Mi okozhat WC dugulást?

Mi okozhat WC dugulást?

Vannak otthonunknak olyan helyiségei, melyek nélkülözhetetlenek a mindennapokban. A toalett tipikusan ilyennek számít, így ha azzal van bármi probléma, az bizony igencsak rányomja a bélyegét az otthon kényelmére. A leggyakrabban előforduló gond nem más, mint a WC dugulás.

Egyszerű megoldás dugulás ellen

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát. Mire gondolunk pontosan? A toalettbe tényleg csak olyasmi kerüljön, ami oda való, és a higiéniai termékek részére érdemes kukát rendszeresíteni a helyiségben. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy nem húzzák le rendesen a WC-t, így a toalettpapír felhalmozódik, és egy idő után átjárhatatlan akadályt képez. Nem csak ez vezethet azonban makacs duguláshoz.

A WC dugulás legfőbb okozói

A háziasszonyok hajlamosak az ételmaradékokat a toalettben lehúzni, pedig nem szabadna így tenni. A zsíros, darabos szennyeződések még a nagy átmérővel rendelkező csövek esetében is dugulást okozhatnak, ez pedig a WC esetében különösen sok kellemetlenséggel járhat. Bűzös visszafolyáshoz vezethet az is, ha például a használt macskaalmot a toalettben húzzuk le. Mivel ez az anyag alapvetően nagy nedvszívó képességéről híres, így nem kell sok idő ahhoz, hogy egy szilárd egésszé álljon össze a rendszerben, és onnantól nincs többé zavartalan lefolyás.

 

Kevesen tudják, hogy a kerti csőtörések is WC dugulás kialakulásához vezethetnek. Hogy lehet ez? A kertben a földben levő csövek apró hajszálrepedésein, illesztéseinél a növények gyökerei bekúsznak, és ott növekedésnek indulnak. Innentől már csak idő kérdése, hogy mikor feszítik szét a csövet, utat engedve felfelé, a lakásba a talajvíznek- és vele együtt a lehúzott WC tartalomnak is. Ez a probléma jelentősen képes rányomni bélyegét a higiéniára, így azonnali beavatkozást igényel.

Egyszerű megoldások

Míg egy kisebb dugulástól megszabadulhatunk pumpálással, ecettel és szódabikarbónával, vagy például az üzletek polcain sorakozó duguláselhárító anyagokkal, addig a csőtörés egyetlen gyógymódja a csere és a szakmai közreműködés.