Mindent a csőtörésről – milyen okai lehetnek, hogyan ismerhető fel és miképpen hárítható el?

csőtörés

Bár kifejezetten kellemetlen jelenség, a csőtörés viszonylag sokunkat érint legalább egyszer az életben. Számos oka lehet, hogy ez a helyzet kialakul, emberi mulasztás vagy éppen tevőleges magatartás, a körülmények szerencsétlen alakulása, de sokszor akár még a természet ereje is felelőssé tehető ezért.

Soha nem jön jól egy csőtörés, azonban apró vigaszt jelenthet, hogy napjaink modern eszközeinek hála, sokszor gyorsan és jelentősebb bontási munkálatok nélkül is elhárítható. Mostani bejegyzésünkben azt nézzük meg, hogy milyen okokra vezethető vissza kialakulása, milyen jelek utalnak arra, hogy bekövetkezett a baj, majd a csőtörés javítás lehetőségeit is szemügyre vesszük.

Mire vezethető vissza a csőtörés kialakulása?

Ahogyan azt a bevezetőben már említettük, számos, sokszor akár rajtunk kívül álló ok is előidézhet olyan helyzetet, hogy a vezetékrendszer valahol szivárogni kezd. Rosszabb esetben pedig csak arra leszünk már figyelmesek, hogy az egész helyiségben bokáig áll a víz, akár kifejezetten kellemetlen szagot árasztva magából.

 

Nem könnyíti a helyzetet, hogy amennyiben nem egy új építésű lakásba vagy családi házba költözünk, akkor sokszor már alapból elöregedett, lerakódásokkal terhelt víz- és szennyvízvezetékek várnak minket. Ezeknek bizonyos esetekben nem kell sok ahhoz, hogy bekövetkezzen a baj.

Azonban nagy részben valamilyen úgymond tevőleges emberi magatartás is hozzájárul ahhoz, hogy lassan, de biztosan a vizes csövek elzáródjanak. A nem megfelelő szaniterhasználat sajnos kifejezetten jellemző, sokan tekintenek úgy a toalettre, mint egy fekete lyukra, amely képes bármit elnyelni.

csőtörés elhárítás

Még ha a lefolyón át is jutnak a nedves törlőkendők, pelenkák vagy ételmaradékok, jó eséllyel elakadnak valahol, elzáródásokat létrehozva. Időben észlelve a dugulás akár meg is szüntethető, de rosszabb esetben a csőtörés egyik oka lehet. Úgyszintén, ha elmulasztjuk időközönként karbantartani, tisztítani a szennyvízelvezető rendszert, akár házi praktikákkal is, az szintén okként jelenhet meg a későbbiekben.

Tervezési és kivitelezési hibák, például a vezetékek nem megfelelő leejtése vagy a csövek csatlakozásainak pontatlan illeszkedése szintén vezethet csőtörés kialakulásához. Néha a természet erői sem kegyesek hozzánk: a megfagyott víz szintén képes lehet szétfeszíteni a vízvezeték vagy szennyvíz csöveket, de akár a növények gyökerei is betörhetnek oda, nedvesség után kutatva.

Utóbbi eset sokszor kellemetlen meglepetésként érhet minket, míg a fagykárok elkerülése érdekében érdemes nagyon odafigyelni a fűtetlen helyiségekben futó csövekre.

Melyek a csőtörés jelei?

Vezessen bármi is a csőtörés kialakulásához, nagyon fontos, hogy amint az első erre utaló, gyanúsabb jeleket észrevesszük, azonnal lépni kell. A minél korábban megkezdett csőtörés javítás nem csak rengeteg bosszúságtól, de akár jelentős anyagi kártól is megkímélhet minket. Lehet, hogy még csak egy kisebb repedés következett be és a csőtörés elhárítás költségeink kívül más kiadásunk nem is merül fel ezzel kapcsolatban.

A csőtörés jele lehet, ha azt érzékeljük, hogy indokolatlanul megemelkedett a páratartalom a lakásban vagy valamelyik helyiségben. További figyelmeztető jel lehet a penészesedés – ennek bár számos más oka is lehet, mint például a nem megfelelő szellőzés, azonban arra is utalhat, hogy a falon belül valahol valamelyik vezeték szivárog.

A falak nedvesedése vagy a szomszéd lakásának elárasztása, esetleg a nálunk álló víz már sokkal egyértelműbben erre utaló jel, ilyenkor nem tudunk mást tenni, mint amilyen gyorsan csak lehet, szakember segítségét kérni.

Az is lehet, hogy az egészből semmit nem észlelünk, mindösszesen a hirtelen és indokolatlanul megemelkedett vízszámla ad okot a gyanakvásra. Amit tehetünk, hogy megfigyeljük a vízórát: ha akkor is pörög a számláló, amikor mi egyáltalán nem folyatjuk sehol sem a vizet és ezt használó berendezés sem üzemel, akkor szintén egy szivárgó cső állhat a háttérben. Továbbá árulkodó lehet, ha egyszer csak drasztikusan csökken a víznyomás a csapban vagy a zuhanyzóban.

Hogyan lehetséges a csőtörés elhárítása?

Régebben egy csőtörés javítás szinte egyet jelentet az egész helyiségben, rosszabb esetben a lakás egy részén a falazat vagy aljzat felbontásával, azonban napjainkra szerencsére jelentősen egyszerűsödött a helyzet. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy manapság komoly eszközök állnak egy jól felkészült és felszerelt szakember rendelkezésére, amelyekkel lényegesen egyszerűbbé vált a csőtörés pontos helyének meghatározása.

csőtörés jelei

Egyik ilyen módszer a jelzőgázos bemérés. Úgy néz ki ez az eljárás, hogy vezetékrendszerbe egy nem mérgező jelzőgázt juttatnak, amely ott távozik onnét, ahol a repedés vagy a csőtörés bekövetkezett. Itt pedig egy speciális műszer segítségével a szakember képes lesz ezt észlelni, ezáltal lokalizálva a problémát. Ez a technika akár a legapróbb repedést is képes kimutatni.

Ha valamivel nagyobb csőtöréssel állunk szemben, akkor azt a korrelátoros bemérés lehet képes kimutatni. Ennek alkalmazásához lehetőleg halk, csendes körülmények szükségesek, ugyanis ez a technika a vízszivárgás jellegzetes hangjának felismerésén, ezáltal pedig a csőtörés helyének megállapításán alapszik.

Szükséges, hogy a szakember ismerje a vezetékrendszer nyomvonalát és ahhoz legalább két ponton hozzá kell férnie. Ezen a két ponton kell méréseket végezni, valamint a szivárgó víz zaját szükséges azonosítani a probléma elhárításához.

Az úgynevezett akusztikus bemérés alkalmazásához pedig teljesen zajmentes környezet szükséges. Hasonlít az előző módszerhez abból a szempontból, hogy szintén a szivárgó víz zajának azonosítása szükséges a csőtörés lokalizálásához. Ehhez két mikrofont, egy tapintó, valamint egy talajmikrofont kell használni és ezeknek az akusztikus vizsgálatoknak az eredményeképpen tudja a szakember megállapítani, hogy a csőrendszer melyik részét érinti a károsodás.

Mint láthatjuk, a különböző bemérési módszereknek köszönhetően lényeges egyszerűbb lett a vezetékrendszer sérülésének helyének meghatározása. Azonban továbbra is fontos, hogy a csőtörés észlelése esetén a lehető leghamarabb megkezdődjön a probléma elhárítása.