Hogyan lehetséges a mosógép tisztítása házilag?

mosógép tisztítása házilag

A mosógép tisztítása házilag remek megoldás nem csak a berendezés higiéniájának fenntartása, de élettartamának meghosszabbítása céljából egyaránt. A rendszeres használat következtében azon kívül, hogy a vízkövesedés jelenségével is szembe kellhet néznünk, a mosógép nedves, nyirkos belső tere remek táptalajt jelent a baktériumok és penészgombák elszaporodásához.

Erős bolti vegyszerek helyett pedig választhatunk természetes praktikákat is, amelyek segítségével könnyedén megoldható a mosógép tisztítása házilag. Nézzük is meg rövidebb a fontosabb tudnivalókat!

Miért fontos a rendszeres mosógép tisztítás?

A két fő ok, ami miatt érdemes rendszeresen elvégezni ezt a feladatot, a bevezetőben is említett vízkövesedés és penészesedés. Ezek kívülről, szemmel nem látható jelenségek, amikor már egyértelműen erre utaló jelek vannak, az azt jelenti, hogy valamilyen szinten már bekövetkezett a baj.

 

A megelőzés minden esetben jobb, mint a károk, káros hatások elhárítása, ezért nem árt, ha rendszeresen elvégezzük ezt a feladatot, mosógép tisztítása házilag negyed évente, de akár havonta is szükséges lehet, természetesen elsősorban a használat gyakoriságának, az igénybevételnek függvényében.

mosógép tisztítás

A vízkövesedés problémájáról biztosan sokat hallattunk már. Hazánkban, különösen egyes területeken kifejezetten kemény a víz, amely jelentősen képes lehet megrövidíteni az ezt használó háztartási berendezéseink, így mosógépünk élettartamát is. A vízkő elsősorban a készülék fűtőelemén rakódik le, szépen lassan egyre vastagabb réteget létrehozva azon, de a dobot, a csöveket és még a szivattyút is képes lehet károsítani hosszú távon.

Hogyan lehetséges a penészes mosógép tisztítása?

A másik komolyabb veszély, amellyel szembe kell nézni, ha nem végezzük el rendszeresen a tisztítását, az pedig a penészes mosógép, valamint a baktériumok elszaporodása. Ez a helyzet kifejezetten káros lehet gyerekek vagy olyan személyek esetében, akik valamilyen allergiában szenvednek, akár komoly irritációt is kiválthat náluk.

A nem megfelelően karbantartott és tisztított berendezést emellett ruháink is megsínylik. A penészes mosógépre utaló jel lehet az, hogy a mosópor és öblítő használata ellenére is rossz illatú, dohos darabokat veszünk ki mosás után, amelyek ellenére is büdösek, poshadtak lehetnek. Hiába ugyanis a mosás, ha a mosógép belsejében felhalmozódott kosz, penész és gombaspórák a ruhákra kerülnek.

Hogyan lehetséges a mosógép tisztítása házilag?

Mint valamennyi háztartási takarítási feladatra, természetesen a mosógép tisztítására is találhatunk bolti, vegyszeres megoldásokat. Azonban amellett, hogy ezek jellemzően drágábban, a környezetre is sokkal nagyobb terhelést jelentenek, mint a természetesen, házilagos megoldások.

Nagy meglepetés nincsen azon a téren, hogy milyen anyagokkal végezhető el a mosógép tisztítása házilag: az ecet és a szódabikarbóna úgymond univerzális csodaszer a háztartásban, amelyekkel számos takarítási, tisztításai feladatot el tudunk végezni.

Mosógép tisztítása ecettel

Az ecet tehát nagyon sokoldalú oldat, számos területet találhatunk felhasználására. Kiváló tisztító és vízkőoldó hatással rendelkezik. Ha azt vesszük észre, hogy hiába adunk mosó- és öblítőszereket a lefuttatott programhoz, a ruháknak mégse lesz a várt jó illata, akkor a probléma hátterében könnyed a mosószer vagy öblítő adagoló dugulása okozhatja.

penészes mosógép tisztítása

Nem kell mást tenni, mint követve a mosógép használati utasításában szereplő instrukciókat és kivenni az adagolót, majd ecetbe áztatni, ezt követően pedig leöblíteni. Ha ennek ellenére nem hárulna el a probléma, érdemes lehet többször is megismételni.

A vízkőtlenítésben is hasznos segítséget nyújthat az ecet. Futtassunk le egy programot úgy, hogy 20%os ecetet az adagolóba töltve, 90 fokon mossuk át vele a gép belsejét. Utána érdemes várni egy napot, majd ismét mossuk át tiszta vízzel. Ezt pedig körülbelül három havonta megismételve sokat tehetünk a berendezés megfelelő működéséért.

Mosógép takarítás szódabikarbóna segítségével

A szódabikarbóna is sokféle módon használható háztartási szer, a mosógép tisztítása házilag is remekül megoldható vele. Kémiai tulajdonságait tekintve lúgos, vízben jól oldódó anyag és elsősorban a kellemetlen szagok semlegesítésében vehetjük hasznát, de akár fertőtlenítőként és folteltávolítóként is használhatjuk.

Keverjünk össze két teáskanál vizet három evőkanál szódabikarbónával. Így egy paszta állagú végeredményt kaphatunk, amelyet szintén a gép mosószer adagolójába kell helyezni. Majd öntsük két deciliter ecetet a dobba és futtassunk le egy programot, körülbelül hatvan fokon.

Hatékony megoldás a mosógép tisztítása házilag?

A mosógép tisztítása házilag hatékony megoldásnak tekinthető, ráadásul környezet- és pénztárcabarát egyszerre. Nem árt ugyanakkor odafigyelni néhány körülményre. Az ecet hatékonyan oldja a vízkövet, de maró hatással rendelkezik, amely a gumi alkatrészeket károsíthatja.

Erre minden esetben érdemes odafigyelni és ennek megfelelő gyakorisággal és arányban használni a mosógép tisztítás során. Azonban ha óvni szeretnénk berendezésünket, akkor érdemes rendszeresen elvégezni a mosógép tisztítását házilag.