Miért Szükséges az Ereszcsatorna Tisztítás?

ereszcsatorna tisztítás

Valljuk be őszintén, az ereszcsatorna tisztítás is tipikusan olyan feladat, amit szívesen elodázunk. Vesződséges munka, ami több órán keresztül eltarthat, így nehezen akarunk nekifogni. Évente legalább egy alkalommal azonban mégis érdemes rászánni az időnket és energiánkat, mert így sok későbbi kellemetlenséget előzünk meg, és otthonunk állagát is megóvjuk.

Milyen anyagból készülnek az ereszek?

Az építőanyag gyártó és tetőfedő rendszereket kínáló cégek választékában ma már sokféle megoldást találhatunk. Házunk színének és stílusának megfelelően választhatunk különböző színű termékeket, amelyek műanyagból, rézből vagy alumíniumból készülnek. A legelterjedtebbek azonban a hagyományos horganyzott fém rendszerek.

Átgondolt, felhasználóbarát kialakításuknak köszönhetően az új csatornákat akár szaktudás és különleges szerszámok nélkül, saját magunk is felszerelhetjük. Ám ne felejtsük el, hogy bármilyen rendszert is választunk, az esőcsatorna tisztítás egyik esetben sem hanyagolható el.

Miért szükséges a tisztítás?

 

A csatornákba jutó különböző anyagok egy idő után eltömítik a vezetéket és rongálják a szerkezetének állagát. Így karbantartás hiányában nemcsak dugulás keletkezik, de repedések és lyukak jelennek meg az ereszen. Ez egy természetes folyamat, ami gyakorlatilag kivédhetetlen.

Amikor az esővíz útját elzárja a lerakódott szennyeződés, a csapadék nem tud teljes egészében a rendszeren keresztül lefolyni. Egy kiadós zápor során a csatorna megtelik és a víz a vezeték oldalán vagy rosszabb esetben a házfalon csordogál. A nehezen szivárgó víz ráadásul többletsúlyt jelent, amit az egész szerkezetnek viselnie kell.

ereszcsatorna tisztítás árak

Nemcsak a dugulás miatt fontos a rendszeres ereszcsatorna tisztítás, de a különféle kémiai hatásokkal is számolni kell. Miféle kémiai hatások? – gondoljuk most sokan. Hiszen szerencsére nem kénsav hull az égből! Való igaz, hogy önmagában a tiszta esővíz nem jelent nagy fenyegetést.

Ám ne felejtsük el, hogy a csapadék feloldja és magával hozza a tetőn összegyűlt port, a lecsapódó kipufogógázokat, a madárürüléket, a tető alkotóelemeiből lassan kioldódó vegyi anyagokat és ki tudja még mit. Lassú, de biztos folyamat, amely egy idő után az ereszcsatorna korróziójához vezet.

A vezeték bevonata lassan elvékonyodik, akár repedések is megjelenhetnek és végül a víz utat talál magának. A csöpögő víz beszivárog az épület szerkezetébe és a falak állaga romlani kezd. Egy ilyen probléma kijavítása sokkal több időbe és pénzbe kerül, mint évente egyszer az ereszcsatorna tisztítás.

Mi okozhatja a dugulást?

Ezernyi oka lehet annak, hogy az eresz végül eldugul. A leggyakrabban a lehulló falevelek okozzák a problémát, amelyek összegyűlnek, letapadnak és egyfajta természetes gátat képeznek. Nem ritka, hogy madarak készítenek fészket az ereszben.

Szeles idő esetén pedig szinte bármi landolhat a vezetékekben, hogy aztán hónapokon keresztül akadályozza annak megfelelő működését. Nejlonzacskó, zokni, sminklemosó vattapamacs, cseréptörmelék, plüssmackó… Lehetetlen felsorolni, hogy mi mindent találtak már az esőcsatornákban.

Érdemes szakembert hívnunk?

Amennyiben büszkeségünk és pénztárcánk megengedi, hívjunk inkább szakembert. Sokan gondoljuk úgy, hogy amit saját magunk meg tudunk oldani, azért felesleges fizetni. Ám az eresz karbantartása egyáltalán nem veszélytelen feladat. Emeletes családi ház esetén már kifejezetten magasan kell dolgoznunk.

esőcsatorna tisztítás

Lehet, hogy megfelelő méretű létra sincs a birtokunkban, a szükséges szerszámokról nem is beszélve. Az ereszcsatorna tisztítás árak ráadásul megfizethetők, főleg annak tükrében, hogy professzionális kivitelezést és gyors megoldást kapunk a pénzünkért.

Amennyiben egy szakember végzi el a munkát, biztosan nem kell aggódunk a dugulás miatt. Konkrét összeget sajnos nehéz mondani, hiszen az árajánlatot befolyásolja a házunk mérete, a csatorna hossza és a megközelíthetősége. Általában méterre levetített árat kapunk, amit értelemszerűen fel kell szoroznunk a csatorna teljes hosszával.

Hogyan tisztítsuk meg a csatornát?

Az első lépés, hogy kényelmesen hozzáférjünk az ereszhez. Amennyiben van lombfogó rácsunk a vezetéken, akkor annak elemeit szépen vegyük le. Ezt követően az eresz alját tisztítsuk meg alaposan a lerakódott szennyeződéstől. A szakkereskedésekben, barkácsáruházakban vagy webshopokban könnyen találunk speciális ereszcsatorna tisztító rendszert.

Érdemes beruházni egy ilyen kombinált, cserélhető fejes eszközre, mert megkönnyíti a munkát. Ha nem túl erős a lerakódás, akár egy lombszívóval is kifújhatjuk az üledéket a vályú aljáról. Ne feledkezzünk meg a lombfogó rácsról sem. Mielőtt visszahelyezzük, tisztítsuk ki a lyukakat, keféljük át és szabadítsuk meg a levelektől és egyéb piszoktól.

A rendszer alsó részét is fontos megtisztítanunk, azaz vegyük kezelésbe a lefolyócsöveket is. Külön ügyeljünk a csatorna hajlatára és a lefolyócső végén található lombfogóra, ahol nagyobb eséllyel alakulhatnak ki tömődések. Amennyiben ügyelünk a rendszeres karbantartásra, nem adódik váratlan kellemetlenségünk az ereszcsatorna dugulásokból.