Bojler vízkőtelenítés néhány lépésben

bojler vízkőtelenítés

Ki az, aki úgy kel fel reggel, hogy ez az a nap, amikor eljött a bojler vízkőtelenítés ideje? Általában teljesen természetesnek vesszük, hogy a berendezés felszerelését követően más dolgunk már nem maradt. Ami részben igaz, viszont időnként szükség van a karbantartásra.

Vagy, ha előrelátóak vagyunk, akkor beszerelhetünk egy vízlágyítót bojlerhez és akkor már nem kell foglalkoznunk a vízkőtelenítéssel a továbbiakban. Persze erre sem gondol egyből mindenki, ezért nem árt foglalkozni egy kicsit átfogóbban ezzel a témával mert elég komoly kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, hogyha tudjuk mi a teendő.

Miért szükséges a bojler vízkőtelenítés?

A legtöbben csak úgy találkozunk a vízkővel, mint kellemetlen lerakódással, ami beborítja a csapokat, a csempét és minden, egyébként fényes, csillogó felületet. Látjuk és zavar, mert szem előtt van. Viszont a vízzel működő háztartási gépek belsejébe nem látunk bele. Pedig vannak olyan alkatrészek, amik rendesen ki vannak téve a vízkő negatív hatásainak.

 

Főleg az olyan helyeken okoz nagy problémát, ahol kirívóan magas a víz ásványanyag tartalma, vagyis, ahol kemény a víz folyik a csapból. A mosógépben és a bojlerben is megtalálható az úgynevezett fűtőszál. Ez az alkatrész melegíti fel a vizet. Erre pedig előszeretettel rakódik rá a vízkő.

Minél vastagabb bevonatot képez, annál jobban romlik a bojler hatásfoka. Sokkal tovább kell melegítenie a vizet, ami csökkenti az alkatrészek élettartamát. Akár le is éghet miatta a bojlerünk. Arról nem is beszélve, hogy megnő az energiafogyasztás. Tehát ami eddig előnyt jelentett az a visszájára fordul. Az energiatakarékos bojlerünkből egy áramzabáló víztároló válik.

Tehát az az ártalmatlan, opálos bevonat, amitől mattá válik a krómozott csaptelep, sokkal komolyabb gondokat hivatott előidézni, hogyha nem vagyunk elég előrelátóak.

Bojler vízkőtelenítés házilag? – Biztonságos ez?

Hagyományos esetben nem ajánlott az efféle feladatokat sajátkezűleg elvégezni. Aki nem ismeri kívülről-belülről ezeknek a berendezéseknek a működését, felépítését, az jobb, hogyha nem matat benne. Hívjunk szakembert, aki a munkadíjért cserébe ismét életre kelti a haldokló pácienst.

bojler vízkő

Ezzel most le is lehetne zárni ezt a témát, de tegyük fel, hogy a helyzet nem ilyen egyszerű. Mi van akkor, hogyha nincs a közelben szakember, vagy valamiért nem áll módunkban hívni, esetleg annyira telve vagyunk önbizalommal, hogy biztosak vagyunk a dolgunkban, mivel konyítunk az efféle szerelési, karbantartási munkákhoz. 

Hogyan történik a bojler vízkőtelenítés?

Az elektromos bojlereket elsőkörben mindenképp áramtalanítani kell. Ha megvan az áramtalanítás, akkor kezdődhet a víz leeresztése a bojlerből. Ehhez el kell zárnunk a bemeneti hidegív vezetéken található csapot. Ezen keresztül töltődik fel a bojler.

Ezt követi a nyomás kieresztése, ami általában úgy történik, hogy el kell zárni a csapoló egység melegívíz elzáróját. A teljes ürítés érdekében pedig a biztonsági szelepen található tekerőgombot. Ne hirtelen, hanem óvatosan forgassuk el. Ekkor szép lassan megindul a víz ürítése. 

Az elektromos alkatrészeket is el kell távolítani. Ez magába foglalja az alaplapot, a hőkorlátozót és a hőfokkorlátozót is stb. Fényképezzük le és csak ezután szereljük le a kábelcsatlakozásokat.

Jöjjön, aminek jönnie kell!

Ha biztonságba helyeztük az elektromos alkatrészeket, akkor leszerelhetővé válik a bojler alsó része. Óvatosan távolítsuk el a csavarokat az aljából, majd húzzuk lefelé a bojler testéből. Valószínűleg döbbenetes mennyiségű vízkövet találunk majd a fűtőbetéten, hogyha éveken keresztül nem történt meg a bojler vízkőtelenítés.

Ekkor derül fény arra, hogy eltávolítható-e a vízkő a bojler lecsavarozott alsó részéből, a fűtőbetétről és az anód rúdról. Amennyiben sikerült és úgy döntünk, hogy nem cseréljük le ezeket az alkarészeket újakra, azért a régi tömítéseket már ne szereljük vissza. A kikeményedett, elavult tömítésekkel csepegni fog a bojlerünk.  A szakemberek ilyenkor az alkatrészek (fűtőszál, anód) cserét javasolják. Ha sikeresen eltávolítottuk a vízkövet, akkor összeszerelhető a bojler az új alkatrészekkel.