Hibák, amiket a hobbi vízvezeték szerelők elkövetnek 1. rész

vízvezeték szerelő

Sajnos bármikor előfordulhat, hogy eldugul valamelyik lefolyó, a probléma megoldását pedig nem halogathatjuk. Elvégre addig nem tudjuk használni, amíg rendesen le nem folyik rajta a víz. Ilyenkor sokan ahelyett, hogy vízvezeték szerelőt hívnának, megpróbálkoznak azzal, hogy saját kezűleg oldják meg a helyzetet.

Igen ám, de a házilag történő duguláselhárítás nem mindig sikeres. Ha sikerül is megtisztítani a lefolyót, valami olyan gikszer csúszik be, ami további problémák forrása lehet. Éppen ezért nem árt óvatosnak lenni és minden apró részletre odafigyelni.

Ebben az írásunkban olyan hibákat mutatunk be, amiket a leggyakrabban elkövetnek a hobbi vízvezeték szerelők. Ami a súlyosságukat illeti lesznek kisebbek is, de fel fogjuk hívni a figyelmet olyanokra is, amik komoly károkat tudnak okozni.

Nem zárják el a vizet

 

Amikor a vízvezeték szerelő kiér a helyszínre, akkor az első dolga, hogy elzárja a vizet. Nagyon amatőr hiba, de sokszor megesik, hogy ezt a házi mesteremberek nem teszik meg, mert azt gondolják, hogy „csak kicserélek gyorsan egy szelepet”. Ezt azonban nem szabad megkockáztatni, ha ugyanis valamilyen oknál fogva nem lehet beszerelni a szelepet, akkor a víz teljes nyomással zúdul ránk. Az, hogy csurom vizesek leszünk, a kisebb probléma, sokkal nagyobb gond, hogy a szobát is eláztatjuk.

Túlszorítják a csatlakozókat

Nem jó, ha a csatlakozókat túl gyengén húzzuk meg, de az sem vezet jóhoz, ha túl vannak szorítva. Ha egy menetes cső, T-idom vagy könyökcső túl szorosan van meghúzva, akkor megrepedhetnek az illesztések. Ennek nem mindig van látható nyoma azonnal, a repedés ugyanis idővel is kialakulhat. Ez pedig vízszivárgást okozhat. Sőt, a túlerőltetés hatására rosszabb esetben akár el is pattanhatnak az illesztések. Ha épp nem vagyunk otthon, amikor egy ilyen illesztés tönkre megy, akkor nagy mennyiségű víz folyhat el, ami óriási költségeket jelenthet.

Rosszul tekerik fel a menettömítő szalagot

Egy hozzáértő vízvezeték szerelő tudja, hogy a teflonszalagot mindig az óramutató járásával megegyezően kell feltekerni a csövekre. Csak ebben az esetben tudja ugyanis megfelelően ellátni a feladatát. Ha viszont valaki visszafelé tekeri fel, akkor ahelyett, hogy rászorítana a menetre, még lazít is rajta. Így tulajdonképpen teljesen értelmetlenül kerül fel a szalag, hiszen nem tud a menethez illeszkedni. Szintén hiba, ha valaki tömítő szalagot használ nagy nyomású vagy hollandi csatlakozású szerelvényeknél.

Nem megfelelő tisztítószerekkel próbálkoznak

Amikor valaki a duguláselhárítással házilag próbálkozik, szinte mindig a tisztítószerekkel kezdi a munkát és nem jár utána, mit szabad beleönteni a csövekbe és mit nem. Ha nem a megfelelő termékeket használjuk, akkor károsodhatnak a gumitömítések, sőt, a fém szifonok is tönkre mehetnek, ami vízszivárgáshoz vezet.

Ha biztosra szeretnél menni és nem akarod elkövetni egyik hibát sem, akkor jobb, ha inkább egy megbízható vízvezeték szerelőre bízod a munkát. Ha még nem tudod hol találhatnál szakembert, akkor látogass el a vizszerelo-budapest.hu oldalra!