Dugulás a lakásban? Ez az 5 leggyakoribb hátrány!

dugulás

A lakás használata akkor optimális, ha minden rendszer kifogástalan állapotban áll rendelkezésre. Ez a kényes egyensúly sérülhet azonban akkor, ha dugulás jelentkezik. Nem csak a rendszer használhatatlansága miatt jelent problémát mindez, hanem egyéb okok apropóján is. Lássuk, miért célszerű mihamarabb a dugulások végére járni!

1. Fókuszban a higiénia

Legyen szó bármely szaniterről is, ha nem folyik le a víz, az bizony jelentősen rányomja a bélyegét a higiéniára. A pangó víz bűzös lehet, a toalett esetében pedig további problémák is felmerülhetnek. Mindenki rémálma az, amikor a toalettből visszafelé indul meg a szennyvíz. Ez azonnali beavatkozást igénylő gond, melynek gyökere rendszerint a kertben futó csövek környékén keresendő.

2. Használhatatlan szaniterek

Ha nem folyik le a víz, akkor inkább nem is használjuk az adott szanitert, nehogy még komolyabb probléma adódjon vele. Ugyan a fürdőszobában a csap helyett lehet kezet mosni a kád fölött is, de ekkor már a kényelem szenved csorbát. Abban az esetben pedig, ha a zuhanyzó, a kád, vagy a konyhai mosogató az érintett, akkor nincs opció annak helyettesítésére. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyenkor a legtöbben azonnal a pumpa és a duguláselhárító folyadékok után nyúlnak. Míg a kisebb dugulásoknak így a végére lehet járni, addig a nagyobbak esetében akár a csőtörést is kockáztathatjuk.

 

dugulás

3. Nő a csőtörés kockázata

A legtöbb dugulás eleinte csak kisebb gondokat okoz, majd szinte már teljesen átjárhatatlan lesz a rendszer. Manapság házi használatra is elérhető csőgörény, ám meggondolandó, hogy kísérletezzünk-e ilyesmivel. Ha nem értünk a dologhoz, vagy túl erőszakosan közelítünk hozzá, akkor akár csőtörés is előfordulhat. Vannak helyzetek, amikor érdemesebb inkább a dugulás elhárítását szakemberre bízni.

4. Feltartóztathatatlan problémák

Főként a toalett esetében fordulhat elő, hogy a szennyvíz folyamatosan visszafelé folyik. Mivel esetében ez komoly higiéniai problémával jár, így nagyon fontos, hogy azonnal profi közreműködését kérjük. Kertépítés során pedig törekedjünk arra, hogy a földben futó szennyvíz vezetékektől távol helyezzük el a nagy gyökérzettel rendelkező növényeket. Ezzel elejét vehetjük annak, hogy a gyökerek bekússzanak a csövekbe, feltartóztathatatlan problémát okozva ezzel.

5. Stresszmentesen, otthon

Ha az otthon nyugalma kerül szóba, akkor nem mindegy, mennyire épek a rendszerek. Akár egy kis meghibásodás is komoly stressz forrás lehet. Így a dugulás hosszú időn keresztüli jelenléte feszültséget okozhat. Célszerű tehát inkább néhány házilagos próbálkozást követően inkább profit hívni, még akkor is, ha ez némi költséggel jár.