Kamerás csatornavizsgálat a csúcstechnológia segítségével

kamerás csatornavizsgálat

A kamerás csatornavizsgálat után sokkal könnyebben megoldható a probléma, köszönhetően a modern technológiának. Érdemes beszélni erről a remek szolgáltatásról, hiszen komoly költségeket takaríthatunk meg, mivel a kamerás csatornavizsgálat segítségével megállapítható bontás nélkül az elzáródás pontos helye.

Milyen esetben érdemes kamerás csatornavizsgálatot végezni?

Mindenki boldog, amikor végre beköltözhet a család egy új házba. Ez lehet egy újépítésű ingatlan, vagy az előző tulajtól vásárolt régebbi ház. Na de, hogy jön képbe a kamerás csővizsgálat? Az legyen az első dolgunk, hogy máris hívunk egy szakembert, aki elvégzi a lefolyók, feltérképezését ezzel a modern berendezéssel?

Hogyha nem szeretnénk kellemetlen meglepetéseket a későbbiekben, akkor ajánlott átvizsgálni a ház azon részeit is, amelyek nem látszanak, amiket ez esetben a lefolyók jelentenek. Lehetnek intő jelek, pl. ha nehezen távozik a víz a lefolyóból.

 

Megpróbálkozhatunk saját kezűleg dugulás elhárítással, de ha nem használ semmi és ha úgy tűnik, hogy csak az időnket és az energiánkat pazaroljuk, akkor inkább hívjunk szakembert.

Egy régi ház esetében sohasem lehet tudni, hogy mit rejt a csatorna. Attól függ, hogy milyen szokásai voltak az előző lakónak. Lehet, nem is a tulajdonos élt benne, hanem egy az ingatlant bérlő személy.

Ki tudja, hogy mik kerültek a vezetékekbe, mert mi emberek hajlamosak vagyunk konyhamalacként kezelni a konyhai lefolyót és a WC-be is előszeretettel dobálunk, öntünk nem oda illő dolgokat. Elég, ha bekerül a csatornába egy nagyobb, szilárd tárgy esetleg egy darab drót, ami még önmagában egy darabig nem okoz problémát, de idővel a szálas szennyeződések rárakódásával teljesen eltömíti a csővezeték belső átmérőjét.

Ez esetben nincs más hátra, mint megállapítani kamerás csatornavizsgálat segítségével a dugulás pontos helyét. majd elhárítani azt a megfelelő módszerrel.

Miért szükséges a kamerás csatornavizsgálat új építésű ház esetében?

Logikátlannak tűnik a dolog, elvégre elméletileg ezekben a csövek patyolat tiszták. Akkor miért kéne ilyesmire költeni, mint a kamerás csővizsgálat?

A kamerás csatornavizsgálat ár sokkal alacsonyabb annál, mint annak a rossz kivitelezés kijavításának a költsége. Mert hiába lengetjük agresszívan az öklünket a kivitelező felé, hogy márpedig hozza helyre az elbaltázott csatornarendszert, bizonyíték híján csak az idegeinket fogjuk feltúrázni. A kamerás csatornavizsgálat viszont egyértelmű bizonyítékként szolgál arról, hogy a kivitelező hibát vétett a munkálatok során.

kamerás csővizsgálat

Lehet, hogy beomlott valahol a csatorna, esetleg nem megfelelő a vezeték esése, így egy szakaszon felgyűlik a szennyvíz. Ez esetben a kellemetlen szagok is gondot okozhatnak. Törmelék is kerülhetett a munkálatok során a csövekbe. Ilyenkor a szenvedő félnek nem sok esélye van a kivitelező féllel szemben, mivel a gondok sok esetben csak néhány hónap elteltével jelentkeznek.

A kamerás csatornavizsgálat során készített, jó minőségű videofelvételen viszont minden látszik. Tehát egyértelműen megállapítható, hogy egy, a ház tulajdonosa miatt vagy a kivitelező hibájából dugult el a lefolyó. Nyilván a kivitelező nem dobálja a WC-be a használt pelenkát és a baba törlő kendőt, ahogy a tulajdonos sem tehet a csatorna helytelen kivitelezéséről.

Miként történik a kamerás csatornavizsgálat?

A kamerás vizsgálatra olyankor is sor kerülhet, amikor a duguláselhárító szakemberek semmilyen eszközzel nem tudnak segíteni a problémán. Ebben az esetben vagy csatornatörés történt, vagy gyökérbenövés. Legalábbis ez a két leggyakrabban előforduló probléma. Ezeknek mindenképp fel kell térképezni a pontos helyét. A kamerás csatornavizsgáló berendezéssel, akár egy 100 m-es szakasz is átvizsgálható 40-250 mm átmérőjű csövekben.

Maga az eljárás gyorsan kivitelezhető és tiszta. Nem kell attól tartani, hogy az adott helyiséget majd beborítja a szennyvíz. Már csak azért sem, mert a szennyes vízzel telített vezetékekben, nem lehet tiszta felvételeket készíteni. Első körben el kell távolítani a felgyülemlett folyadékot, mert csak így válik egyértelműen láthatóvá az, hogy mi okozza a dugulást.

A csatornakamera egy csúcskategóriás eszköz

A nagy fényerejű LED-es megvilágításnak köszönhetően a csővezeték belső része teljes egészében láthatóvá válik. Kültéri használatra is alkalmas, az olyan helyeken, ahol nincs áramforrás, mivel saját akkumulátorral rendelkezik. A kamerafej mindig vízszintes képet produkál, függetlenül attól, hogy mennyire fordul el a csatornán belül.

Ez az önbeálló funkció jelentősen megkönnyíti a vizsgálatot. De mégis hogyan határozható meg a dugulás pontos helye? Például abból, hogy mennyit mutat a méterszámláló.

csatornavizsgálat

Ez viszont csak egy teljesen egyenes szakasz esetében lehet mérvadó. Egy kanyargósabb rendszer feltérképezése során is pontosan meghatározható az elzáródás helye a fejben található beépített jeladónak köszönhetően. Ezzel egyszerűen követhető a nyomvonal.

Ezeknek az adottságoknak köszönhetően lekövethető a csőátmérő. Ez azért lényeges, mert így megállapítható az, hogyha a kivitelezés során nem a megfelelő átmérőjű vezeték került beépítésre. A kanyarokban és a fordulókban is keletkezhetnek hibák.

Ezek feltárása szintén megoldható, ahogyan a törések, repedések vagy az idegen tárgyak jelenlétének a megállapítása. A talaj utólagos mozgása is kárt tehet, deformálhatja a csatornaszakaszt, ami megsüllyedhet. A kamerás csővizsgálat révén erre is fény derül.

Kedvezőnek számít a kamerás csatornavizsgálat ár

Mert egy visszatérő dugulás esetén a kiszállási és a szakember munkadíját minden alkalommal ki kell fizetni. De, amikor nyilvánvalóvá válik, hogy ez csak egy időszakos megoldás, akkor érdemes arra törekedni, hogy teljesen megszűnjön a probléma, tehát át kell vizsgálni a problémás szakaszt és kijavítani a hibát.

Ezt követően már nem lesz szükség újra és újra duguláselhárító szakembert hívni. Ennek képében a kamerás csatornavizsgálat árra hosszútávú befektetésként is tekinthetünk. Nem beszélve arról, hogy ez a technológia helymeghatározásra is alkalmas, azaz az épület teljes csatornarendszere dokumentálható, ha arról nincs tervrajz.