Előzd meg az eldugult lefolyó hátulütőit!

eldugult lefolyó

Dugulások nehezítik meg otthonodban a szaniterek használatát? Fontosnak tartod, hogy azok mindig kifogástalan állapotban álljanak rendelkezésedre? A használat során rendszerint számos olyan hibát elkövetünk, amelyeknek végül makacs dugulás lesz a vége. Jó hír azonban, hogy némi odafigyeléssel és persze rendszeres tisztítással megelőzhetőek a komoly gondok és persze a velük járó költségek.

Figyelj a szaniterek használatára!

Az eldugult lefolyó hátterében gyakran a nem megfelelő használat áll. Gondoljunk csak arra, amikor gyorsan szeretnénk elmosogatni, és az ételmaradékok is a lefolyóban landolnak! Vagy vegyünk egy példát, amelyet a fürdőszobában tapasztalni meg sokszor: a hajmosáskor a lefolyóba kerülő hajszálaktól általában nem szabadítjuk meg a rendszert, így az egy idő után biztosan felmondja a szolgálatot.

Az elzsírosodás természetes folyamateldugult lefolyó

Persze ingatlantól függ, hogy milyen kialakítással bír a rendszer, mennyire vastagok a csövek. A régi építésű panelekben általában ritkábban fordul elő dugulás, mint a szintén régies családi házak esetében. Természetesen az új építésű ingatlanok sem számítanak kivételnek, így a dugulás tulajdonképpen bárhol előfordulhat. Az eldugult lefolyó kezdetben a rendszer elzsírosodásával indul, s ehhez társulnak a lefolyóba került ételmaradékok, hajszálak, a túl nagy mennyiségben habot képező mosogatószerek és tusfürdők, s máris egy makacs dugulás lesz az egésznek a vége.

 

Mit tehetünk ilyenkor? Milyen alapanyagokat részesítsünk előnyben, ha szakember segítsége nélkül oldanánk meg a helyzetet? Sokan pumpálnak, vagy nagy nyomású slaggal igyekeznek a probléma végére járni. A megoldás azonban korántsem ilyen egyszerű, ha komolyabb dugulással van dolgunk.

Ecet és szódabikarbóna, a tuti pároseldugult lefolyó

A természetes alapanyagokat előnyben részesítőknek az ecet és a szódabikarbóna kombinációja javasolt. Először önts szódabikarbónát az eldugult lefolyóba, majd arra az ecetet. Egy idő után öblítsd le forró vízzel, és jó esetben búcsút mondhatsz a dugulásnak. Akár többször is érdemes ismételni a folyamatot. A háztartási szódabikarbónát bio webáruházakban kedvező áron beszerezheted, s hasonlóan tehetsz az ecettel az élelmiszerüzletekben. E párosítás remek választás a duguláselhárításhoz.

Vegyszerekkel az eldugult lefolyó elleneldugult lefolyó

Amennyiben a bivalyerős megoldások híve vagy, akkor a vegyszerek közül választhatsz a drogériákban, üzletekben. Ezek speciálisan a makacs dugulásokra vannak kialakítva, ám összetételüknél fogva a bőrre és a szembe kerülésre igen károsak. Törekedj tehát arra, hogy ha ilyenek mellett döntenél, akkor használj gumikesztyűt, és vigyázz, nehogy a szembe fröccsenjen az alapanyag.

Az eldugult lefolyó okozta problémák nem áthidalhatatlanok, így felejtsd el a pánikot, s inkább cselekedj célirányosan, határozottan. Amennyiben újra visszatér a dugulás, akkor hasznos lehet szakembert hívni, aki speciális eszközzel vizsgálja át a rendszert.