Mosogatógép tisztítás házilag, természetes és filléres anyagokkal

mosogatógép tisztítás házilag

A mosogatógép tisztítás házilag egy viszonylag egyszerűen kivitelezhető, mégis nagyon hasznos művelet, ha szeretnénk, hogy mosogatógépünk kifogástalanul és hosszú időn keresztül legyen képes ellátni funkcióját. Ez a berendezés napjainkra a legtöbb háztartás nélkülözhetetlen kelléke lett, naponta, vagy akár naponta többször is bátran hagyatkozunk segítségére.

A jól elvégzett munka fejében a mosogatógép is megérdemli a törődést, a rendszeres karbantartást. Ha nem szeretnék mindenféle környezetkárosító, erős vegyszerek után nyúlni, akkor érdemes végiggondolni, hogy hogyan lehetséges a mosogatógép tisztítása házilag. Mostani bejegyzésünkkel ehhez kívánunk egy kis segítséget nyújtani.

Lehetséges a mosogatógép tisztítás házilag?

Talán nem is gondolnánk, hogy mennyi olyan alapanyag lapulhat meg konyhánkban, amely nem csak ételek vagy italok elkészítésében lehet nagyon hasznos, de kiváló tisztító hatással is rendelkeznek – remek megoldást kínálnak a makacs szennyeződések eltávolítására vagy akár a lerakódott vízkő oldására.

A forgókarok és a mosogatógép-szűrő tisztítása

 

Nagyon fontos feladatot látnak el a mosogatógép forgókarjai, az ezeken található permetezők juttatják a tisztításhoz szükséges vizet a berendezés belsejében elhelyezett mosatlanokra – fontos tehát, hogy a víz minél nagyobb nyomással, lehetőleg akadálytalanul legyen képes keresztülfolyni rajta.

A folyamatos használat mellett felgyülemlő ételmaradékok azonban képesek eltömíteni ennek nyílásait. Ennek megtisztításához a meleg víz mellett hasznos lehet egy tű vagy fogpiszkáló amivel könnyedén kipiszkálhatjuk a benne ragadt szennyeződéseket.

mosogatógép tisztítása házilag

Nem kevésbé fontos szerepet lát el a mosogatógép szűrője, második lépésként ezzel érdemes folytatni a munkát, ha belekezdtünk a mosogatógép tisztítás házilag történő elvégzésébe.

Vegyük ki óvatosan a szűrőt, és mosogatószeres langyos vízzel mossuk át. Ha tökéletes munkát szeretnénk végezni, érdemes lehet egy erre a célra szánt köröm- vagy fogkefe segítségével is átsúrolni az egész szűrőt, hogy lehetőleg minden szennyeződést képesek legyünk eltávolítani róla.

Az ecet és a szódabikarbóna a mosogatógép tisztítás házilag történő elvégzésekor is hasznos

Az ecet és a szódabikarbóna nem csak a konyhában hasznos alapanyagok, de külön – külön, valamint a két anyag reakciója is igazi természetes csodaszer a szennyeződések eltávolítására. Ha a szűrő és a forgókarok tisztítása megtörtént és mindent alkatrészt visszaszereltünk a helyére, nincs más hátra, mint egy ecetes – szódabikarbónás tisztító program futtatása.

Ehhez nem kell mást tennünk, mint körülbelül egy bögre szódabikarbónát (ennek hiányában citromsavat) a gép aljába szórni. Ezután pedig töltsünk két – három deci ecetet valamely mosogatógépben is tisztítható tálkába vagy bögrébe, majd helyezzük azt el a berendezés felső rekeszében.

mosogatógép tisztítás

Utolsó lépésként pedig nincs más hátra, mint megkeresni a lehető leghosszabb és legmagasabb hőfokon futó programot, majd elindítani. A két anyag kölcsönhatásba fog lépni egymással és ha minden jól megy, végeredményként egy tiszta, szennyeződésektől, ételmaradékoktól és kellemetlen szagoktól mentes mosogatógépet kapunk.

A mosogatógép tisztítás házilag fontos, de ne feledjük a rendszeres karbantartást sem!

A mosogatógép tisztítása házilag hatékony módszer, amelyet átlagos használat mellett elegendő lehet nagyjából fél évente egyszer elvégezni. Ha azonban menet közben is szeretnénk valamit tenni a mosogatógép tisztítás házilag ügyben, akkor jó megoldás lehet havonta lefuttatni egy forróvizes programot, üres mosogatógép mellett.

Ha pedig a vízkő lerakódásától tartunk, minden mosás alkalmával tehetünk pár csepp ecetet a tabletta mellé. Nem kell attól tartani, hogy az étkészletek átveszik az ecet erőteljes, szúrós illatát, ekkora mennyiség nem fog gondot jelenti. Ellenben hatékony megoldást kínál a vízkő lerakódása ellen, amely különösen a magas hőfokon futtatott programok alkalmával veszélyeztetheti konyhai berendezésünket.