Igazán hasznos kiegészítő a sarokszelep

sarokszelep

Egy lakás vízvezeték rendszerének kulcsfontosságú része a sarokszelep. Laikusként a legtöbben szinte egyáltalán nincsenek tisztában azzal, mennyire összetett gépészeti megoldások működnek a fürdőben, illetve a konyhában, azért, hogy a kényelmet és biztonságot szolgálják. Azért kell ugyanakkor legalább az alapvető dolgokkal tisztában lenni, mert ezen ismeretek hiányában, bármilyen meghibásodás esetén csak értetlenül fog állni a tulajdonos és nem tudja miként lásson neki a kárelhárításnak.

Továbbá a sarokszelep előnyeit sem lesz képes kihasználni rendeltetésszerűen az, akinek nincs róla konkrét forgalma. A cikk további részében célunk közelebbről feltárni ennek a lényegében egyszerű, de mégis nélkülözhetetlen készüléknek a jelentőségét és felhívni a benne rejlő potenciálra a figyelmet. Vessük hát bele magunkat a vízvezeték szerelés ezen területébe.

Mire szolgál pontosan a sarokszelep?

Egy sarok szelep feladata a víz elzárása adott készülékek meghibásodása során. Voltaképpen egy biztonsági egységről van szó, ami közvetlenül a fogyasztók elé lesz bekötve. Többnyire WC öblítő tartályok, mosó- és mosogatógépek, valamint csaptelepek kiszolgálását célozza meg. Jelentősége abban rejlik, hogy amikor egy gépészeti rendszer megsérül és javításra szorul, akkor annak a leválasztása egyetlen mozdulattal megoldható anélkül, hogy a főcsap elzárása megtörténne.

 

Ilyen formában, amíg sikerül elhárítani a kellemetlen helyzetet, addig a többi vízkivételi pont rendeltetésszerűen működhet, amire nem nyílna mód, a főcsap elzárásával. Természetesen, ami használva van, az idővel romlik és javításra, cserére szorul. A kiváló konstrukciók és több éves garanciák ellenére a sarokszelep lassan beadja a derekát.

Miként történhet a sarokszelep csere és javítás?

A sarokszelep remekül leegyszerűsíti a különféle berendezések, csaptelepek javítását, de mi történik akkor, ha magát ezt a készüléket kell újítani? A sarokszelep cseréje előtt a fővezetéket muszáj elzárni, különben gyorsan elöntheti az egész helyiséget a víz. Többnyire vannak egyértelmű jelei annak, hogy mikor jön el a csere ideje.

Amint elkezd nehezebben záródni a készülék, mint az megszokott, illetve csepeg, már sejthető, hogy valami nincs rendben. Gyakran a vízkő teszi meg a negatív hatását, de a speciális kerámiabetét kikopása, valamint a kenőanyag kimosódása lesz a sarokszelep cseréje felé vezető út. Néha elég bizonyos alkatrészeket helyettesíteni, de van, hogy ez már kevés. A művelet maga egyszerű, legalábbis a szakavatott szerelők részére.

sarok szelep

Nem érdemes hobbi barkácsolóként nekilátni a sarok szelep bütykölésének, mert az több bonyodalommal járhat. A felhelyezéshez megfelelő szerszámok kellenek, majd ezt követően jöhet a nyomáspróba. Amennyiben ez pozitív eredményt ad, onnantól ismét élvezhetők a jól megszokott előnyök.

A sarokszelep árak a funkcióktól is függnek

A sarokszelep a már említett fő feladata mellett gyakran megfelelhet egyéb kihívásoknak, amikkel jelentősen kitolhatja a különféle berendezések élettartamát, valamint fokozz a kényelmet és segít az egészség megőrzésben. A kínálat az évek során rendre gyarapodott és a műszaki fejlődés révén sorra jelentek meg a piacon az újabb kidolgozások.

Több gyártó kezdett el versengeni a vásárlók kegyeiért. A Mofém, Ferro, Schell csak a legismertebbek ezek közül. A sarokszelep ár tekintetében gyakran meghatározó feltétel, hogy milyen sajátossággal rendelkezik az adott terméktípus. Van, amelyik alkalmas a fogyasztás csökkentésére a beépített szabályozórendszere révén.

Elérhető szűrővel ellátott kivitel, ami a szennyeződéseket és vízkövet fogja fel magas arányban. Itt viszont a sarokszelep cseréje vagy javítása, tisztítása gyakrabban felmerülő tényező. A forrázás védelem sem utolsó a sorban. Ezt a funkciót egy beépített termosztát látja el, ami még a hidegvíz kiesése ellenére is végzi a dolgát.

A sarokszelep ár az ilyen speciális rendszereknél egyértelműen magasabb, de költségek sokszorosan megtérülnek. A köz- és kereskedelmi célú intézményekben próbavételi sarokszelep jelenhet meg, ami a mikrobiológiai vizsgálatok elvégzésében segít. Az egyedi dizájnos formák pedig az otthon képét fokozhatják.