Biztonságos-e a ház gázzal való fűtése?

gázfűtés

Ha érdekli Önt a gázfűtés, a jelentkező költség bizonyosan nem az egyetlen tényező, amely befolyásolja a döntését. Bár egyre népszerűbb a házak fűtésének e módja, vajon eloszlatható-e az a mítosz, hogy a gázkazánok nem biztonságosak a mindennapi használatra? Teljes mértékben!  Elég, ha csak a modern készülékeket nézzük, amelyek megfelelő használat és karbantartás mellett nem okozhat sem tüzet, sem gázmérgezést.

A gáz, mint veszélyes fűtési mód – honnan ered ez a vélemény?

Időről időre hallani lehet gázzal kapcsolatos balesetről. Érdemes tudni, hogy az ilyen helyzetek leggyakrabban a nem megfelelően elvégzett beszerelés vagy a rendszeres ellenőrzések és karbantartások elhanyagolásából fakadnak. A helyiségek rossz szellőzése is hozzájárulhat egy balesethez, például szén-monoxid-mérgezéshez, de ez a veszély minden tüzelőanyagra vagy tűzhelyre érvényes.

Ha a gázfűtésről van szó, a telepítés ára olyan szempont, amelyen nem szabad spórolni. Ahhoz, hogy megfelelően és biztonságosan működjön, mindent a kazán gyártójának ajánlásai szerint kell végrehajtani.

A modern gázkazánok előnyei

 

A gázkazánok esetében a szén-monoxid-mérgezés veszélye sokkal kisebb, mint a szilárd tüzelésű készülékeknél. Ezért a szabványos biztonsági intézkedések a felelősek. Ami a kondenzációs (zárt égésterű) gázkazánt illeti, a szén-monoxid kiszabadulásának kockázata szinte nulla.

A modern gázkazánok általában komplex biztonsági rendszerrel vannak ellátva, amely megakadályozza a víznyomás hirtelen csökkenését az egész rendszerben – ha ez megtörténne, robbanás következhetne be. Maga a gázrendszer is számos biztosítékkal van felszerelve. Például, ha a láng kialudna, egy speciális szelep elzárja a tüzelőanyag-ellátást. A gáznyomás-csúcsokat viszont egy stabilizátor egyenlíti ki.

A gázfűtés a mindennapi használat során is sokkal könnyebb megoldás, mint a szilárd tüzelőanyaggal, pl. szénnel vagy pellettel történő fűtés. A gázsütő nem igényel napi karbantartást, beindítása után elég beállítani az általunk elvárt hőmérsékletet és évente egyszer szakember által elvégzett szervizt rendelni, hogy minden megfelelően működjön.

Érdekli Önt a gázfűtés? Egy ilyen telepítés költsége a nyersanyag aktuális árától, fogyasztásától vagy az épület felépítésétől függ, de senki sem vitatja egy ilyen beruházás költséghatékonyságát. A szilárd tüzelőanyagokhoz képest 1 kg gázból kétszer annyi hőt nyerhet. Bár a jó minőségű gázberendezés telepítésének ára kezdetben elriaszthatja Önt, ne feledje, hogy a modern kazánok nemcsak költséghatékonyak, de 100%-ban biztonságosak is.