthoni felhasználásra szánt készülékeket, amelyekkel mi magunk elvégezhetjük a munkát.

Ám a tapasztalat azt mutatja, hogy jobb, ha szakember segítségét kérjük. Amennyiben nem szakszerűen végezzük el a munkát, könnyen kárt okozhatunk a vezetékekben. Ellenben egy tapasztalt szakember precízen és hozzáértő módon dolgozik. Nemcsak gyorsan eljut a gubanc helyszínéig, de a kamera képe alapján beazonosítja a hibát. A duguláson kívül felfedezhet idegen tárgyakat, süllyedést, repedést és törést.

csatorna kamerázás

Egyszóval a csatorna kamerázás során egyértelművé válik a vízelfolyás és dugulás oka, valamint a csövek lejtése és műszaki állapota. Bármilyen gond van a rendszerrel, a szakember jó eséllyel megtalálja rá a megfelelő megoldást. Ha kell, magasnyomású vízzel tisztítja a hálózatot, más esetben spirálos csőtisztítást vet be az eredmény érdekében.

Milyen csővezetékekben alkalmazható a vizsgálat?


Méretük és anyaguk alapján sokféle cső létezik. Az átmérőjük szerint megkülönböztetünk 63, 110, 125, 160, 200, 250, 300 milliméteres csöveket. Változatos az anyaguk is, ami lehet porcelán, fém, műanyag, eternit vagy akár beton. A jó hír, hogy a csatorna kamerázás folyamatát az alapanyagtól és mérettől függetlenül bármelyik csőben el lehet végezni.

Milyen előnyei vannak a kamerás csatornavizsgálatnak?


Foglaljuk össze végezetül, hogy miért éri meg a kamerás módszert használni.

1. Kedvező ár
Elérhető áron megvásárolhatjuk a rendszert, amennyiben saját magunk szeretnénk felkutatni a dugulás okát. Ugyanakkor a profi szakemberek is megfizethető áron és gyorsan dolgoznak.

2. Megelőzés
Nemcsak az aktuális hibát fedezhetjük fel. A kamera segítségével láthatóvá válnak azok a sérülések, repedések is, amelyek a későbbiekben okozhatnak gondokat. Így egyetlen átvizsgálás során megoldhatjuk a jelen és a jövő problémáit.

3. Teljes hálózat
A vizsgálat során a csőhálózat teljes hosszát ellenőrizhetjük, azaz átfogó képet kapunk a nyomvonal minden pontjáról.

4. Célirányos megoldás
A csatorna kamerázás elősegíti, hogy akár bontás nélkül meghatározzuk a dugulás pontos helyét. Így sok kellemetlen és felesleges munkától megóv minket.