Egyedi fejlesztés eredménye az ötrétegű cső

ötrétegű cső

Hála a modern tudományos fejlesztéseknek a vízvezeték és fűtési rendszerek szerelése költséghatékonyan, gyorsan és tartósan megoldható az ötrétegű cső elemekkel. Egy komoly előrelépés volt ezeknek a termékek megjelenése a piacon, ugyanis olyan egyedi képességekkel rendelkeznek, amik sokoldalúvá teszik az alkalmazásukat.

Nincs többé felesleges hegesztés, nehézkes vágás, sok toldás, idom használata, ugyanis több esetben egyszerűen a sarokba illeszthető, mindösszesen hajlítással az 5 rétegű cső. Nagyfokú ellenállóságának és egyedi felépítésének hála évtizedeken keresztül kitart a fizikai és kémiai hatásokkal szemben. Jól viseli a nyomáskülönbségeket és még a magas hőmérséklet sem jelent számára problémát.

A legtöbb szakember kedvence. Érdemes tehát közelebbről megismerni ezt a páratlan vezetéket és amennyiben felújítás előtt áll, akkor jól teszi, ha ebbe fektet.

Mitől vált annyira népszerűvé az ötrétegű cső?

 

Még az 5 rétegű cső megfenése előtt leggyakrabban szénacél, illetve réz csöveket használtak fel a belső ivóvízhálózatok és fűtésrendszerek kialakítására. Természetesen ezek még ma sem mentek ki a divatból és megvan a maguk sajátos előnye. Azonban gyakran a magas költségek, a gyakori toldások, idombeillesztések, például sarkoknál lassúvá teszi a szerelésüket.

A fémekre jellemzően pedig a folyamatos nedvességgel való kapcsolódás idővel korróziót idéz elő. Ezzel szemben az ötrétegű cső egy komplex felépítéssel bír. Kívül és belül térhálósított polietilénből készülnek, aminek fő szerepe, hogy megelőzze az anyag öregedését. A polietilén részek között elhelyezkedik egy alumínium réteg, amit ragasztással kapcsolnak össze a műanyagokkal.

Egyedi technológiával készül alumínium bélés

Az alumínium betét szerepe, hogy nyomásállóvá és hajlíthatóvá tegye a csöveket. Ez az anyag elejét veszi az oxigén bediffundálásának a vezeték belsejébe, ami rozsdásodást idézhetne elő a későbbiekben. Nagyabb döntő szerep jut a komponens vastagságának. Ha túl vastag a réteg, akkor az ötrétegű cső nehezen hajlíthatóvá válik, ezért nehéz vele a munka és akár bizonyos helyzetekben nem is illeszthető be jól, például az éles sarkokba.

Ellenben, amennyiben az alumínium túl vékony, akkor pedig az alaktartás marad el, vagy akár könnyen törhet, ami szintén problémákat okoz. Az ideális mennyiség tehát kulcsfontosságú. Amíg az egyszerűbb típusoknál az illesztés hegesztéssel történik, ami hajlításra törhet, addig egy modernebb megoldásnak köszönhetően varratmentes betétek készíthetők, húzott technológiával.

Milyen ötrétegű cső méretek állnak rendelkezésre?

Az ötrétegű cső, már csak abból adódóan is, hogy könnyen hajlítható, többnyire nem szálakban, hanem tekercsekben 50, 100 vagy akár 200 m-es kivitelekben kapható. Ha kifejezetten hosszabb, összefüggő vezetékrendszerek kiépítése a cél, például egy padlófűtés során, akkor felesleges toldások nélkül oldható meg a feladat, ami növelni tudja a biztonságot.

ötrétegű cső idomok

Ami az átmérőket illeti, azok széles határok között mozognak 16-110 mm között. Az ötrétegű cső méretek egyedi kínálata tehát esélyt nyújt arra, hogy a szereléseknél mindig olyan típust válasszon, ami a leginkább illeszkedik az elvárásokhoz, így a tartósság jelentősen növelhető.

Kétféle módon történhet ötrétegű cső idomok szerelése

Az ötrétegű cső idomok azon túl, hogy többféle kivitelben elérhetők, a szerelésük is eltérő lehet. Falba, illetve betonba öntésnél a press idomok, azaz a préseléssel rögzíthető fittingek az ideális megoldások, míg a külső szereléseknél a bontható, kulcsos, roppanó gyűrűs ilesztés a megfelelő. Ezekhez mindkét esetben fontos a precíz kivitelezés és kelleni fog hozzájuk speciális készülék. Az ötrétegű cső idomok az összekötésben, elágazások, toldások kialakításánál játszanak főszerepet.

Mivel a cső jól hajlítható, ezért csökkenthető az illesztések száma, de vannak esetek, amikor nem spórolhatók meg a T, vagy kereszt idom, könyök, toldó, fali korong, csatlakozó, félhollander elemek. A precíz szerelést követően a megtérülés garantált, ugyanis évtizedekben mérhető az 5 rétegű cső tartóssága. Tegye tehát bátran otthona és élete szerves részévé.