Röviden a vízcső szerelés lehetőségeiről

vízcső szerelés

A folyamatosan fejlődő műszaki megoldásoknak köszönhetően a vízcső szerelés lényegesen egyszerűbb lett, különösen akkor, ha a pár évtizeddel előtti állapotokkal hasonlítjuk össze mostani lehetőségeinket. Egyre kevesebb helyet találkozhatunk acél- illetve rézcsövekkel, helyettük sokkal többször jelentenek alternatívát a műanyag típusok.

Mostani cikkünkben megnézzük, milyen előnyei, illetve hátrányai vannak, mennyivel teszik egyszerűbbé a vízcső szerelés folyamatát ezek a megoldások.

Vízcső szerelés műanyag csövekkel

Az első vízvezetékekkel már az ókorban is találkozhattunk, Egyiptomban, Görögországban és a Római Birodalomnak is ismert volt ez a technológia, még ha csak nehezen is összehasonlítható napjaink megoldásaival. Ekkor rezet alkalmaztak a vezetékrendszer kiépítésére, kezdetleges formában a mostani típusokhoz képest.

 

A modern korban először ólomcsöveket használtak a víz szállítására – ezek könnyen szerelhető vezetékek voltak, hasonlóan a vízcső szerelés területén egyre népszerűbb műanyag csövekhez. Azonban ez a típus kifejezetten drága megoldás volt, mérgező tulajdonságai miatt pedig idővel helyüket előbb az acél-, majd a rézcsövek vették át.

Ezt követően terjedt el a műanyag vízcső, amely tehát egy könnyen szerelhető, igazítható és méretre vágható megoldás. Általánosságban elmondható, hogy ez a technológia sokkal gyorsabbá és egyszerűbbé tette a vízcső szerelés menetét.

A műanyag vízcső előnyei és hátrányai

A műanyag vízcsövek területén kétfajta technológiáról beszélhetünk, a lágy és a kemény polietilén csövekről. Ez utóbbit egyszerűen csak KPE cső néven is szokás emlegetni és gyakori megoldás a vízcső szerelés területén. Legyen szó háztartási vagy ipari felhasználásról, szinte minden helyzetben képes lehet megállni a helyét.

műanyag vízcső

Nem csak háztartások ivóvízellátásában játszhatnak fontos szerepet, de alkalmasak fűtési meleg víz szállítására is, a mezőgazdaságban pedig kiváló szolgálatot tesznek öntözőrendszerek részeként.

Jellemzően a kemény csövek alkotják a hálózat gerincét és ebből ágaznak le lágy polietilén csövek. Annak ellenére, hogy műanyagról beszélünk, különösen a kemény kiviteleben készült típusokra igaz, hogy akár a külső mechanikai hatásoknak is képesek ellenállni. Emellett jól tűrik akár az UV sugárzást is, amely mezőgazdasági vagy ipari körülmények között kifejezetten hasznos tulajdonság.

Ezek a műanyag vízcsövek nagyon rugalmasak, így akár a legnehezebb terepeken is lehetséges őket elvezetni. Olcsó és gyorsan szerelhető, ezért is tekinthető kedvelt megoldásnak. Korrózióálló, ennek köszönhetően tartós megoldást kínálhat, várható élettartama egy kifejezetten profi darabnak akár a 100 évet is elérheti.

Más megoldásokkal, például a horgonyzott csövekkel szemben a gyengébb tűzállósága és még mindig puhább anyaga lehet hátrány, ha a felhasználási terület sajátosságai megkövetelik ezeket a tulajdonságokat.

Mi az az 5 rétegű vízcső?

Ahogy az elnevezése is mutatja, az 5 rétegű vízcső különböző részekből áll össze. Kívül és belül egy polietilén, középen pedig egy alumínium réteg fut, amelyeket két réteg kötőanyag tart egyben. Ez a típus is nagyon jól ellenáll a korróziónak, az alumínium réteg ugyanis képes megakadályozni, hogy levegő kerüljön a belsejébe.

Éppen ezért gyakori megoldásnak tekinthető az ivóvíz szállítás területén. Emellett alkalmazható használati vagy fűtési meleg víz rendszerekben egyaránt, akár padlófűtés formájában is. Jelenleg ez tekinthető az egyik legkorszerűbb típusnak a vízcső szerelés területén.

Mikor szükséges a vízcső szigetelés?

A vízcső szigetelés kapcsán gondolhatnánk, hogy ennek a lényege, hogy a külső hatásokkal szemben védje a vezetékrendszert – még ha képes is lehet ilyen funkció ellátására is bizonyos esetekben, a fagykárokkal szemben nem lesz képes védelmet nyújtani.

Elsődleges feladata a hőveszteség, valamint a páralecsapódás csökkentése. Anyagát tekintve a vízcső körül található szigetelő réteg készülhet üveggyapotból, kőzetgyapotból, polifoamból vagy akár textil-üvegszálból, illetve más alkalmas anyagból egyaránt.

vízcső

Ha a mechanikai védelemről szeretnénk gondoskodni, akkor egy műanyag burkolat lehet hatékony ebből a szempontból. Már a kiépítésnél is lehetséges a vízcső megfelelő szigetelése, azonban főszabály szerint utólag elvégezhető, aminek következtében sokkal kevesebb hőt fog leadni a környezetének, jelentősen növelve a vízcső energiahatékonyságát.

Milyen vízcső méretek léteznek?

Nehéz sajnos egyértelmű választ adni erre a kérdésre, hiszen a különböző előírások, szabványok miatt nem nagyon léteznek univerzális, egységes méretek. Így minden esetben tapasztalatra van szükség ezen a területen, hogy sikerüljön a megfelelő darabot megtalálni.

Annyit elmondanánk, hogy a kereskedelmi forgalomban kétféle módszerrel is szokás megadni a vízcső méreteket, colban és milliméterben. A col értéket egy törtszámmal jelölik, ezt szükséges átváltani ahhoz, hogy a centiméterben mért átmérőt megkapjuk. Például 1/4″ = 12mm, 1/2″ = 21mm, 3/4″ = 26mm, 1″ = 32mm és így tovább.