Mi állhat a WC dugulás hátterében?

WC dugulás

Az ingatlan kényelmes használatához nélkülözhetetlen, hogy az úgynevezett vizes helyiségek minden tekintetben tökéletesen funkcionáljanak. Ha a csap eldugul, az is sok bosszúságot okoz, de a toalettel kapcsolatban felmerülő problémák még nagyobb gonddal járnak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy gyakran az abba kerülő, nem oda illő tárgyak tehetőek felelőssé a WC dugulás kialakulásáért. Mindez sajnos azzal jár együtt, hogy a szaniter teljesen használhatatlan, sőt, rosszabb esetben visszafelé is folyik onnan a szennyvíz.

Fontos a megelőzés!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a nedves törlőkendőket, a női higiéniai termékeket, sőt, akár a használt macskaalmot is a toalettben húzzák le. Ezek nagyon gyorsan makacs dugulásokhoz vezethetnek, ezért fontos, hogy kizárólag a toalettpapír kerüljön a WC-be, ellenkező esetben WC-dugulással, s akár csőrepedéssel is számolni kell.

Egyszerű megoldások

S hogy mit teszünk legtöbben akkor, ha nehezen megy le a szennyvíz? A pumpálás és a duguláselhárító vegyi anyagok általában tuti befutónak számítanak, de a háztartásban megtalálható alapanyagokkal is szoktak kísérletezni az érintettek. Ugyan a szódabikarbóna és az ecet párosítása már számtalanszor bizonyított a duguláselhárítás terén, de a tamponokkal és a nedves törlőkendők képezte gócpontokkal sajnos biztosan nem bírnak el. Ilyenkor érdemes lehet a WC dugulás elhárítását szakemberre bízni.

Amikor már csak a szakember segíthet

 

Sajátos helyzet az, amikor a WC dugulás oka az ingatlanon kívül keresendő. Bár sokan nem ismerik ezt a kiváltó okot, de ha szembesülnek vele, akkor bizony sokk-szerű a hatás. A toalettből esőzések után visszafelé folyó szennyvíz nem csak undort keltő, de az ingatlan higiéniájára is rányomhatja bélyegét. A háttérben a kültéri csőtörés áll, amelyen keresztül az esőzések során lehullott csapadékkal együtt a szennyvíz is visszafelé tör a lakás irányába. A helyzet azonnali beavatkozást igényel, és akár sürgősségi jelleggel is szükség lehet a szakember közreműködésére. Bár a legtöbbször a WC dugulás bontás nélkül is elhárítható, de ha csőtöréssel van dolgunk, akkor bizony a bontás nem maradhat el.

Nem csak kertes ingatlanok esetében fordulhat elő a fent említett jelenség, hanem társasházak, panelek földszinti lakói is szembesülhetnek a problémával. S hogy mit tehetünk a megelőzés érdekében? A felelősök gyakran a földben megbúvó csövek közelében levő méretes növények. Ezek gyökerei a csövek hajszálrepedésein bekúsznak, és ott táptalajra lelve egyre méretesebbre duzzadnak, majd egyszerűen szétfeszítik a csövet. Kertépítés során tehát célszerű a vezetékektől távolra telepíteni a nagyméretű bokrokat, cserjéket, fákat.