Melyek a mosogató szifon eldugulásának leggyakoribb okai?

mosogató szifon

A konyha otthonunk azon helyisége, amelyet nap mint nap használunk. Mosogatás nélkül aligha képzelhető el, hogy funkciójának megfelelően tehessünk eleget benne feladatainknak. De mi a helyzet, ha a mosogató szifon eldugult? A mosogatóból visszafelé folyó szennyvíz siralmas látvány, és sajnos gyakran kellemetlen bűz is társul ehhez.

A leggyakoribb okok

Ha sorra vennénk azokat az okokat, amelyek elsősorban felelőssé tehetőek a dugulásért, akkor a zsiradék és az ételmaradékok valószínűleg vezető helyen szerepelnének. A csövek elzsírosodása természetes folyamat, ám nem mindegy, milyen mértékben történik az meg. A mosogatás során az edényekről még akkor is zsiradék kerül a csövekbe, ha előtte a darabos szennyeződéseket eltávolítjuk a tányérokról. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy ezt nem a kellő alapossággal teszik meg, és úgy vannak vele, majd lefolyik a lefolyón. A valóság azonban nem ez, hiszen a mosogató szifon és a keskeny keresztmetszetű csövek gyakran alkalmatlanok minderre.

Mi a teendő?

Amikor megtörtént a baj, akkor nincs más hátra, mint a duguláselhárítás. Ennek bevált módja a mosogató szifon szétszerelése és az elemek kitakarítása. Mielőtt azonban ennek nekifognánk, érdemes megpróbálkozni a hagyományos duguláselhárító módszerekkel és alapanyagokkal. A szaküzletek polcain sorakozó vegyi anyagok erős és sokszor hatékony megoldásnak bizonyulnak. A természetes alapanyagok hívei ecettel, szódabikarbónával és forró vízzel szoktak próbálkozni. Ha ezek nem járnak eredménnyel, akkor jöhet a mosogató szifon szétszerelése. Figyeljünk arra, hogy melyik alkatrészt honnan szereljük le, valamint a szétszedés előtt engedjük le a benne levő vizet egy vödörbe, így nem fogjuk eláztatni a konyhát.mosogató szifon

A szaniter használata során törekedjünk arra a későbbiekben, hogy ételmaradékok ne kerüljenek a lefolyóba, és mosogatószerből is csak annyit használjunk, amire valóban szükség van. A túl sok hab ugyanis a zsíros szennyeződésekkel együtt a dugulások melegágyának számít. Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a megelőzésre. A heti takarítások alkalmával öntsünk egy lábas forrásban levő vizet a rendszerbe, ez sokat segíthet a zsírosodással szemben.