Lefolyótisztítás házilag? Szakember nélkül is lehetséges!

lefolyótisztítás házilag

Probléma esetén a lefolyó tisztítás házilag is lehetséges. Legalábbis a legtöbb alkalommal. Ez bizonyára jó hír mindazoknak az elszánt embereknek, akik szeretik saját kezűleg megoldani a felmerülő gondokat. Márpedig egy dugulás valóban gond lehet, ami sosem jön jókor. Már az is meglehetősen kellemetlen, amikor a mosogatóban vagy a fürdőkádban nem folyik le a víz.

Ám a vécé eldugulása valódi sorscsapás, amivel valójában egyetlen napig sem lehet együtt élni. Szerencsére több lehetőségünk is van a bevált hatóanyagoktól a különböző célszerszámokig, hogy a lefolyótisztítás házilag is eredményes legyen. Nézzük a legjobb megoldásokat!

A szifon ellenőrzése


Gyakran nem is a csővezetékben keletkezik dugulás, hanem közvetlenül a lefolyó környékén. Érdemes tehát először a legegyszerűbb dolgot ellenőrizni. A konyhai mosogató vagy a fürdőszobai csap alatt könnyen megtaláljuk az úgynevezett szifont. Ez valójában egy zárószerelvény, amelynek az a legfontosabb feladata, hogy megakadályozza a kellemetlen szagok visszaáramlását a csővezetékből.

 

És ne legyenek illúzióink! A lefolyókon keresztül távozó szerves anyagok odalent bomlásnak indulnak, amelynek a bűzét mi is éreznénk a szerelvény hiányában. Van egy másik fontos feladata is a szifonnak. Összegyűjti a nagyobb szennyeződéseket, amelyek így a legtöbb esetben nem jutnak be a csövekbe. Épp ezért bármikor eltömődhet, megakadályozva ezzel a víz szabad lefolyását.

szifon tisztítás házilag

A feladatunk tehát az, hogy lecsavarjuk a szifon kupakját és megvizsgáljuk, hogy mennyire szennyezett. Szükség esetén ki kell tisztítanunk. Nem túl kellemes feladat, de ha szerencsénk van, ezzel meg is oldottuk a dugulást. Mielőtt a műveletnek nekikezdünk, mindenképpen tegyünk egy üres lavórt vagy vödröt a szifon alá, mert a kupak eltávolítása után fel kell fognunk a kiömlő vizet.

Konyhai szerek és boltban kapható vegyszerek


Amennyiben nem a szifon volt eltömődve, akkor valahol a vezetékben keletkezett a probléma. Semmi gond, van még jó pár módszer, amelyekkel a lefolyó tisztítás házilag is hatékony lehet. Sokan esküsznek különféle egyvelegekre, amelyek a lefolyóba engedve elbánnak a dugulással. Ezek közül a legegyszerűbb módszer, ha forró vízzel alaposan átöblítjük a csatornahálózatot.

Fontos, hogy valóban forró legyen, mert a víz csak magas hőfokon képes feloldani a masszív, zsíros eltömődéseket. Ha ez nem elég, megpróbálkozhatunk még az alábbi „duguláselhárító koktélokkal”:

lefolyó tisztítás házilag

Konyhai szerek
– Keverjünk össze nátrium-hidroxidot, közismert nevén lúgkövet forró vízzel és öntsük a lefolyóba.
– Használjunk kólát! Igen, azt az üdítőt, amit pizza mellé szoktunk inni. A kóla ugyanis foszforsavat tartalmaz, így meglepően hatékony zsíroldó tulajdonsága van.
– Tegyünk fél liter forró vízbe 3 dl ecetet és pár kanál szódabikarbónát, majd öntsük az egészet a lefolyóba.
– Hasznos lehet az ecet és sütőpor kombinációja is, amelyeket természetesen szintén forró vízzel elkeverve kell felhasználnunk.

Bolti vegyszerek
Kísérletezhetünk a háztartási üzletekben kapható termékekkel is. Hatalmas a kínálat. Választhatunk gél formájában kapható szereket vagy lúgos, nátrium-hidroxid alapú anyagokat. A felhasználási módjuk megegyezik: öntsük az anyagot a lefolyóba és lehetőség szerint legalább 6-8 órán keresztül hagyjuk állni a vezetékben, hogy kifejtse hatását. Ezt követően mossuk át a csatornát alaposan forró vízzel.

Bár a lefolyó tisztítás házilag ártalmatlan feladatnak tűnik, azért bájunk óvatosan a különféle konyhai és bolti szerekkel. Némelyiknek irritáló, maró hatása lehet, így vigyázzunk a szemünkre és bőrünkre. Szellőztessünk rendszeresen és feltétlenül húzzunk gumikesztyűt, amikor ilyen anyagokkal dolgozunk. Soha ne keverjük egymással a különböző vegyszereket, mert gyúlékony vagy mérgező anyagot is kaphatunk.

Vécépumpa


A vécépumpa triviálisan, kissé talán viccesen is hangzik, de nem véletlenül találták fel. Eredményes eszköz, ha wc lefolyó tisztítás a feladat. Valójában nemcsak a vécében, de a mosogatóban vagy fürdőkádban is alkalmazhatjuk. Vásárlás előtt győződjünk meg róla, hogy mérete megfelel-e a lefolyónk átmérőjének.

wc lefolyó tisztítás

Vannak keskenyebb és szélesebb pumpák. Nekünk természetesen olyat kell választani, amelynek szélessége lefedi a lefolyó nyílását. Amennyiben a zsírosodás már erősen lekötött, úgy nem biztos, hogy a pumpa segít. Ám ha egy idegen testről, felhalmozódott papírról, vagy laza szerkezetű dugulásról van szó, hatékony eszköz lehet.

A vécépumpa használata során vákuum keletkezik a csatornában. Ez az erő jó esetben elég ahhoz, hogy elmozdítsa a letapadt dugulást vagy a csatornába kerülő tárgyat.

Csőgörény


Hasznos lehet a lefolyó tisztítás házilag történő alkalmazásában az úgynevezett csőgörény. Egy hajlékony, spirál alakú célszerszámról van szó, amit acélhuzal irányításával juttatunk a csővezetékbe. Használat során a spirált óvatosan el kell vezetnünk a cső végéig, majd visszafelé tekerve kihúznunk. A biztos hatás kedvéért érdemes többször is megismételnünk az eljárást, abban reménykedve, hogy sikerül elhárítanunk a dugulást.

Persze előfordulhat, hogy a fenti módszerek nem segítenek. Ebben az esetben célravezetőbb inkább szakembert hívnunk.