Egy szakmunkás lehetőségei vidéken – állás Pécs környékén

egy szakmunkás lehetőségei vidéken

Hazánk álláspiacáról elmondható az, hogy nem mindenhol találkozhatunk ugyanazokkal a lehetőségekkel. Míg a főváros jellemzően bővelkedik a munkalehetőségekben, vidéken nem mindig ennyire egyértelmű a helyzet. Kivéve persze, ha a szakmánk bárhol piacképes.

Hullámzó viszonyok

A hazánk különböző részei, régiói közötti különbségeket sok szempontból lehetne tárgyalni, a legtöbbször emlegetett szempont mégis a gazdaság. Ez persze nem véletlen, hiszen ez a szegmens sok egyéb dologra is kihat, melyek valóban szemmel látható differenciát teremtenek egyes térségek között. Ennek leképeződését megfigyelhetjük például a munkaerőpiacon is. Ez egyrészt vonatkozik az elérhető szakképzett munkaerőre, másrészt az álláslehetőségek mennyiségére és minőségére is. A helyzet persze változik.

Eddig jellemzően az volt elmondható, hogy míg a legtöbb lehetőséget tartogató központ Budapest, a vidéki régiók közül a Dunántúl áll az élen, a keleti országrész pedig jelentősebb lemaradást mutat. Az utóbbi évek fejlesztései és a befektetők leszakadó régiókban való megjelenése szerencsére némileg árnyalta a képet. Bár a főváros és a dunántúli vármegyék helyzete továbbra is kedvezőbb, keleten is egyre erősebb felzárkózás figyelhető meg.

 

Ettől függetlenül azt továbbra is nehezen állítható, hogy vidéken ugyanazok a lehetőségek lennének elérhetők, mint Budapesten. A szabályt azonban mindig a kivétel erősíti, így természetesen olyan szakmákat, munkákat is találunk, melyek lényegében az ország bármely pontján keresettnek számítanak és jó lehetőségeket kínálnak. Ilyenek például a különböző szakmunkák, akár alkalmazottként, akár vállalkozóként. És ha már vidék, Pécs munka palettája is sok ilyen opciót rejt.

Kedvező kilátások

Bár a szakmunkákra valóban igaz, hogy országosan mindenütt keresettnek számítanak, természetesen a lehetőségek ott még jobbak, ahol a fizetőképes lakosság száma is tekintélyesebb. Ha pedig magyar vidék, e tekintetben a dunántúli városok viszik a prímet. Így természetesen Pécs is ide sorolható, hiszen Baranya vármegye székhelye az életszínvonal tekintetében is abszolút kiemelkedőnek tekinthető. Ennek megfelelően egy állás Pécs környékén bárkinek jó lehetőség lehet.

hegesztő állás

Pláne ha egy olyan szakmunkáról beszélünk, mely a mindennapok során is bármikor igényt kelt. Legyen az szobafestés, vízvezeték szerelés, burkolás, villany- és gázszerelés, vagy akár egy hegesztői munka, az ilyen és ehhez hasonló szakmák abszolút kedvező kilátásokkal számolhatnak a vidéki régiókban is. A hegesztő állás Profession által listázott lehetőségei is ezt támasztják alá, de bármely más említett szakmát is ide sorolhatnánk. Szakmát tanulni tehát nagyon úgy tűnik, hogy megéri.

Bár sok állás Pécs egyéb területeihez köthető, a szakmunkák olyannyira univerzálisnak tekinthetők, hogy lényegében bármely szektorban megállják a helyüket, nem beszélve a vállalkozási lehetőségekről. Egy szakképzett munkavállalóra bármely kivitelező cég előszeretettel lecsap, de ha a döntés netán az, hogy valaki a saját lábára áll és magánzóként végzi feladatát, az is teljesen releváns opció. Egy ilyen állás Pécs környékén is kifizetődő lehet, nem beszélve a külföldi lehetőségekről.

Határon innen és túl

A már említett hegesztő állás kapcsán sok példát láthatunk arra, hogy a szakmában dolgozók külföldi munkákat vállalnak. Ennek oka jellemzően a magasabb fizetés, hiszen a munka lényege mindenütt ugyanaz, így ebben nem tapasztalhatnak különbséget. Egy állás Pécs környékén talán nem garantál ugyanolyan lehetőségeket, mint egy külföldi munka, de a határ közeli pozíció akár arra is lehetőséget ad, hogy időszakosan a határon túl is munkát vállalhassanak a szakmákat űző mesterek.

Ez természetesen vállalkozóként jóval egyszerűbb, de akár cégek szintjén is gyakran tapasztalható az a tendencia, hogy dolgozóikat külföldi projektek keretében is bevetik. Az, hogy kinek melyik út a szimpatikusabb, abszolút saját döntés. Vállalkozóként nyilván a felelősség is sokkal nagyobb, de a várható bevételek is más szinten mozognak, mint alkalmazottként. Ehhez hozzáadva azt, hogy egy állás Pécs környékén lehetőséget ad a külföldi munkára is, a lehetőség egészen kedvezővé válik.

Talán a fentiekből is észlelhető, hogy a szakmunkák napjainkban újra régi fényükben ragyognak, melyhez nagyban hozzájárul a szakmákkal elérhető jövedelem és a minőségi munka megbecsülése. A tisztességes munkának itthon és külföldön is nagy piaca van, így ez esetben lényegében szó szerint a saját sikereink kovácsai lehetünk. Egy állás Pécs környezetében bizonyára sok egyéb lehetőséget is tartogat, de a szakmunkák tekintetében lényegében garantált a siker.