Csatornatisztítás profi módon – Woma

woma

Minden kétséget kizáróan a woma használata az egyik leghatékonyabb duguláselhárítási módszerek közé tartozik. A womázás egyszerűen kivitelezhető, amivel megszüntethető a hagyományos dugulások túlnyomó része, ezért lakossági körben is kimondottan elterjedtnek számít.

A woma elnevezés magát az eszközt jelöli, ami alkalmas a vezetékek magasnyomáson történő átmosására. Egyébként ez egy márkanév, akárcsak a Flex vagy a Teflon.

A woma tehát egy magasnyomású mosó?

Összességében igen, ezért logikusan következik, hogy akár az autót is lemoshatjuk a segítségével. Viszont egy hagyományos magasnyomású mosótól sokban eltér. Ebből pedig levonhatjuk azt a következtetést, hogy egy hagyományos magasnyomású mosóval nem érdemes hozzálátni a duguláselhárításnak, mert elég sok bosszúságot okozhat a nem megfelelő eszközhasználat erre a célra.

 

Amiben leginkább eltér egymástól a két eszköz az az, hogy már egy közepes teljesítménnyel rendelkező woma is megközelítőleg akkora vízmennyiséggel dolgozik, amit egy sterimó (magasnyomású mosó) meg sem közelít. Számokban kifejezve ez akár 150 l is lehet percenként.

Természetesen ekkora teljesítményre a háztartások lefolyótisztítása során nincs feltétlenül szükség. De a nagyobb átmérőjű csatornák és lefolyók duguláselhárítása során nagyon sokat számít a szállított vízmennyiség és a nyomás mértéke.

Hogyan működik a woma?

A womázás során a szakember kiválaszthatja a megfelelő fej egységet, mivel a gép többfélével rendelkezik. A gép teljesítményétől függően kerülnek felhasználásra az adott fejegységek. Alapvetően két változat különböztethető meg. A 100 bar alatti elektromos woma nagyjából 30 l vízhozamra képes percenként.

womázás

Akár otthonra is beszerezhető egy ilyen eszköz és többé nem kell fájjon senkinek a feje az eldugult lefolyók miatt. A szakemberek eszköztárában az ennél már jóval nagyobb teljesítményű, akár 120-300 bar előállítására is képes woma szerepel, amit rendszerint benzin vagy dízelmotor működtet.

Mik a womázás előnyei?

A hatékonysága mellé sorolható a környezetbarát mivolta, mivel nincs szükség feltétlenül vegyszerek használatára, mivel a dugulás elhárítását a magasnyomású víz végzi. Továbbá az sem elhanyagolható előny, hogy nem károsítja a csöveket, hiszen a víz nem lép reakcióba a lefolyók anyagával.

Azért nem árt elővigyázatosnak lenni, amikor womázásra kerül a sor. Egy megbízható szakember először mindig meggyőződik a csövek állapotáról, mert az elöregedett lefolyóknál előfordulhat, hogy már nem nagyon bírják a magas nyomást. Ezzel pedig többet árthat a woma alkalmazása, mint amennyit használ.

Nem elég, hogy valahol eldugult a vezeték, a nagy nyomás hatására már el is repedt. Szerencsére ez csak szélsőséges esetekben szokott előfordulni, általában akkor, amikor a szakember híján van a duguláselhárításhoz szükséges szakértelemnek.

A woma sem képes mindig csodát tenni

A komolyabb dugulásokkal nem képes megküzdeni. A zsíros lerakódások nem állhatják az útját, de a beton vagy a malter már igen. De mit keresnének ezek az anyagok a lefolyóban? Ezt a kérdést egy új épületet illetően a kivitelezőnek kéne feltenni. Sajnos nem egy eset volt már, hogy a hanyagság miatt törmelék került a lefolyóba, amit womázással el lehetett távolítani.

A gond inkább akkor van, hogyha az adott anyag megköt, ráköt a lefolyó falára. De sóderrel, homokkal és az egyéb szennyeződésekkel, lerakódásokkal simán megbirkózik a woma.

Talán hátrányként lehetne felróni a helyigényét, ezért a kisebb helyiségekben nehézkessé válhat a womázás, mivel ilyenkor a berendezést bonyolultabb a megfelelő módon elhelyezni.

Mikor válik szükségessé a womázás?

A dugulással szembesülve a legtöbben a házilagos módszerekkel, pumpálással, vegyszerekkel próbálkoznak. Aki szerencsés annak sikerül, aki viszont nem jár sikerrel, annak mindenképp érdemes keresnie egy duguláselhárítással foglalkozó szakembert, akinek a birtokában van a megfelelő berendezés.

Annak ellenére, hogy mekkora erő rejlik egy ilyen eszközben, kimondottan precíz kezelhetőséget tesz lehetővé a vízsugár tekintetében. Ez pedig a tömlő végén található cserélhető fúvókáknak köszönhető.

Ezzel a technikával az esetek túlnyomó hányadában a duguláselhárítás bontás nélkül megszüntethető, ami sokkal, de sokkal költséghatékonyabb módszer, nem beszélve arról, hogy a munkaigénye is alacsonyabb.

A woma teljesen átmossa a csöveket

Ennek köszönhetően a dugulást okozó lerakódás a csatornahálózatba juttatható. Tartós és környezetbarát megoldás, ami akkor sem okoz gondot, amikor a dugulás 2-300 m-e található a bevezetési ponttól.

A womázás árak nem fedik a valóságot?

Mert a szolgáltatás ugyan nem kerül sokba, mégis van itt egy kérdés, ami sok ügyfél fejében megfogan, joggal. A fent említett paraméterek alapján ez a gép tetemes mennyiségű vizet képes magasnyomáson kipréselni magából. De ezt a tetemes mennyiséget az ügyfélnek kell megfizetnie, amikor megérkezik a vízszámla?

womázás árak

Természetesen erre nincs szükség, mert a womázás nem feltétlenül a hálózati víz használatával történik, hanem saját víztartályból. Ezt érdemes mindenképp tisztázni előzőleg az illető szakemberrel. További előnye ennek a módszernek, hogy a tartálynak köszönhetően sokkal nagyobb nyomás állítható elő, mintha hálózatról történne a duguláselhárítás.

Hogyan történik a profi womázás?

A szakember elsősorban a probléma forrását igyekszik kideríteni. Erre azért van szükség, mert így oldható meg a leggyorsabban a probléma. Amikor nyilvánvalóvá válik, hogy mi okozza a dugulást, már egyszerűen csak ki kell választani a leghatékonyabb adaptert az elhárítás céljából.

Ehhez pedig nem lesz szükség a fal kibontására, sem egyéb drasztikus eljárásra. A cél az, hogy az ügyfél minél hamarabb gond nélkül újra használhassa a vizesblokkját. Továbbá a költségek miatt sem kell aggódni, hiszen a womázás elég gyorsan kivitelezhető, ami ráadásul tartós megoldást jelent. Sokáig nem szükséges időről-időre drága, lefolyótisztító vegyszerekre költeni.