Hogyan tisztítsd a mosdó lefolyót?

mosdó lefolyó

Vannak olyan területei az otthonnak, melyek esetében a higiénia kiemelt jelentőséggel bír. Tipikusan ilyen a mosdó, amely a fürdőszobában és a toalett helyiségében is megtalálható. Rendszerint naponta többször használjuk, így annak koszolódása is természetes folyamat.

A kézmosások alkalmával mikrobák, szennyeződések kerülnek felületére, és akkor még nem is beszéltünk az oly sok bosszúságot okozó vízkőről. Hogyan szabadulhatunk meg ezektől a legkönnyebben? Milyen gyakran érdemes takarítani a mosdó lefolyót? Cikkünkben ennek igyekszünk utánajárni.

Takarítsd rendszeresen!mosdó lefolyó

A mosdó lefolyó esetében általában szappant, folyékony szappant vagy kézfertőtlenítőt használunk. A piaci forgalomban kapható termékek nagy része jelentős habképződéssel jár, ez pedig a mosdó lefolyó állapotára is hatást gyakorolhat. A rendszer elzsírosodása egy természetes folyamat, ám a nagymennyiségű hab csak még inkább rontja a helyzetet.

 

Fontos, hogy a megelőzés érdekében időnként egy adagnyi forró vízzel öblítsük át a rendszert. Hasznos lehet az ecet és a szódabikarbóna is, melyek már a duguláselhárítás terén is sokszor bizonyítottak. Először a szódabikarbónát szórjuk a mosdó lefolyóba, majd arra öntsünk ecetet. Számítsunk rá, hogy pezsegni fog, de éppen ez adja meg a dolog hatékonyságát.

Hatékony vízkőoldás

Nem feledkezhetünk el a vízkőoldásról sem. Sokan e célból is az ecet mellett teszik le a voksot, de akik gyorsabb és hatékonyabb megoldást szeretnének, azok inkább a vízkőoldó vegyi anyagok előnyeit választják. Használjunk hozzá gumikesztyűt, ugyanis erősen szárító hatással lehet az alapanyag a bőrre.mosdó lefolyó

Az általában pumpálós verzióban elérhető készítmények néhány perc alatt kifejtik hatásukat, és egy mosogatószivaccsal vagy akár dörzsivel garantáltan eltávolíthatjuk ilyen módon a vízkövet. Ezt a módszert egyébként a csempe esetében is megéri bevetni.

A mosdó lefolyó állapota és higiéniája sokat elárul arról, hogy az otthon tisztaságára mekkora figyelmet fordítasz. Érdemes legalább hetente kétszer áttakarítani a mosdó felületét és magát a lefolyót is. S hogy mi a teendő akkor, ha dugulással szembesülsz?

A már említett szódabikarbóna és ecet kombó remek választás, de a duguláselhárító vegyszerek közül is válogathatsz. Ha gyors és hatékony megoldásra van szükséged, akkor viszont fordulj szakemberhez, aki a visszatérő mosdó lefolyó dugulás kapcsán is profi segítséget nyújthat.