Duguláselhárítás Debrecen környékén: nem mindegy, kit választ!

duguláselhárítás debrecen

A dugulás akár a legnagyobb odafigyelésünk ellenére is bekövetkezik. Ugyanakkor sokszor mi is tevőlegesen hozzájárulunk ahhoz, hogy a lefolyókban elzáródások alakuljanak ki: a WC-n lehúzott apróbb háztartási szemetek vagy ételmaradékok, a lefolyóba öntött zsíros, olajos folyadékok mint elősegítik, hogy valamilyen akadály képződjön a szennyvízrendszerben.

Azonban rengeteg rajtunk kívül álló ok is vezethet duguláshoz. Mi lehet ennek az oka és mikor és milyen házi praktikákkal érdemes próbálkozni? Mikor elkerülhetetlen szakember segítsége? Mostani bejegyzésünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Mi lehet a dugulás oka?

A fenti példák is mutatják, hogy sokszor könnyen elkerülhető lenne a dugulás kialakulása, azonban gyakran nem vesszük komolyan ezeket a dolgokat és hajlamosak lehetünk akár a WC-t is „szemetesként” használni mondván, úgyis könnyedén lefolyik rajta. A csövek zsírosodása ugyanakkor természetes folyamat, amelyre nem lehet sok ráhatásunk. Ezen kívül is bőséggel vannak rajtunk kívül álló okok, amelyek duguláshoz vezethetnek.

 

Lehet, hogy már a tervezésnél vagy a kivitelezésnél olyan hibát vétettek, amelynek egyenes következménye egy későbbi dugulás. Ha nem megfelelő a leejtés, akkor könnyedén alakulhatnak ki lerakódások, amelyek elzáródáshoz vezethetnek. Ráadásul az új építésű házak egy ideig statikailag mozgásban lehetnek, illetve hasonló a helyzet a talajjal, amelyben ezek a csövek futnak. Ekkor pedig könnyen elrepedhetnek vagy elmozdulhatnak.

Ráadásul az is előfordulhat, hogy a növényzet hatolt be a csőrendszerbe és erre vezethető vissza az elzáródás. A növények gyökerei a földben állandóan keresik a nedvességet. Elég egy kis repedés és a növények gyökerei könnyedén behatolhatnak és elzárhatják a csövet.

Mit tudunk tenni, ha bekövetkezett a dugulás?

Elsőként fontos, hogy figyeljünk oda a megelőzésre. Ne dobjuk tárgyakat a WC csészébe vagy öntsünk bele olajos, zsíros dolgokat. Időnként érdemes mosószeres, forrásban lévő vizet önteni a lefolyórendszerbe, hiszen ez jól oldja a zsíros lerakódásokat.

Ha bekövetkezett a dugulás, akkor is próbálkozhatunk házilagos megoldásokkal. A pumpálás mellett önthetünk szódabikarbónát, ecetet vagy citromsavat is lefolyóba. Ha van egy kis tehetségünk a szereléshez, megpróbálkozhatunk a szifon tisztításával vagy a csőgörény alkalmazásával. Ha ezek nem segítenek vagy visszatérő dugulásról van szó, akkor nincs más választásunk, mint hogy keresünk egy megbízható szakembert.

Duguláselhárítás Debrecen környékén

A duguláselhárítás Debrecen térségben több szakember által is kínált szolgáltatás. Így adja magát a kérdés, hogy hogyan válasszuk ki a számunkra leginkább megfelelőt? Először valószínűleg ismerőseink segítségét fogjuk kérni. A legjobb, ha nekik van már tapasztalatuk megbízható szakemberrel kapcsolatban, ekkor bátran hagyatkozhatunk ajánlásaikra. Ha ilyen lehetőség nincsen, akkor kénytelenek vagyunk ismeretlenül bizalmat szavazni az általunk legszimpatikusabbnak talált szakembernek.

debrecen duguláselhárítás

Fontos, hogy a szakember jól végezze el a munkát, de az sem mindegy, hogy ezt milyen áron teszi meg. Nagyon nehéz látatlanban megbecsülni a szükséges költségeket, ugyanakkor ha valaki telefonban sem tud még hozzávetőleges árakat mondani, az biztosan nem jó jel.

Valamilyen árlistája minden, magára valamit is adó szakembernek lennie kell. Megkérdezhetjük, mennyi a kiszállási díja, hozzávetőlegesen milyen munkálatokat milyen áron végez el. Pontos összeget nem szabad várnunk, hiszen egy komolyabb munkálat anyagköltségét lehetetlenség telefonban felmérni, ugyanakkor a munkadíjról kapnunk kell legalább körülbelüli információkat.

Egy dugulás esetén fontos a lehető leggyorsabban cselekedni, hogy elkerüljük a komolyabb baj bekövetkeztét. A visszafolyik a víz a lefolyóból, az könnyen beázásokhoz, rosszabb esetekben zárlatokhoz is vezethet.

Minél gyorsabban kell a segítéség, annál magasabb lehet a munkadíj – például egy hétvégi vagy munkaidőn túl történő kiszállásért számoljunk azzal, hogy felárat kell fizetnünk.