Van, amikor nélkülözhetetlen a flexibilis cső

flexibilis cső

A különböző vízbekötések, amik a konyha vagy éppen a fürdőszoba körül valósulnak meg, szinte teljesen elképzelhetetlenek a flexibilis cső alkalmazása nélkül. Egy viszonylag egyszerű felépítésű és elég tartós vezetékről van szó, amivel valóban hatékonyan lehet dolgozni, gyakran még laikusként is.

A szerelésre direktben kész termékeket csak megfelelő szerszámmal a helyére kell illeszteni és már kész is. De mi van akkor, ha mégsem és valami komoly probléma lép fel? Előfordulhat-e csőtörés, szakadás, ha pedig igen, akkor milyen gyakorisággal? Mekkora ellenálló képességgel bír egy flexibilis cső pontosan? Mikor jön el a csere ideje?

Számos kérdés merülhet fel, amire egy képzett szakember megadhatja a válaszokat, de Ön is könnyen utánajárhat a részleteknek. Az alábbiakban igyekszünk minél több részletre kitérni a témában, ezzel segítve kilépni kérdések homályából a fényre. Tartson velünk ebben.

Mi az a flexibilis cső és mikor használható

 

A flexibilis cső egyszerűen szólva egy gumicső, amit rozsdamentes acél szövettel burkolnak. Természetesen ennél valamivel bonyolultabb kompozícióról van szó. A tömlő anyaga, ami az alapot adja egy szintetikus EPDM gumi. A fonott bevonat többnyire AISI304 rozsdamentes acélból készül. A tömítéseket EPDM vagy NBR nitril gumiból állítják elő, a csatlakozók pedig nikkelezett vagy krómozott sárgarézből készülnek. Alapvetően a flexibilis cső megfelel közegészségügyi előírásoknak, így ivóvízhálózatoknál kiválóan alkalmazható. További előnyei és műszaki adatok:

–          ellenáll a vízkőnek,

–          a tömlőt a csatlakozókkal összekötő acél és sárgaréz elemek nagyon tartósak, szilárd és szivárgásmentes módon vannak összedolgozva,

–          a vezetéken belül nem alakulnak ki rozsdás lerakódások,

–          1,0 MPa (10 bar) nyomás elviselésére képes,

–          maximális üzemi vízhőmérséklet: 90°C.

Amint a nevében is benne van a flexibilis cső könnyen hajlítható, ezért többnyire olyan bekötéseknél alkalmazzák, ahol a hagyományos vezetékek nem lennének gazdaságosak. WC tartályok, mosó- és mosogató gépek, csaptelepek, bojlerek üzembe helyezésénél találkozhat vele.

A flexibilis cső szerelése viszonylag egyszerűnek tűnik, a menetes csatlakozókon keresztül, de jobb szakemberre bízni, mert mindig lehetnek olyan apróbb trükkök, amik növelni tudják a hatékonyságot és a biztonságot. Sajátos, fémes külseje remekül illeszkednek a helyiségekbe, így jól elhelyezve még azok fényét is növelheti.

Milyen flexibilis cső méretek vannak?

Mint a legtöbb esetben, úgy itt is minden helyzet más megoldást követelhet meg. Ennél fogva okosan kell tudni választani a flexibilis cső méretek között. Szerencsére a kínálat széles határok között mozog, így biztosan megtalálhatja azt a terméket, amire leginkább igény mutatkozik.

flexibilis cső

A flexibilis cső szerelése, ezzel együtt pedig a tartósság nagyban függhet attól, hogy milyen típussal történik a munka. Ami a gyártókat illeti, már ott sem könnyű a döntés. Ferro, Mofém, Kludi, Schell, Grohe flexibilis cső egyaránt van a kínálatban. Voltaképpen a legismertebb csaptelep gyártók a hozzájuk tartozó kiegészítővel ugyanúgy szolgálnak.

Alapvetően 3/8, 3/4 vagy 1/2 colos átmérőkre van a legtöbb esetben szükség, ami pedig a flexibilis cső méretek hosszúságát illeti abból elérhető 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 80, 100, 120 cm egyaránt. Kellő ismeret híján inkább a beszerzést bízza inkább szakemberre.

Mikor merül fel a flexibilis cső cseréje?

Bár alapvetően 10 év garanciával rendelkezik legtöbb, minőségi flexibilis cső, azért rendszeres időközönként megéri azt felülvizsgálni. Amikor jól észrevehető az acél sodrony esetleges szétválása, a gumibelső kitüremkedése, netán rozsdafoltok jelennek meg, amire párás környezetben, hosszabb idő után van lehetőség, jobb mielőbb cselekedni és a flexibilis cső szerelése mellett dönteni.

Sajnos a gyakran változó nyomás értékek is csökkenthetik az élettartamát, ezért nem éri meg kockáztatni, mert szakadása esetén súlyosbeázásokat okozhat. A csere többnyire néhány percet vesz igénybe képzett szakembereknél, akik már ránézésre tudják, hogy mit és hová kell elhelyezni. Bízz ezért rájuk a munkát.