A WC öblítő szelep kényelmes megoldást nyújthat

wc öblítő szelep

Noha az illemhelyek kapcsán még mindig a tartályból történő öblítés az legelterjedtebb, ám WC öblítő szelep használatával rengeteg vizet megspórolhatunk. A mellékhelyiség kiépítésekor ugyanakkor gyakorta nem szentelünk kellő figyelmet az apró részleteknek, hiszen itt a legfőbb szempont a funkcionalitás.

Ellenben a helyhiány sokszor okoz problémát, így a legkézenfekvőbb megoldásnak a falba szerelhető módozat tűnik. Ez utóbbi azonban jó néhány hátránnyal jár. Túl azon, hogy maga az egység is jóval költségesebb egy hagyományos modellnél, a valódi dilemmát a javítás jelenti.

Meghibásodáskor ugyanis előfordulhat, hogy bontani kell, ami komoly kellemetlenségekkel járhat. Ellenben a WC öblítő szelep alkalmazásával ezt elkerülhetjük, tudniillik így egyáltalán nincs szükség tartályra.

Hogyan is működik egy WC szelep?

 

Így pedig rengeteg helyet megspórolhatunk és a vízfogyasztás miatt sem kell aggódnunk. A hagyományos, nyomógombos tartályok esetében ugyanis az egész mennyiséget lehúzzuk, még akkor is, amikor erre amúgy nem lenne szükség. Ezen valamelyest segített a kétöblítéses megoldás elterjedése, ám vitathatatlan, hogy a leghatékonyabb az, ha pontosan tudjuk szabályozni a víz mennyiségét.

Egy WC szelep éppen ezt a célt hivatott elérni. Ez tulajdonképpen egy apró szerkezet, ami csapként funkcionál. Kényelmesen hozzáférhető és egyszerűen használható. Alkalmazásával jóval tágasabb lesz a tér a mellékhelyiségben, mindamellett a vízszámla is alacsonyabb lesz.

Melyik WC öblítő szelep mellett tegyük le a voksunkat?

Szerencsére ma már igen nagy választék áll a rendelkezésünkre, így biztosan megtaláljuk majd az igényeinknek leginkább megfelelő darabot. A klasszikus modellek félfordítós karral, illetve nyomógombbal vannak ellátva. Előbbinél hatalmas előny, hogy precízen adagoldható vele a víz mennyisége, míg utóbbi inkább komfortosabb, hiszen félautomata rendszerű és egy előre beállított adagot öblít.

Beépített WC öblítő szelep esetén az időzített nyomógombbal rendelkező, önelzáró típusok jelenthetnek optimális alternatívát. Bármelyik megoldás mellett is határozunk, a költséghatékonyság mellett inkább a minőségre helyezzük a hangsúlyt. Egy nívós darab ugyanis hosszú évekig hibamentesen szolgálhat majd minket. 

Miképp zajlik a WC öblítő szelep javítása?

Bár kétségtelen, hogy az elismert gyártók termékei jóval strapabíróbbak, idővel léphetnek fel problémák. Ezt a leggyakrabban akkor észleljük, ha a WC öblítő szelep ereszteni kezd. Amikor a csapnál látunk szivárgást, vagy épp a kagylóban, az azt jelenti, hogy a szelep meghibásodott és azonnali közbelépésre van szükség.

wc öblítőszelep

Kellő kézügyesség és némi tapasztalat birtokában akár mi magunk is megpróbálkozhatunk a dologgal, de a WC öblítő szelep javítása gyakorta hozzáértő szakember által végezhető csak el.

Bizonyos esetekben azonban a hiba olyan természetű, hogy azt gazdaságosan nem lehet helyrehozni. Ilyenkor a legegyszerűbb, ha az alkatrész cseréje mellett döntünk. Ám ekkor is fontos a folyamatot tapasztalt mesterre bízni, lévén csak így garantálható a kifogástalan eredmény. 

WC öblítőszelep, vagy tartály? Melyik az optimálisabb megoldás?

Bármelyik metódus mellett is tesszük le voksunkat, lényeges alaposan vizsgálni az előnyöket, illetve a hátrányokat. A tartály rendkívül olcsón telepíthető és a klasszikus modellek esetében akár házilag is javíthatók a leggyakoribb problémák. Ugyanakkor sok helyet foglal és a vízfelhasználása sem mondható hatékonynak.

Ezzel szemben egy WC öblítőszelep roppant gazdaságos és a nívósabb példányok magasabb bekerülési költsége villámgyorsan megtérülhet a fogyasztáson. Sok esetben tehát jóval optimálisabb választást jelent az utóbbi megoldás, ám végső soron ezt nekünk kell meghatározni.

Döntésünket pedig befolyásolhatja a rendelkezésre álló tér mérete, a komfort, illetve az is, milyen metódust szoktunk meg az eltelt évek alatt. Amennyiben nem tudunk határozni, bátran kérjük ki egy szakember segítségét. Egy helyszíni felmérést követően ugyanis így garantáltan a legkézenfekvőbb opció kerül beépítésre otthonunkban.