Csőtörés a kertben- a helyzet komolyabb, mint gondolná!

csőtörés

Előfordult már, hogy a toalettből felfelé folyt a szennyvíz? A látvány és a szagok éppen elég ijesztőek ahhoz, hogy azonnal a szakember telefonszámáért nyúljunk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha ez nem így történik, akkor a baj újra és újra megismétlődhet. Ennek hátterében nem más áll, mint az, hogy gyakran nem csak egy egyszerű dugulásról van szó.

A kertben fekvő csövekkel előforduló gondok éppen úgy okozhatnak a lakáson belüli szanitereknél problémákat, mint a rendszer egyszerű eldugulása. A csőtörés a kertben általában a gyökérbenövésekkel összefüggésben fordul elő. Miről is van szó ilyenkor? A fák és a kerti növények gyökerei rendszerint megtalálják az utat a csövekben levő tápanyagban gazdag talaj felé, így bekúsznak azok az apró repedéseknél, illesztéseknél, és egyre nagyobbra duzzadnak. Ennek következménye a csőtörés, mely komoly problémákkal és higiéniai gondokkal járhat együtt az ingatlanon belül.

Csak szakember segíthet!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a csőtörés kapcsán elsősorban az esőzések után kezd felfelé mozogni a szennyvíz, és az gyakran a toalettben jelenik meg, sőt, onnan kifelé is folyik annak minden tartalmával együtt. Fontos tehát, hogy ha ilyesmit tapasztalunk, elsősorban esőzések környékén, akkor azonnal csőtörésre gyanakodjunk és hívjunk szakembert. Ahelyett, hogy felásnánk az egész kertet, érdemes a kamerás cső-és csatornavizsgálat segítségét kérni. Ez a korszerű készülék minden duguláselhárítással foglalkozó csapat eszköztárában megtalálható, és használatával pontosan behatárolható, hogy milyen jellegű a baj és hol található az meg.

Célirányos helyreállítás

 

Ha már pontosan tudjuk, hol a csőtörés, akkor célirányosan kezdhetünk neki a helyreállításnak, a cső cseréjének. A szakemberek rendszerint fel vannak szerelve azokkal az eszközökkel, melyekkel ez gyorsan és hatékonyan megoldható. Sajnos tény, hogy csőtörés esetében nincs más megoldás, mint a sérült szakasz cseréje.

Fókuszban a megelőzés

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a megelőzésre. Kertépítés során célszerű a földben fekvő csövektől távol elhelyezni a facsemetéket, méretes bokrokat, örökzöldeket. Ha használt ingatlant vásárolunk, célszerű duguláselhárítással foglalkozó szakembert hívni, aki a kamerás cső-és csatornavizsgálat segítségével feltérképezi a rendszert, és tájékoztathat annak fekvéséről, állapotáról. Ilyenkor talán még nincsen késő a nem megfelelő helyen fekvő fák, bokrok áttelepítéséhez, eltávolításához.