Röviden a vízszivárgás bemérés módszereiről

vízszivárgás bemérés

Egy csőtörés vagy repedés megszüntetésének első lépése a pontos vízszivárgás bemérés. Ezekben az esetekben vannak olyan jelek, amelyek egyértelműen utalnak arra, hogy akár a falban, akár az aljzatban valahol szivárog a víz, sokszor azonban ötletünk nem lehet, hogy hol található a probléma forrása.

Szerencsére a modern eszközökkel sokszor gyorsan és pontosan lokalizálható a gond és akár minimális bontási munkálatok mellett is lehetséges a csőtörés elhárítása. Nézzük, milyen lehetőségeink vannak ezen a területen!

Mikor szükséges a vízszivárgás bemérés?

Számos jele lehet annak, hogy valahol szivárog a víz vezetékrendszerünkben. Vannak közöttük olyanok, amelyek egyértelműen utalnak annak helyére is, azonban a legtöbb esetben legfeljebb azt tudjuk megállapítani, hogy valami nincsen rendben és feltehetően csőtörés vagy repedés áll a háttérben.

Milyen okai lehetnek a vízszivárgásnak?

 

Különböző okai lehetnek annak, hogy bekövetkezik a baj. Előbb vagy utóbb, de minden vezetékrendszer elöregedik. Ez egy természetes folyamat, amely ellen sokat sajnos nem tudunk tenni. Egy száz éve épített társasház minden bizonnyal hasonlóan koros vízvezetékekkel rendelkezik, amelyek magukban hordozzák a csőtörés vagy repedés lehetőségét.

Általánosságban elmondható, hogy a műanyag és az acélcsövek jobb ellenállóképességgel rendelkeznek és biztonságosabb, tartósabb megoldást jelentenek, ellenben a réz vagy ólomcsövek sokkal sérülékenyebbek.

vízszivárgás keresés

Ha nem megfelelően tervezték meg vagy építették ki a csővezetékek rendszerét, az is előfordulhat, hogy ezek egyszerűen szétcsúsznak és máris szivárgással nézhetünk szembe. A befagyott vízcsövek szintén okozhatnak gondot, hiszen a jéggé fagyott víz képes lehet őket szétfeszíteni.

Vízszivárgás a falban vagy az aljzatban – milyen jelei lehetnek?

Talán az egyik legkellemetlenebb jelenség, amikor az egész lakást vagy annak valamelyik helyiségét elárasztja a víz. Ez a helyzet viszonylag egyértelmű jele annak, hogy baj van és azonnal szakember segítségére van szükségünk. Az is megeshet, hogy egy kisebb vízszivárgás a falban vagy az aljzatban sokáig észrevételen marad és egy idő után csak egy méretes penészfolt utal arra, hogy valami nincs rendben.

További jel lehet a megnövekedett páratartalom a lakásban, a hirtelen nyomáscsökkenés a csapban vagy az indokolatlanul magas vízszámla. Ha akkor is pörög a vízóra, amikor mi nem használunk vizet, az szintén arra utaló körülmény, hogy valahol szökik a víz a rendszerből. Ekkor pedig nincs más lehetőség, mint a vízszivárgás bemérés.

Hogyan lehetséges a vízszivárgás keresés?

Régebben a vízszivárgás bemérés egyet jelentet az egész helyiség, rosszabb esetben a lakás nagy részének „szétbombázásával”. Egy penészfolt vagy átnedvesedett fal utalhatott ugyan a szivárgás helyére, más esetben viszont nem voltak megfelelő eszközök a komolyabb bontások nélküli vízszivárgás bemérésre.

Lényegesen egy a műszeres vízszivárgás vizsgálat

Napjainkra szerencsére sokat fejlődött a technika és olyan műszeres vízszivárgás vizsgálatok jelentek meg, amelyek gyakran minimális bontási munkálatokat igényelnek. Fűtési rendszerekben fellépő szivárgás esetén megoldás lehet a hőkamera is, ha például a központi vagy padlófűtés valamelyik vezetéke okozza a problémát.

Újszerű megoldásnak számít a jelzőgázos vízszivárgás bemérés is. Ha nem ismert a vezetékek nyomvonala és feltehetően egy kisebb repedéssel állunk szemben, akkor egy speciális, nem mérgező gáznak a rendszerbe juttatásával, annak kilépési pontjának bemérésével lehetséges megállapítani a sérült pontot.

vízszivárgás

Az úgynevezett korrelációs és akusztikus vízszivárgás beméréshez pedig halk, csendes környezet szükséges. Ezekben az esetekben ugyanis a kiszökő víz zajából lehet következtetni a szivárgás pontos helyére.

A korrelációs vizsgálat esetén egy speciális eszközzel, míg az akusztikus vizsgálatkor egy tapintó, valamint egy talajmikrofon segítségével próbálják a szakemberek azonosítani a jellegzetes hangot. Mind a kettő módszer alkalmazásához szükséges ismerni a nyomvonalat és viszonylag nagyobb csőtörés esetén működőképesek.