Csőgörény ár: megéri költeni rá?

csőgörény ár

A dugulás rengeteg bosszúságot okozhat, ami rendszerint egy csőgörény segítségével elhárítható. A rendszer elzsírosodásánál fogva, akár a jó állapotban levő, újépítésű ingatlanok esetében is előfordulhat. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy rendszerint a szaniterek helytelen használata áll a háttérben.

Ha bekövetkezik a baj, akkor nyilvánvaló, hogy azonnal a dolog végére szeretnénk járni, hiszen a dugulás lehetetlenné teszi a szaniter és így a helyiség funkciójának megfelelő használatát. Ma már házilagos használatra kínált cső görény is beszerezhető. A kérdés csupán az, hogy érdemes-e élnünk ezzel a lehetőséggel.

Mi is az a csőgörény?

Laikusként azonnal egy állatra gondolhatnánk, ami a lefolyócsövekben él, vadászik stb. Ehhez képest a csőgörény egy olyan eszköz, amit a csővezetékek tisztítására, a dugulások elhárítására használnak. Az egyik vége villás kialakítást kapott, a másik végén pedig egy hajtókar található, amivel a lefolyóba vezetett acélspirált forgathatjuk. Amikor a vegyszeres tisztítás és a házi praktikák csődöt mondanak, akkor a sok hókuszpókusz helyett, célzottan kell kezelni a problémát.

csőgörény
 

Hogyha mindenképp szeretnénk önerőből felülkerekedni a dugulás okozta kellemetlenségen, akkor minden bizonnyal elengedhetetlen lesz egy minőségi csőgörény vagy csőtisztító spirál vásárlása. Itt a hangsúly pedig a minőségen van. Komoly bajba kerülhetünk, ha egy olcsó változattal próbáljuk meg kivakarni a szűk lefolyóból a fennakadás okát. Gyakori elnevezésnek számít még a csőkígyó és csőpatkány is. 

Csőgörény használata házilag

A csőgörény ár alakulása tehát a minőségtől függ. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a szakemberek által használt csőgörény és a házilagos használatra szánt típus között sok különbség van. Az ipari csőgörény egy professzionális felhasználásra szánt, duguláselhárító eszköz, ami sokkal magasabb fordulatszámon dolgozik, mint a manuális változatok.

A profi eszközzel könnyebb dolgozni, ráadásul a szakértelem sem elhanyagolható, viszont a gépi csőgörény ára jelentősen magasabb, mint egy olcsó, barkácsboltból beszerezett változaté, ezért nem kimondottan éri meg egy félmilliós berendezést otthonra vásárolni. Valószínűleg csak ritkán válna a hasznunkra, akkor viszont biztosan. Ha a hozzáértés hiányában kezdünk csőgörényt használni, akkor könnyen kárt tehetünk a rendszerben. Aki tehát teljesen laikusnak érzi magát a háztartási, karbantartási, javítási munkálatokkal kapcsolatban, annak a csőgörény árak ráfizetést jelenthetnek.

Az ipari csőgörény a szakemberek hű társa

Hogyha nem sikerült saját kezűleg elhárítani a lefolyó dugulását, akkor minden bizonnyal a szakembernek sikerülni fog az ipari csőgörénynek köszönhetően. Ez az eszköz rendkívül hatékony és a makacsabb szennyeződésekkel is gond nélkül megbirkózik. Többféle speciális fej is csatlakoztatható az eszközhöz.

Praktikus házi megoldások

Akkor mégis mit kezdjünk a dugulással, ha szakember nem elérhető vagy majd csak hétköznap tud kijönni? Az üzletek polcain minden korábbinál nagyobb választékban megtalálhatóak a duguláselhárító vegyi anyagok. Ezekkel érdemes lehet próbálkozni, de arra figyeljünk, hogy ne keverjünk egymással több fajtát, ekkor ugyanis az egészséget károsító gázok szabadulhatnak fel. Emellett azt is szem előtt kell tartanunk, hogy ez a leginkább környezetet károsító módszer, amit választhatunk.

csőgörény használata

A természetes megoldások híveinek a forró víz és a szódabikarbóna páros javasolt, ám ez sajnos makacs dugulások esetén aligha hoz gyógyírt a bajra. Az ecet is jó kapcsolatot ápol a szódabikarbónával, ezért ezzel a kombinációval is érdemes próbálkozni. Ha a dugulást nem is hárítja el teljesen, az ecet megoldást jelenthet a kellemetlen szagok megszüntetésére.

Hogyha szeretnénk folytatni a kísérletezgetést, akkor bevethető a borax is a következőképp alkalmazva. Egy tölcséren keresztül juttassunk fél pohárral a lefolyóba, majd küldjünk utána rögtön két pohár forrásban lévő vizet. Várjunk 15 percet, amíg kifejti a hatását, közben reménykedjünk. Mindössze negyedóra és máris kiderül, hogy sikerrel jártunk-e vagy sem. Sokkal kíméletesebb anyag az erős, maró hatású lefolyótisztítóknál.

A trisó már a makacs lerakódásokkal is képes megbirkózni. Bizonyos esetben a mosógép élettartamát is képes meghosszabbítani, mivel eltávolítja a lerakódott vízkövet. Egy egész flakonnyit a lefolyóba öntve pihentessük egy éjszakán át, majd reggel jöhet a forró zuhany forrásban lévő vízzel.

A csőgörény ár ugyan nem csillagászati magaslatokban jár, de ha gyors megoldást szeretnénk és nem bajlódnánk magunk a duguláselhárítással, akkor keressünk inkább egy megbízható és a területen tevékenykedő szakembert!

Melyik spirált válasszuk otthonra?

Aki nem retten vissza a használatától, az ellátogathat a közeli barkácsboltba és beszerezhet magának egy adott típust. Bizonyára az ipari változatok a magas ár és a kihasználatlanság miatt nem jelentenek gazdaságos vételt az otthoni felhasználás tekintetében. A spirálok közül három típust különböztetünk meg.

Vásárolhatunk gyengített, erősített és betétes verziót. Mivel más és más körülményekkel találhatjuk magunkat szembe a dugulások elhárításakor, ezért célravezető lenne mindháromból beszerezni egyet, viszont ez szintén plusz kiadásnak számít. Jobb félni, mint megijedni alapon ez logikus döntésnek tűnhet, de ki tudja, hogy hasznát vesszük-e valaha mindhárom spirálnak?!

csőgörény házilag

Meglehet, hogy csak az egyikre lesz szükségünk, arra is ritkán. Természetesen egy jó szakember mindhárom cső görény spirállal fel van szerelve, mivel előre felkészül minden eshetőségre a dugulás kapcsán.

Érdemes megkérdezni a boltban dolgozó, hozzáértő eladót, hogy melyik terméket ajánlja otthoni felhasználás szempontjából. A túl olcsó változatok, mondhatni használhatatlanok. Nem árt egy kicsit többet rászánni és 5-8000 Ft felett már elég jó modelleket lehet beszerezni a házilagos használat tekintetében.

Egy márkás cső- és eresztisztító készlet ára nagyjából 30 ezer Forintnál kezdődik. Mindenki mérlegelheti magában, hogy mennyire tart igényt egy ilyen berendezésre. Kétségkívül hatékonyabbak, mint a manuális változatok.

Mikor van szükség csőgörényre?

Gyakorlatilag minden alkalommal, amikor dugulás történik, ezek az eszközök valamilyen formában elő szoktak kerülni. A manuális változatok hatékonysága megkérdőjelezhető, általában a kisebb belső átmérővel rendelkező lefolyók esetében számít hatékonynak. A nagyobb átmérővel rendelkező, hatékonyabb gépi változatok, sokkal gyorsabban elhárítják a dugulást például a WC és padlóösszefolyó esetében.

Hozzáértő kezekben csodákra képes a csőgörény

Kétség sem férhet hozzá, hogy a megfelelő eszköz használata mellett, nagyon sokat számít a tapasztalat a lefolyótisztítást illetően. Gyakran az ide-oda rángatás, cibálás okozza a legnagyobb galibát, mert a rugóacélból készült spirál annyira összegubancolódik, hogy lehetetlenné válik a kihúzása a csőből. Így a gond máris megkétszereződik, mivel nem elég, hogy nem sikerült elhárítani a dugulást, még a vadonatúj csőgörényt is sikerült beékelni a lefolyóba.

Hogyha nem érezzük magukban a kellő hozzáértést, akkor inkább ne is fogjunk hozzá a lefolyótisztításnak ezzel az eszközzel. A duguláselhárítás manapság már korántsem tartozik a költséges szolgáltatások közé. A megfelelő, nagyteljesítményű eszközök révén, gyorsan és egyszerűen, stresszmentesen történik a csővezetékek, lefolyók kitisztítása.

Ezt követően már csak rajtunk múlik, hogy mikor kell ismét szakember segítségét igénybe venni. Akarva vagy akaratlanul sajnos sokan nem figyelünk oda eléggé, hogy mi kerül a lefolyóba. A fürdőszobában lerakódásokat okozhatnak a szappan- és samponmaradványok, amibe beleragadhatnak a szőr- és hajszálak. A konyhában a zsíros, vízben nem oldódó szennyeződések, ételmaradékok jelentik a problémát, amelyek szép lassan áthatolhatatlan elzáródást okoznak a lefolyó valamelyik részében.

Egy kis odafigyeléssel elkerülhető a dugulás. A megelőzéssel megspórolhatjuk a plusz költségeket, amiket lefolyótisztításra kell fordítanunk a hanyagságunkból kifolyólag. Persze az egyszerű lefolyószűrővel is hatékonyan védekezhetünk a dugulás ellen.