Lefolyó tisztítás: miért fontos, hogy odafigyeljünk rá?

lefolyó tisztítás

A lefolyók otthonunk szerves részét képezik. Ha nem működnek megfelelően, az rányomja a bélyegét az ingatlan kényelmes használatára. Nem ritka, hogy a lefolyó használati szokásaink befolyásolják azok állapotát, de előfordul az is, hogy egyszerűen az ingatlanhoz tartozó rendszerek elzsírosodnak.

A lefolyó tisztítás jelentősége

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a lefolyó tisztítás nagymértékben elősegítheti a gördülékeny használatot és a rendszer folyamatos átjárhatóságát. Mire gondolunk pontosan? Takarításkor érdemes a lefolyóra is hangsúlyt helyezni. Már az is segíthet a zsírosodás megszüntetésében, ha időnkét egy lábasnyi forró vizet beleöntünk a konyhai, illetve a fürdőszobai lefolyókba. A zsírosodás azért jelent problémát, mert így a cső keresztmetszete szűkül, és a hajszálak, valamint a rendszerint túl nagy mennyiségben használt tusfürdő, szappan, mosogatószer habja lassan, de biztosan átjárhatatlan akadályt képeznek a csőben.

Lefolyó tisztítás egyszerűen

A lefolyó tisztítás során használhatunk vegyi anyagokat is, ám ezekkel érdemes óvatosnak lenni. Mivel rendszerint erősen maró hatású anyagról van szó esetükben, így mértékletesen bánjunk velük. A természetes megoldások kedvelői számára inkább bizonyul jó választásnak az ecet és a szódabikarbóna. E kettő alapanyag általában minden háztartásban megtalálható, s ha nem is, akkor elérhető áron beszerezhetőek bármelyik üzletben.

 

Érdemes együtt használni a kettőt, ugyanis így fokozottan fejtik ki jótékony hatásukat. Elsőként öntsünk a szódabikarbónából a lefolyóba, majd arra jöhet az ecet. Ne spóroljunk velük, pláne ha nem csak lefolyó tisztítás, hanem duguláselhárítás is a cél. A habzó anyag gyorsan elvégzi a munkát, de hagyhatjuk az elegyet akár egy éjszakán át is a lefolyóban. Végezetül öblítsük le forró vízzel az egészet.lefolyó tisztítás

A lefolyó tisztítás elsősorban az átjárhatóság miatt lényeges, de a higiénia sem elhanyagolható szempont. Főként nyáron, meleg időben szokott előfordulni, hogy a lefolyóból kellemetlen szag, bűz jön felfelé. Ilyenkor érdemes bevetni legalább az ecetet és a szódabikarbónát. Ha rendszeresen odafigyelünk a lefolyó állapotára, akkor a makacs dugulásokkal is ritkábban, vagy egyáltalán nem kell számolnunk.