A legjobb vízkőoldó megoldások egy helyen

vízkőoldó

Amikor aktuálissá válik a legjobb vízkőoldó keresése, akkor ne gondoljuk, hogy egyedi problémára keressük a megoldást. A vízkő háztartások millióiban jelent problémát manapság is, annak ellenére, hogy már rendkívül hatékony vízkőoldó szereket lehet beszerezni potom összegekért.

Sőt, akár a háztartásokban található anyagokkal is megelőzhető, feloldható a probléma. De akkor mi az oka annak, hogy ennyire sokan vagyunk, akik kénytelenek megtapasztalni ennek a jelenségnek a kellemetlenségeit?

Mi magunk vagyunk a legjobb vízkőoldók

Mert emberi beavatkozás nélkül aligha fogunk megszabadulni ettől a makacs lerakódástól, mégis sokszor inkább elodázzuk a dolgot és nem foglalkozunk vele. Vannak bizonyos területek, ahol rendkívül kemény a víz. Ez alatt persze nem a szó szoros értelme értendő, hiszen a víz akkor a legkeményebb, ha megfagy.

 

Tehát a lényeg nem a halmazállapot, hanem az ásványanyag tartalom. Ebből is a kálcium, illetve a magnézium sói azok, amik a problémát okozzák. Ez nem valami, az emberi tevékenység miatt kialakult melléktermék, hanem egy teljesen természetes jelenség. A természetben egyébként nem okoz problémát, de a háztartásokban, a vizet használó háztartási gépekben, mosógépekben, mosogatógépekben, bojlerekben már annál nagyobb kárt képes tenni.

legjobb vízkőoldó

Viszont hajlamosak vagyunk ennek ellenére nem törődni a dologgal, ami nem látszik nem létezik alapon. Addig a krómozott, csilli-villi felületeket bőszen törölgetjük a vízkő okozta foltok miatt. Tehát ha elég figyelmet fordítunk a karbantartásra, akkor komoly kiadásoktól kímélhetjük meg magunkat.

Takarékos megoldás a vízkőoldó használata

Mint oly sok esetben itt is érdemes a prevencióra alapozni. Mert még mindig jobban járunk, hogyha használunk vízkőoldókapszulákat a mosógéphez, mosogatógéphez, mert az elfajult lerakódások gyakorlatilag totálkárossá rongálhatják a berendezéseket. Az évek alatt nem véletlenül égett bele a memóriánkba a „Calgonnal a mosógép is tovább él“ szlogen. Ebben az esetben valóban van alapja a marketingnek. A bojlerek karbantartására is létezik szakszerű lehetőség. A szolgáltatás ára szintén kedvezőbb, mint a javításé, vagy a teljes bojlercseréé.

Könnyen beszerezhető házi vízkőoldó szerek

De mi a teendő, hogyha már megvan a baj? Hogyha nem szeretnénk komoly vegyi hadviselést kezdeményezni a lerakódások ellen, akkor vízkőoldó házilag is készíthető. Még az is előfordulhat, hogy a boltba sem kell leszaladnunk, hogy beszerezzük az ehhez szükséges anyagokat, mivel az ecet vagy a szódabikarbóna, de még a citromsav is gyakran megtalálhatóak a konyhaszekrényekben.

Az ecetet elsősorban olyan tárgyakon, felületeken érdemes használni, amikkel nap, mint nap érintkezünk, mivel teljesen természetes anyag, ezért nem kell az esetleges toxikus hatása miatt aggódni. A vízforralók, edények, csészék, csempék lerakódásairól biztonságosan eltávolítható a vízkő. A legjobb vízkőoldó hatás akkor érhető el ebben a formában, hogyha a koncentráltabb, 20%-os ecettel dolgozunk.

Szivacsra öntve vagy vízzel hígítva a citromsavat is sikeresen alkalmazhatjuk vízkő ellen. Ez szintén a legjobb vízkőoldók egyike, hogyha az otthon található anyagokat vesszük górcső alá, ráadásul olcsó és szinte bármilyen drogériából beszerezhető.

Ha továbbra is ragaszkodunk a környezetbarát megoldásokhoz, akkor a szódabikarbóna mellett sem mehetünk el szó nélkül. Vigyük fel a felületre, hagyjuk állni, majd nagyjából negyed óra elteltével mossuk le bő vízzel.

A kólával nem csak a szomjunkat csillapíthatjuk, de a vízkőoldás kivitelezésében is a segítségünkre lehet a benne található foszfor- és citromsav miatt. A munka végeztével szintén érdemes alaposan lemosni a felületet az ital magas cukortartalma miatt.

A kereskedelemben kapható legjobb vízkőoldó szerek

Ahol a házi vízkőoldó csődöt mond, ott már csak a nagyobb hatékonyságra képes, bolti termékek segíthetnek, amelyek erre a célra lettek kifejlesztve. Ezeknek viszont mindenképp érdemes elolvasni a használati útmutatóját, mert magas lehet az egészségkárosító hatásuk.

Az egyik nagyágyú ezen a téren a Domestos Zero. A neve egyértelműen arra utal, hogy minden vízkőlerakódást képes megszüntetni. Akár a piszoárokban és a WC csészékben kialakult vastag réteg eltávolítására is alkalmas. Hogyha már mindent kipróbáltunk és semmi sem segített, akkor szinte teljeséggel biztosak lehetünk abba, hogy a piacon fellelhető egyik legjobb vízkőoldó nem fog cserben hagyni.

vízkőoldás

Ha pedig nem szeretnénk túl erős vegyszerrel fellépni a lerakódások ellen, akkor az egyik legjobb vízkőoldó erre a célra a Frosch málnaecet vízkőoldó. Ez szintén ajánlott az olyan helyeken, használati tárgyakon, amik nap, mint nap a kezünk ügyébe kerül. Csészéket, vízforralókat, teafőzőket, csaptelepeket varázsolhatunk újjá a segítségével. A tapasztalatok alapján a zuhanykabinok üvegfelületéről is képes nyomtalanul eltűntetni a vízkövet.

Valószínűleg a Cillit Bang-et sem kell sokaknak bemutatni. Olyan hatóanyagokkal rendelkezik, amiket a vízkőre spriccelve gyorsan és hatékonyan feloldják azt, visszaadva a felületek eredeti kinézetét és esztétikus megjelenését.

A prevenció hatékony fegyver

Ennek a kulcsa pedig a vízlágyításban leledzik. Azokon a területeken, ahol extrémen magas a víz ásványtartalma elkerülhetetlen a vízlágyítók használata, mert sokkal kevesebb idő alatt szenvednek, sokkal komolyabb károsodást a háztartási berendezések, szaniterek stb., mint átlagos esetben. A mosogatógépek vízlágyítása pl. sóval történik.

Tévhit, hogy ennek a tisztításban fontos szerepe. Azért kell időnként az adagolóba tölteni, hogy lágyítsa a vizet, ezzel akadályozva a vízkő kialakulását. Tulajdonképpen hasonló elven működik a mosógépekhez használt vízlágyítókapszula is. Más rendszerek mágneses vagy elektronikus technológiára alapuló rendszert alkalmaznak a víz lágyítására.

Összeségében elmondható, hogy a vízkő valóban komoly gondokat képes okozni, viszont minimális anyagi kiadás és energiabefektetés mellett teljes mértékben megelőzhető a kialakulása. Így megőrizhetjük a felületek esztétikus megjelenését és a háztartási gépek hibamentes működését hosszú éveken keresztül.