Duguláselhárító gép: korszerű segítség duguláskor

duguláselhárító gép

Amennyiben a használt duguláselhárító gép eladó kezdetű hirdetéseket böngésszük az interneten, akkor bizony valamilyen probléma van. Erre a kifejezésre általában akkor keresünk rá, amikor már megtörtént a baj és szembesültünk a dugulás kellemetlen velejáróival. A konyhai és fürdőszobai lefolyók eldugulása meglehetősen bosszantó dolog, ám ideig-óráig együtt lehet vele élni. Ám amikor a vécé válik használhatatlanná, az bizony jelentősen rombolja kényelmünket és általános komfortérzetünket.

Saját duguláselhárító gép vagy szakember?

Dugulás esetén két lehetőségünk van. Nekiállhatunk saját kezűleg a lefolyótisztításnak, ha nem tűnik bonyolultnak a probléma, vagy hívhatunk profi segítséget. Amennyiben „csináld magad” jelleggel mi magunk vesszük fel a harcot a dugulással, jó eséllyel valamilyen duguláselhárító gép vagy céleszköz használatára is szükségünk lesz. Szerencsés esetben elegendő a mindenki által jól ismert vécépumpa, de egy masszívabb problémára ez nem jelent megoldást. Ilyenkor komolyabb eszközökhöz kell nyúlni.

Mit tud a csőgörény?

A köznyelvben csőgörénynek vagy csőpatkánynak nevezett eszköz hatékonysága valahol a vécépumpa és a duguláselhárító gép között helyezkedik el. Érdemes rá beruházni, mert gyors segítség lehet kisebb dugulás esetén. Valójában egy rendkívül hajlékony, spirál alakú drótról van szó, amelyet egy acélhuzal segítségével vezethetünk a lefolyók csőrendszerébe.

 

duguláselhárító gép eladó

Létezik belőle kézi és elektromos változat is. A tapasztalat azt mutatja, hogy a leghatékonyabbak azok a hőkezelt acélból készült modellek, amelyeket fúrógépfejre lehet csatlakoztatni. Alkalmazása meglehetősen egyszerű: a csőtisztító spirált bevezetjük az eldugult csőbe, majd óvatos mozdulatokkal egyre beljebb toljuk. Munka közben figyeljünk arra, hogy a spirál ne feszüljön meg és ne akadjon el. Miután eljutunk a csőszakasz végéig, akkor lassan, visszafelé tekerve húzhatjuk ki a spirált.

A műveletet többször is megismételhetjük. Azt azonban mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy ezek a berendezések nem oldják meg minden esetben a problémát, így előfordulhat, hogy a próbálkozásunk ellenére is vízvezeték szerelőt vagy duguláselhárító szakembert kell hívnunk.

Duguláselhárító gép otthonra?

Vannak esetek, amikor fenti eszközök már nem használnak és erőteljesebb beavatkozásra van szükség. Ekkor érkezik el a hatékonyabb gépek ideje. Nem véletlen, hogy egy profi duguláselhárító kezében nagyon ritkán látunk vécépumpát vagy csőtisztító spirált. A komoly szakemberek speciális, szívó-nyomó és nagynyomású duguláselhárító gépekkel dolgoznak.

Természetesen saját célra is beszerezhetünk ilyen eszközöket. Rendkívül sokféle létezik ezekből a készülékekből, így széles csatornatisztító gép kínálatból választhatunk különböző méretekkel és teljesítménnyel. Azt azonban egy pillanatra se felejtsük el, hogy a duguláselhárítás egy tapasztalatot és szaktudást igénylő foglalkozás. Egy jelentősebb probléma elhárítása során nemcsak ennek a szakmai tudásnak kell meglennie, de a készülékeket is megfelelő szakértelemmel kell használnunk. Ellenkező esetben több kárt csinálhatunk mint hasznot.

A duguláselhárító gépek típusai

Gyakorlatilag kétféle típusa létezik a duguláselhárító gépeknek. A kisebb méretű, könnyen mozgatható kézi készülékek mellett elérhetők a nagyobb, motoros modellek is. És vannak olyan nagy teljesítményű változatok, amelyeket már ipari jelleggel, gyárakban és irodaházakban alkalmaznak. Persze ne tévesszen meg minket az egyszerűnek tűnő kézi berendezés!

A megfelelő működtetéséhez nem árt némi tapasztalat és szakmai ismeret. Rossz kezekben akár tönkre is mehet. Általában minden duguláshoz másfajta eszközt kell használni. A szakemberek könnyen felmérik, hogy egy adott problémához melyik az ideális választás.

Hogyan működik a duguláselhárító gép?

Ami közös a duguláselhárító gépek felépítésében, hogy legfőbb alkatrészük egy hosszú cső, amely a dugulások fellazítására szolgál, és eljut a lefolyók legmélyebb pontjára. A készülék típusától függően mozgatható ez a cső. De léteznek olyan berendezések is, amelyek rendkívül erős szívó-nyomó hatás fejtésével szüntetik meg a dugulási gócot.

csatornatisztító gép

Egy igazán hatékony duguláselhárító gép üzemanyaggal működik, és akár 300 bar nyomást is képes létrehozni a csövek belsejében. Lényegében egy olyan nagynyomású berendezés, amely minden akadályt, lerakódást képes felszámolni. A tisztítócső végére általában speciális egységek is felszerelhetők.

Ezek a különféle fejek célzottan a különböző típusú dugulásokat szüntetik meg. Egyértelműen láthatjuk az eddig leírtakból, hogy nagymértékű dugulások alkalmával az otthoni módszerek és egyszerűbb eszközök bizony nem sokat érnek. Ilyen esetekben az a legcélravezetőbb, ha szakemberhez fordulunk.

Miért alakul ki a dugulás?

Egy ideális világban az ételmaradékok, vegyszerek és a csővezetékbe kerülő tárgyak, hajszálak nem rakódnak le és a rendszer a végtelenségig tökéletesen működik. Ám sajnos nem ilyen világban élünk, így még megfelelő használat esetén is számolnunk kell egy váratlan dugulással. A problémát különféle szerkezeti hibák is okozhatják, de sok esetben felelősek a mosogatószerek, mosószerek és a kevés vízhasználat.

Már azzal sokat segíthetünk a megelőzésben, ha megfelelő mennyiségű vizet, pontosabban meleg vizet használunk. Ám a vezetékbe kerülő idegen tárgyak esetén sajnos ez sem segít. Jó hír azonban, hogy 100 alkalomból csupán egyszer fordul elő falbontás. A legtöbb alkalommal elegendő egy profi szakember és egy duguláselhárító gép. Falbontásra általában csak akkor kerül sor, ha súlyosan megsérült a csatornahálózat vagy megrepedt, esetleg eltört a szennyvízelvezető rendszer.

Sokáig tart a duguláselhárítás?

Nehéz előre megmondani, hiszen minden eset más jellegű és a csőrendszerek is eltérőek lehetnek. Ám egy felkészült és tapasztalt szakember egy csatornakamerával könnyedén felméri a helyzetet és azonnal nekilát a munkának. Sajnos előfordulhat, hogy a csővezeték olyan mértékben szennyezett, hogy csak a megfelelő tisztítása és átmosása után válik egyértelművé a dugulás valódi oka.

Általában azzal számolhatunk, hogy egy profi szerelő egy megfelelő duguláselhárító gép segítségével egy órán belül elvégzi a munkát, amennyiben a probléma az épületen belül van. Egy házon kívül eső dugulás esetén azonban a munka hosszabban, akár órákig is elhúzódhat. Persze megelőzhetjük a kellemetlenséget, ha előrelátó módon néhány évente átnézetjük és kitisztíttatjuk csőrendszereinket a duguláselhárító szakemberekkel.

Igen, tudjuk: ez hazánkban nem igazán divat, és általában csak akkor hívunk segítséget, ha már megtörtént a baj. Érthető is, hiszen egy jól működő rendszer esetén felesleges pénzkidobásnak tűnik a tisztítás, és eszünkbe sem jut. De ne feledjük el, hogy a pár évente történő átmosások összköltsége valószínűleg kisebb, mint egy nagyobb dugulás elhárításának az összege.

Néhány hasznos tanács

Végezetül fogadjunk meg néhány hasznos tanácsot, amelyek segítenek elkerülni a dugulást.

1. Rendszeresen tisztítsuk meg otthonunk összes lefolyóját. Kiváló megoldás erre, ha forró, ecetes vízzel alaposan átmossuk a mosdó, mosogató, fürdőkád vagy zuhanykabin lefolyóját.

2. Valljuk be őszintén, hogy előszeretettel öntjük az életmaradékot a vécécsészébe. Azt gondolnánk, hogy ez nem okozhat problémát, ám ez tévedés. Egy idő után a zsíros anyagok és a vízben felpuffadó életek könnyen dugulást okozhatnak. Az ételmaradékoknak a kukában a helye.

3. Szintén a vécét érintő probléma a kagylóban elhelyezett műanyag illatosító és fertőtlenítő. Amennyiben ezek a műanyag tárgyak véletlenül a lefolyóba kerülnek és elakadnak, semmilyen vécépumpával nem mozdítjuk el őket. Az eredmény egy kiadós dugulás, idegeskedés és végül persze a duguláselhárító gép érkezése.

4. Meg vagyunk győződve róla, hogy a lefolyónyílásra helyezett kis műanyagszűrők hasznosak, hiszen felfogják a hajszálakat és egyéb dugulásveszélyes tárgyakat. Ám igazság szerint jelentősen csökkentik a víz áramlásának erősségét, így akadályozzák a csővezeték öntisztulását. Egyszóval csak hajmosás esetén használjuk, vagy ha félünk, hogy egy értékes tárgy, például egy gyűrű a lefolyóba esik.