Duguláselhárítás házilag: tévhitek és tények!

Duguláselhárítás házilag: tévhitek és tények!

Összegezve nem érdemtelenül vívták ki az egyes anyagok az elismertséget. De csodát várni tőlük nem érdemes, és ami talán a legfontosabb, hogyha egy kísérlet nem jött be, akkor teljesen felesleges ugyanabból a készlettárból még három másikat is kipróbálni. Mert miközben az alapvető probléma nem oldódik meg, még tovább is súlyosbodhat a helyzet.

S bizony a kihívott szakembernek sem mindegy, hogy milyen szerszámokhoz kell nyúlnia. Egyből következhet a bontás, mert nincsen más kiút, annyira rossz az állapot, vagy azért a finomabb mechanikai variációk is számításba jöhetnek.

Mosdó duguláselhárítás házilag, avagy hadüzenet a makacs dugulások ellen!

A mosdó, mint szóhasználat mindenek előtt némi tisztázást igényel. És nemcsak tisztítást. Sokan a fürdőszobai szanitert értik alatta, ami tulajdonképpen a mosdókagyló-csap kettősének körülírására szolgál. Ám határozottan sokan a mosogatóra utalnak vele, ami teljesen más tészta, akarjuk mondani rendszer. S egyben a legérintettebb is, már ami a duguláselhárítást illeti. Így mi most utóbbi értelemben használjuk, s pont ezért ezt a kérdéskört vesszük górcső alá.

 

A nagyfokú érintettség oka teljesen nyilvánvaló. A mosogató még kevésbé konyhatündér családok esetén is naponta használatos. Van, ahol kevesebb a mosogatnivaló, pláne ha mosogatógép is segíti a tányérok, és evőeszközök tisztázását. Ellenben akadnak háztartások, ahol hegyekben áll a mosatlan egy-egy étkezés után.

Az idegen anyagok lefolyóba kerülése jóformán kivédhetetlen, főleg akkor, ha a tányérokat maradékok, makacs maszatfoltok is jócskán díszítik. Ekkor a forró víz hatására ugyan az oldódás megkezdődik, de a nagyobb darabok gyanútlanul csusszanhatnak tovább a lefolyó irányába.

A túlságosan nagy mennyiségű zsíroldó, vagy mosogatószer alkalmazása sem ritka jelenség. Ez általában puszta lelkesedésből és jószívűségből ered, hiszen a minél jobb hatásfok eléréséhez úgy tűnhet nem vezet más út, mint a jelentékeny mennyiségű tisztítószer felhasználása.

Ám miközben lehet, hogy a tányérok gyorsabban válnak ragyogóbbá, de közben a csövekben lerakódó anyag komoly, szó szerinti fennakadásokhoz vezethet. Arról nem is beszélve, hogy a túlzásba vitt mosószer alkalmazás kifejezetten kiadásfokozó tevékenység.

Mi a teendő, ha a mosogató végérvényesen bedugult?

Minden a mosogatótálca lefolyócsonkjának leellenőrzésével kezdődik. Egy hosszú pálca hathatós közbenjárásával könnyedén megvizsgálható, hogy átjárható-e (és ha igen, akkor mennyire) a leeresztő cső. Ha ez a hadművelet sikeresen befejeződött, akkor jöhet a többi cső, na meg a szifon. Az esetükben is az a legfőbb kérdés, hogy a pálca fennakadás nélkül képes-e bejárni az érintett terepet.

Könnyen előfordulhat, hogy észre sem vesszük és a “pálcázás” hatására megszűnik a dugulás. Ám, ha a próbálkozást nem követi megkönnyebbülést hozó felszabadulás, akkor kikerülhetetlenné válik a szerelés.

Ezen a ponton, azonban még elegendő kvalitás a kézügyesség. A szifon kitisztítás az esetek jelentős százalékában ténylegesen megoldja a nehézséget.

Ha a szifon tisztává varázslása megtörtént, akkor érdemes némi időt szánni a flexibilis cső lelógásának mérséklésére, illetve az optimális csőelvezetés kialakítására. Ha a cső kiegyenesítése és felkötése során nem mutatkozik semmiféle probléma, akkor következhet a várva-várt összeszerelés, ügyelve a tömítések épségére. Ellenkező esetben a sorban álló megoldásra váró szerelési feladat a csöpögéselhárítás lesz.

A pumpálás a bicepsz növelő és duguláselhárító megoldás!

Valóban hatékony eszközről van szó, de nem mindegy, hogy milyen a pumpa és bizony a mozdulatok sem jó, ha csak úgy, légből kapottak.

Tehát visszakanyarodva a szifon összeszereléséhez: ha stabil a végeredmény, ami ugye elengedhetetlen ahhoz, hogy a rendszer bírja a pumpálással járó megrázkódtatást, akkor jöhet a közepes méretű, minőségi, direkt mosogatókhoz kifejlesztett pumpa. A műanyag nyél és a szilikonfej kettőse határozottan ideális kombináció.

A pumpálás nem a nekieséssel kezdődik. Korántsem. Első lépésben érdemes jól teleereszteni a mosogatót forró vízzel. Így ugyanis van esély arra, hogy a dugulás kicsit fellazuljon, felázzon. Ráadásul a dugulás leöblítéséhez víztartalékra is szükség van, tehát a forró víz kieresztése semmiképpen sem kihagyható lépés.

A kicsi mozdulatok nyerőek. Érdemes arra figyelmet szentelni, hogy a felhúzási szakaszban mindig legyen vákúm. Ilyen módon nagy valószínűség szerint elkerülhetetlen a percekig tartó pumpálás, viszont megéri a fáradtságot, hiszen így a víz elindulása garantálható. Ha és amennyiben a dugulás olyan mértékű, ami pumpálással orvosolható.

A mosdó duguláselhárítás házilag alkalmazható, természetes “bajnokai”!

A kóla foszforsav tartalma bizony kifejezetten alkalmas a lefolyó tisztítására: mehet egy liter belőle, aztán jöhet a dugó és várható a látványos hatás.

A trisó és víz kombináció is sokak által kedvelt: három evőkanál trisóhoz egy bögre forró víz dukál.

Fentebb már említettük az ecetet és a szódabikarbónát, melyek szintén határozottan népszerűek, ezen a téren is. Önmagában az ecet és víz társítás is ideális, úgyhogy egy deciliter ecethez egy bögre víz jár. Ha mindezt három evőkanál szódabikarbóna is megfejeli, akkor készen is van a legnagyobb házi “sztár”.

A sütőpor is sokak kedvence, a süteményes recepteken kívül persze. Két zacskó sütőpor, egy bögre ecet és szintén egy bögre víz házasítása, ha nem is csodákra, de duguláselhárításra képes.

A hatáskifejtés időtartama nagyjából egy-két óra. Nem jó taktika sürgetni a folyamatot, mert a türelmetlenségtől bizony nem oldódik meg a gond. Pláne nem oldódik fel a dugulás okozója. Hogy maximalizálhatóvá váljon a hatásfok, az idő elteltével érdemes óvatosan rápumpálni a rendszerre, ezzel elősegítve a dugulás forrásának elmozdulását. A legjobb, ha a pumpa fejét teljes egészében ellepi a víz.

Akkor most mi újság a bolti vegyszerekkel?

Ha a természetes módszerek nem működnek, akkor mindenképpen ildomos kipróbálni a bolti anyagok valamelyikét. Tapasztalatok alapján a gél, azaz folyékony állagú variációk hatásosabbak. Egy éjszaka minimum kell a vegyi anyagnak ahhoz, hogy dolgozzon.

Ami, minden vegyszer alkalmazásánál kulcsfontosságú az a védekezés!

A szemek, a kezek mindenkori óvása, illetve a légvételek bebiztosítása – mondjuk maszk használatával. Az egészség megőrzésénél nincsen lényegesebb cél! A gumikesztyű sem maradhat ki a felszerelésből, természetesen.

Mi van, ha a duguláselhárítás házilag ezidáig csődöt mondott?

Akkor még akadnak otthon is kivitelezhető variációk, ám ezek már kellő bátorságot igényelnek. Szóval inkább csak ezermesterek számára javasolhatóak.

A slagot a csőbe és rá a nagynyomású víz nem egyszer ténylegesen megoldja a dugulási kérdést, hiszen kis túlzással élve a nagy nyomással érkező víz kirobbantja a góc okozóját. Ha műszakilag nem ütközik akadályokba, akkor a mosogató alatt elhelyezkedő sarokcsapból nyerhető víz, vagy kintről is érkezhet a tömlő. A lefolyó és a slag találkozását a csőszájnál hermetikusan le kell zárni.

A nyomás-adás előtt, nyilvánvaló módon. Sál, törölköző az odaszorításnál jó szolgálatot tehetnek, így maximalizálható a nyomás ereje és remélhetőleg a kifejtett sikere is.

A csőgörényes, azaz a spirálos módszer akár működhet is, ha a minimum 8 mm átmérőjű kellék kerül kézbe. A dobbal szerelt variáció egyedül is használható, míg a hagyományos – és egyben elterjedt – verzió kezelése kétemberes.

Ha a háztartásban akad vízes takarítógép úgy az erre a célra is befogható, hiszen vízfelszívó üzemmódra állítva, a csövek érintkezését hermetikusan lezárva maximalizálható a szívóerő, ami bizony mosdó és mosogató dugulásnál egyaránt jó szolgálatot tehet.

A kád duguláselhárítás házilag nem gyerekjáték!

Az eddigiek sem tartoztak a “hobbi, barkács” kategóriába, ám a kád duguláselhárítás házilag ténylegesen komoly meló. Először is a lefolyó szétszedése tiltólistás. Hogy miért? Azért, mert a tömítések elcsúszhatnak, s hiába a profi összeszerelés, ha difi van a lefolyócsonk tömítésénél akkor garantált a beázás.

De akkor hogyan tovább?

A drót és a hosszú szárú csipesz kettőse nagyszerű párost alkot. A kezes “alkotmány” segítségével a lefolyócső bejárhatóvá válik, így fennakadhatnak a dugulásért felelős “gócok”. Például hajcsomók, szőrszálak, tisztálkodószerek lerakódott maradványai. A túlnyomásos módszer itt is kipróbálható, melyhez a zuhanycsőből nyerhető víz. A hermetikus lezárás a siker maximalizálásához itt is elengedhetetlen.

Viszont, ha se a pumpa, se a vegyszerezés nem segít, akkor nincs mese a praktikák helyett érdemes átadni a terepet szakembernek.

Íme a leghasznosabb WC duguláselhárítás tippek!

Eljött végre a trónolás ideje: a WC duguláselhárítás házilag a leggyakrabban jelentkező feladat. Majdnem mindennaposnak is mondható kis túlzással. Különösen a régebbi típusú szaniterek esetén jellemző a szó szerinti rendszeres fennakadás. Ám a pumpa nem véletlenül kapta a WC pumpa elnevezést. Ezen a téren, és ezen a terepen teheti a legjobb szolgálatot. És teszi is, háztartások ezreiben.

Természetesen a tisztítószerek oldhatják, ha nem is a feszültséget, de a dugulás gócát igen, viszont a jelentős kiadások előtt jó taktika bepróbálkozni a már-már unásig ismételt pumpálással. A módszer egyszerűségében ugyanis nagyszerűség rejlik. A kis fejű, fa nyelű típusok a legalkalmasabbak erre a feladatra.

eldugult wc

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni a vákúm-képzés fontosságát. Ellenkező esetben nem történik más, mint a lefelé nyomó mozdulatok hatására még beljebb csúszik a dugulás.

Ha, azonban a WC kacsa döntött úgy, hogy szárnyat bont, és a lehúzás is bekövetkezett, vagy ha valami más, jelentősebb méretű tárgy pottyant a toalettbe, akkor bizony elkerülhetetlen a duguláselhárító szakember értesítése és kihívása, a kihívások sikeres leküzdésének érdekében.

A csatorna duguláselhárítás szakértelmet igényel!

Az ezermester hozzáállás az élet számos területén rengeteg hasznot hajthat. Nagyon jó, ha a háztartásban felmerülő problémák egy része házilag is orvosolható. Még a makacs dugulások sem kell, hogy megoldhatatlan problémákká változzanak. Viszont. Van az a pont, és főleg vannak azok a súlyosságú kihívások, amik igenis szakemberre várnak. A csatorna duguláselhárítás például kifejezetten ebbe a kategóriába tartozik.

De a fentebb felsorolt, szaniterekkel összefüggő nehézségek sem feltétlenül háríthatóak el saját kezűleg, szakmai hozzájárulás nélkül.

A be- és elismerés, valamint a felismerés kulcsfontosságú.

Nem kevés idő, erő, pénz spórolható meg azzal a belátással, hogy ütött a segítségkérés órája. Persze meg lehet próbálni a végsőkig erőlködni, küzdeni és kínlódni, ám ez nemcsak az energiaveszteség miatt felesleges. Hanem kifejezetten káros, sőt hátrányos, hiszen a makacsság tovább súlyosbíthatja az amúgy sem túlzottan rózsás helyzetet. És mondjuk az a góc, ami alapesetben tíz perc alatt száműzhető, akkora méretű problémává duzzadhat, ami órákon át tartó munkával hozható csak helyre.

Szóval dicséretes és pártolandó a lefolyó házilag történő karbantartása, és az esetleges dugulások elhárítása. De ha eljön az a pont, ahol a folyamatok megakadnak, és a felhasználható tudás, kellék elfogy, akkor a legjobb, leginkább felelősségteljes döntés a professzionális szakértelemre való támaszkodás.

Végül néhány tévhit és tény a “szerek” birodalmáról!

A mosogató eldugulásáért az esetek jelentékeny százalékában nem az ételmaradékok a felelősek. Hanem a túlságosan bőkezűen használt mosogatószer. Úgyhogy nemcsak anyagi értelemben jó taktika spórolni a munícióval. Ilyen módon a csövek épsége is megőrizhető.

A lefolyótisztító vegyszerek összekeverése egyáltalán nem okos ötlet. Úgy tűnhet, hogy egy ütős koktél készítésével csak még ütősebbé válhat a végeredmény, ám ez legfeljebb KO szintjén igaz. Ugyanis az egymással vegyített szerek nem támogatják egymás munkáját, s végül még nagyobb dugulást generálnak, mint aminek az elhárítására kiindulásként hívattak.

Kezdetben érdemes a természetes, s éppen ezért környezetbarát variációkkal próbálkozni. Ezek sem kevergethetőek össze a mesterséges alternatívákkal, tehát a mixer hajlamokkal jobb óvatosan bánni, legalábbis a duguláselhárítás világában.

A bőséges meleg víz alkalmazása olyan jolly joker jótanács, ami a megelőzésben főszerepet játszik. Sokan követik el azt a hibát, hogy takarékoskodnak a vízzel. De végül sokkal nagyobb árat kell fizetni ezért a “takarékosságért”. Így aztán nem célszerű szűkmarkúan bánni a meleg vízzel, sőt. Had folyjon!

búvár lefolyótisztító

Az ételmaradékoknak a kukában van a helyük.

Nem a mosogatóban, de még a WC-ben sem. A toalettek eldugulását számtalanszor olyan megmaradt ételek okozzák, amik úgy tűnik, hogy lehúzhatóak, ám a lefolyóban végül fennakadnak. A folyékony halmazállapotú étkek kockázat nélkül útjukra bocsájthatóak a WC-ben, de nagyjából ennyi. Minden más darabos textúrájú massza a szemetesbe vagy a komposztálóba való.

Egy kis odafigyeléssel és tudatossággal a leggyakoribb dugulásért felelős okok egy az egyben kivédhetőek. A megelőzés kifejezetten idegnyugtató és pénztárca pihentető megoldás, tehát érdemes rá kellő figyelmet szentelni.

Nem ildomos két-három próbálkozásnál többet bedobni, mert vélhetően ha az első három módszer sem segít, akkor a huszonharmadik sem fog. Viszont azt a hármat úgy taktikus kiválasztani, hogy egymástól merőben eltérőek legyenek. Tehát mondjuk egy természetes, egy mesterséges és egy mechanikai duguláselhárítás házilag kivitelezhető. Ha azonban egyik sem segít, akkor nem vitás szakember megbízása az egyetlen célravezető megoldás.