Mosdó szifon tisztítás lépésről-lépésre

mosdó szifon tisztítás

Ha a dugulások kerülnek szóba, akkor legtöbben azonnal az eldugult mosdóra és mosogatóra asszociálunk. A tapasztalatok szerint ezekkel adódik legtöbbször probléma. A fürdőszobában rendszerint a hajszálak, a szappanmaradékok és a felhasznált kozmetikai termékek okozzák a dugulást, a konyhában viszont már inkább a nagy mennyiségű zsiradék és az ételmaradékok tehetőek felelőssé.

De mit tehetünk, ha már előfordult a probléma? A pumpáláson túl van valami, ami szinte biztosan megoldást kínál a bajra, ez pedig nem más, mint a mosdó szifon tisztítása.

Mosdó szifon tisztítás egyszerűen

A folyamat roppant egyszerű, így még azok is elbírnak vele, akik egyébként nem szoktak hasonló házimunkákat végezni. Van azonban néhány lépés, amire a tisztaság és a praktikusság érdekében mindenképpen megéri figyelni. Szükség lesz egy gumikesztyűre és egy vödörre, amibe a szifon szétszerelése során bele tud folyni a víz. Arra ne számítsunk, hogy tiszta vízzel lesz dolgunk, ugyanis sokszor bűzös, szennyezett folyadékkal találhatjuk szembe magunkat a mosdó szifon tisztítás alkalmával.

Miután letekertük a szifon alját és onnan lefolyt a víz, belenyúlhatunk a csőbe, és kézi erővel eltávolíthatjuk az oda tapadt szennyeződéseket. A gumikesztyűnek ilyenkor láthatjuk igazán előnyeit.

Mossuk ki a szifon alját, és utána tekerjük azt vissza. Fontos, hogy a tömítőgyűrű is a helyére kerüljön, ellenkező esetben a dugulás helyett folyamatos csepegéssel találkozhatunk. Érdemes egy próbát tenni még addig, míg a vödör a szifon alatt van, és ha semmilyen szivárgást nem észlelünk, akkor elégedettek lehetünk.

Mosdó szifon tisztítás helyett megelőzés

Célszerű a jövőben a megelőzésre hangsúlyt helyezni, ugyanis a mosdó szifon tisztítása csak akkor hozhat tartós eredményeket, ha a hétköznapokban is ügyelünk a rendszer átjárhatóságára. Csak annyi vegyi anyagot, mosogatószert, szappant, habzó anyagot használjunk, amennyire feltétlenül szükség van. Borotválkozás alkalmával érdemes kis lavórt használni és annak tartamát a toalettbe önteni, ott ugyanis rendszerint vastagabbak a csövek, tehát a szőrszálak nem okoznak majd dugulást.

mosdó szifon

Ezekre figyeljünk még oda, hogyha nem szeretnénk a mosdó szifon tisztítás időigényes műveletét túl gyakran csinálni: Tartsuk távol a zsírt, a kávézaccot és a hajat a lefolyótól. A lefolyók dugulásának gyakori oka, hogy nem megfelelő dolgokat teszünk bele.

Ha meg kell szabadulnunk az olajtól, főzés után gyűjtsük össze egy üvegedénybe, és dobjuk ki a szemétbe, így sok kellemetlenségtől óvjuk meg magunkat. Amikor a mosogató fölött borotválkozunk, a mosdókagylót kibélelhetjük papírtörlővel vagy bevásárlószatyorral, hogy felfogja a szőrszálakat, mielőtt azok a lefolyóba kerülnek.

Mosogatás után forró vízzel öblítsük át a lefolyót. Ha mélytisztítást végzünk a mosogató „medencéjében”, utána öntsünk forró vizet a lefolyóba. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a lefolyóban szagok képződjenek. Egy hasznos megelőző megoldás, ha hálós szűrőt vagy lefolyófedelet használunk.

A lefolyófedél megakadályozza, hogy dolgok menjenek a lefolyóba, ami lehetővé teszi, hogy ritkábban kell azt megtisztítanunk. Ha nincs lefolyófedelünk, alternatívaként beszerezhetünk egy hálós szitát is.

Mosdókagyló szifon tisztításakor rendszeresen öntsünk fehérítőt a lefolyóba. Hetente egyszer vagy kétszer tegyük ezt meg, és hagyjuk állni egy éjszakán át. Ez segít megelőzni a baktériumok felszaporodását és a szagokat a mosdó lefolyóban. Ha nem szeretjük a fehérítő szagát, mosogatás után szódabikarbónát szórhatunk a lefolyóba, hogy elnyelje a bűzös illatot.

Szakértői tippek a tökéletes mosdó szifon tisztításért

A lefolyófedél eltávolítása és a visszamaradt felesleges ételmaradék vagy a lefolyó teteje közelében felgyülemlett szőrszálaktól való megszabadulás után próbáljuk meg 3-5 alkalommal végigfuttatni a lefolyón egy „kígyó szerszámot”. Célunk, összegyűjteni vele a lefolyóban lévő szőrszálakat vagy törmeléket, majd öblítsük ki a lefolyót forró vízzel.

Használjunk narancsillatú tisztítószert a kellemes alternatíva érdekében a mosdó szifon tisztítás alkalmával. A forró vízzel való átöblítés mellett, narancs alapú terméket öntsünk a mosogatóba. Ez teljesen kitisztítja a lefolyót, és kellemes illatot hoz létre, amely áthatja az egész fürdőszobát. Azután, amikor újra és újra használjuk a mosogatót, hogy kezet mossunk például, újra aktiválja az illatot, így az igazán kellemes lesz ismét.

Mosdó szifon, mosdó lefolyó tisztítása „zöld” módon

Mindenkivel előfordul, de akkor is kínos lehet, ha vendégeket fogadunk, és a mosogatóban vagy a kádban felgyülemlik a piszkos víz. Lehet, hogy ellentmondásos érzésünk van, mert nem szeretnénk durva vegyszereket az otthonunkban, de tiszta lefolyót szeretnénk, ezért használjunk nem mérgező termékeket. Vannak megoldások és tippek, amelyek segítenek abban, hogy az otthoni lefolyók mérgezés mentesek és tiszták maradjanak!

mosdókagyló szifon

Hogyan működik ez az olyan háztartási problémák esetében, mint a dugulásos lefolyók? Íme, néhány módszer a lefolyó dugulás megszüntetésére mérgező vegyszerek nélkül:

A mosdó szifon tisztítás huzalból készült ruhafogassal: egyenesítsük ki a fogast, de hagyjuk meg a kampót. Győződjünk meg róla, hogy van egy bevásárlószatyor vagy valami a közelben, amibe kidobhatjuk a lepedéket. A fogas kampós végével hatoljunk be a lefolyóba, és húzzuk ki a csőben lévő átjárót eltömítő ételt vagy szőr felhalmozódást. Miután eltávolítottuk a lehető legtöbbet, engedjünk forró vizet a mosogatóba.

Szódabikarbóna és só: keverjük össze a sót és a szódabikarbónát. Körülbelül 1/2 csésze mindkettőből, és öntsük le a lefolyóba. Hagyjuk állni legalább fél órán át, de akár egy éjszakán át is. Ha jelentős idő eltelt, tisztítsuk meg egy fazék forró vízzel, minél keményebb a dugulás, annál tovább kell állnia.

Duguláselhárító pumpa: ez a taktika elsősorban a konyhai mosogatóra vonatkozik, nem pedig a mosdó szifon tisztítás esetére. Az étel a mosogató alatti lefolyó görbületénél akad meg, ahol nehéz horoggal elérni, ezért próbáld ki a pumpát, hogy kitisztíthassuk. Először ürítsd ki a mosogatót az edényektől és a rongyoktól, töltsük meg a mosogatót félig meleg csapvízzel, és kezdhetjük.