Ezért elengedhetetlen az automata légtelenítő szelep alkalmazása

automata légtelenítő szelep

Noha egy rendkívül egyszerű szerkezetről van szó, az automata légtelenítő szelep szerepének fontossága elvitathatatlan a fűtési rendszerek esetében. Ugyanis amikor ez utóbbi komplett kivitelezése, illetve felújítása megtörténik, akkor azt mindig egy nagyon alapos tervezés előzi meg.

Ennek során egyaránt figyelembe kell venni a hőleadók optimális elhelyezését, illetve azok méretét és mennyiségét is. Bizonyos formulák alapján ezt akár mi magunk is kiszámolhatjuk, ám a legcélszerűbb szakemberre bízni már ezt a lépést is. Így biztosak lehetünk benne, hogy még a legnagyobb hidegben is elegendő meleget tudunk majd varázsolni otthonunkba.

Ugyan azt gondolhatnánk, egy vadonatúj rendszer kapcsán eleinte nincs szükség karbantartásra, valójában ez nem így van. Ezért is kardinális például az automata légtelenítő szelep beépítése. Tudniillik hosszú távon csak úgy lehetünk maradéktalanul elégedettek, ha a radiátorok hatásfoka állandó marad. 


Mi is egész pontosan a légtelenítő szelep feladata?

 


Vizes közeggel operáló fűtési rendszerek esetében több probléma is felmerülhet a működés során. Ezek közül a legbosszantóbb kétségkívül a szivárgás, hiszen a szabadba jutó nedvesség nagyon komoly károkat okozhat, főképp, ha sok idő eltelik, mire észleljük a bajt. Ez azonban szerencsére ritkán következik be, főképp újabb kivitelezések kapcsán.

A levegősödés ellenben jóval gyakoribb jelenség, ám a jó hír, hogy egy légtelenítő szelep alkalmazásával könnyedén úrrá lehetünk a helyzeten. Ennek az alkalmatosságnak ugyanis az a célja, hogy a rendszerben lévő légbuborékokat egyszerűen eltávolíthassuk.


Manuális, vagy automata légtelenítő? Melyiket válasszuk?


Az eszköznek kétféle típusa létezik, az egyik esetében kézzel kell elvégezni a folyamatot, míg az önműködő módozat nem igényel külső beavatkozást. Noha a biztos eredmény érdekében szerencsés a döntést inkább szakemberekre bízni, az előnyök az automata légtelenítő mellett szólnak.

légtelenítő szelep

Csupán arra kell figyelni, hogy a beszerelt egység kellően nagy átmérővel rendelkezzen, így nem dugul el idő előtt. Amennyiben ez mégis megtörténne, nem érdemes a javítással próbálkozni, főképp mert az automata légtelenítő szelep nem egy költséges kiegészítő, így a cseréjével járunk a legjobban. Ezt a műveletet is ajánlatos profikra bízni, az esetleges balesetek elkerülése érdekében. 


A radiátor automata légtelenítő használata elengedhetetlen


Sajnos még mindig gyakorta előfordul, hogy olyan alkatrészeken próbálnak meg spórolni a kivitelezők, amiken egyáltalán nem volna szabad. A radiátor automata légtelenítő hiánya azonban nagyon hamar megmutatkozik, hiszen a levegősödésnek hallható, illetve látható jelei is vannak. Ha a hőleadó fura hangot ad ki, emellett bizonyos pontjai hűvösebbek, szinte garantálható, hogy légbuborékok okozzák a problémát.

Emellett azt tapasztalhatjuk, hogy a szokottnál jóval hidegebb van, ám ez a számlán már nem mutatkozik meg. Ilyenkor az automata légtelenítő szelep segítségével levegőtleníteni kell a rendszert, illetve az eszköz hiányában fel kell szereltetni azt. Hosszú távon ugyanis ez a legkényelmesebb és legbiztosabb megoldás, ám feltétlenül tartsuk szem előtt, miszerint ez a lépés megfelelő szaktudást igényel.


Az automata légtelenítő szelep bekötése és karbantartása


Tudniillik laikusként általában nem tanácsos megbolygatni egy összetett struktúrával rendelkező fűtési rendszert. Egy rossz mozdulat és máris azon kapjuk magunkat, hogy otthonunkat elöntötte a víz, ami nem csak nálunk, de szomszédainknál is hatalmas pusztítást végezhet. Emellett az sem mindegy, melyik pontra kerül bekötésre az automata légtelenítő szelep, illetve arra is ügyelni kell, melyik típus a legoptimálisabb.

Ugyanakkor ideális esetben a karbantartással nem kell foglalkozni. Az újabb típusú konstrukciók már nagyobb keresztmetszettel rendelkeznek, így a hőleadókban keringő szennyeződések jóval nehezebben tömítik el a szelepet. Idővel a vízkő lerakódása persze gondot okozhat, ám ahhoz, hogy ezt kiküszöböljük, elég nagyjából 10 évente mesteremberekkel cseréltetni az egységeket.